Pelt bouwt met project Kloppende Dorpsharten aan dorpen met toekomst

Publicatiedatum

Auteur

Niels Valkenborgh

Deel dit artikel

Pelt investeert in zeven dorpskernen – Overpelt Fabriek, Holheide, Boseind, Grote Heide, Lindelhoeven, Sint-Huibrechts Lille en Herent – met het project Kloppende Dorpsharten. Het doel: toekomstbestendige dorpen creëren waar ruimte is voor wonen, ontmoeting, leren, bewegen, …

Dorpskernen met toekomst         

Het thema ‘Dorpenbeleid’ was in Pelt binnen het strategisch meerjarenplan 2020-2025 één van de vier rode draden. Het ruimtelijk beleidsplan Peltorama 2050 verankerde vervolgens met het beleidskader ‘Leefbare dorpen’ de zeven dorpen in het Pelt van de toekomst, elk op hun schaal en maat. (Beleidskader leefbare dorpen - Gemeente Pelt)

Schepen van dorpen en buurten Raf Drieskens: "Pelt wil alle kansen benutten om verder te groeien. Deze groei wordt in eerste instantie opgevangen binnen het kleinstedelijk gebied van Pelt (de centra van Neerpelt en Overpelt en het tussenliggend gebied). Hiermee wordt werk gemaakt van duurzaam ruimtegebruik en wordt zoveel mogelijk de open ruimte gevrijwaard. Binnen die open ruimte wil Pelt de bestaande dorpen alle kansen geven om zich te blijven ontwikkelen tot levendige kernen, op maat van het dorp.  Want of je wil wonen in de centra of de dorpen: beide zijn aantrekkelijk en hebben hun kwaliteiten voor de huidige en toekomstige Peltenaren."

‘Kloppende dorpsharten’ nam de kwaliteiten en uitdagingen van elk dorp nader onder de loep om te komen tot een gewenst toekomstscenario, gebaseerd op onder meer duurzaam bouwen, veerkrachtige publieke ruimte, groenblauwe netwerken, gedifferentieerde verdichting en verwevenheid van functies en prioriteit geven aan voetgangers en fietsers.

 

Stevige fundamenten onder onze dorpen

Om de visie concreet te vertalen voor Boseind, Overpelt Fabriek en Herent volgde in 2023 een studieopdracht (door ontwerpbureau A2O). Voor deze drie dorpen werden meerdere scenario’s voor de ontwikkeling van de kern van het dorp ontworpen, als ware het een echt kloppend dorpshart. Deze scenario’s werden in juli 2024 voorgesteld aan het grote publiek.

Voor Grote Heide en Holheide werden respectievelijk in 2018 en 2019 masterplannen opgemaakt. Het masterplan Grote Heide bouwde verder op RUP Grote Heide en de reeds eerdere realisaties.

In Sint-Huibrechts-Lille vormt de erkenning als dorpsgezicht de basis en in Lindelhoeven bouwen we verder op RUP Lindel.

 

De concrete plannen

Er is een aangepaste visie op maat van de behoefte van elk dorp, gebaseerd op 7 pijlers.

Vaak is ook de ligging en functie van de kerk in de dorpskern een belangrijke factor. In vijf dorpen krijgt de kerk een andere invulling of maakt ze plaats voor andere verbindende projecten. De afgelopen maanden gingen we in gesprek met de betrokken kerkbesturen, het centraal kerkbestuur, bisdom en andere lokale actoren zoals ontmoetingscentra en legden we per dorp een  voorkeurscenario vast.

In Boseind komt op het kerkplein aan De Kentings plaats voor nieuwe bewoning en diensten, naast meer ruimte voor groen en water. Ook de aanpalende bebouwing kan op termijn transformeren naar een meer dense bebouwing die het toekomstige plein volwaardige randen geeft. Het scenario gaat ervan uit dat de kerk zal verdwijnen. We trachten ook relaties te leggen naar aanliggende zones zoals Boseinderheide en de Eikenlaan.

In Herent wordt ruimte gecreëerd voor nieuwe woningen rond een groen ontmoetingsplein, daar waar nu de pastorij en kerk nog gesitueerd zijn. Naast De Vranken wordt een parkeerplein aangelegd. Ook hier krijgt het plein dankzij de nieuwe bouwmogelijkheden kwalititeitsvolle pleinwanden.

In Overpelt Fabriek krijgt de kerk een nieuwe bestemming als ontmoetingscentrum. De jongensschool en de aangrenzende zone voorzien we voor nieuwe woningen. Tussen de kerk, jongensschool en de nieuwe bebouwing verdwijnt de weg en komt er een groot centraal groen plein met ruimte voor ontmoeting, sport en spel, ...

In Holheide behouden publieke functies zoals het ontmoetingscentrum, de Clementiaanschool en de buitenschoolse kinderopvang hun centrale plaats. De jeugdbeweging maakte verhuisde al naar nieuwe lokalen aan De Es. De site van de kerk en het Clementiaanplein maken plaats voor vernieuwende woonvormen die ook in de toekomst de leefbaarheid van Holheide kunnen garanderen en nieuwe impulsen te geven.

In Grote Heide is het kloppend dorpshart al verschillende jaren in volle ontwikkeling, met onder andere de creatie van het speelplein Regenboogplein en pleinwanden met nieuwe bebouwing. Eerstdaags starten de werken om het ontmoetingscentrum en het dorpshuis plaats te geven in het kerkgebouw. ( Dit maakt dat de school kan uitbreiden volgens de principes van brede school. Er zal onder andere plaats zijn voor buitenschoolse opvang en een groene speelplaats.

In Sint-Huibrechts-Lille zorgt de recente realisatie van de Tuin van Lille voor een aangename en centrale ontmoetingsplek voor de inwoners, een plaats voor activiteiten van verenigingen en de school.

In Lindelhoeven wordt gewerkt aan een toekomstplan van het gebied tussen kruispunt Lindelsebaan – Kapelstraat tot en met de parking aan de kerk.  

 

Kompas voor de toekomst

De visie op de verschillende dorpskernen in Pelt biedt een kompas voor de komende jaren. Elk dorpshart krijgt een wensbeeld plan op maat. De timing en concrete uitvoering verschillen per dorp, maar het doel is duidelijk: dorpsharten creëren voor aantrekkelijke en toekomstbestendige dorpen waar het goed leven is, voor jong en oud.

Nieuws

cd&v senioren Pelt organiseert avondwandeling Lens op de Mens op 24 juni

De senioren van cd&v Pelt nodigen jou, jouw familie en vrienden uit voor haar gegidste avondwandeling op het Internationale Fotofestival Lens op de Mens in de Peltse straten.

'Pelt Komt Op Tegen Kanker' wint 33ste Egelprijs van Jong cd&v Pelt

Voor het eerst sinds 2019 werd maandagavond opnieuw de Egelprijs uitgereikt door Jong cd&v Pelt. In De Kompen in Sint-Huibrechts-Lille, de traditionele locatie van de prijsuitreiking, kreeg "Pelt Komt Op Tegen Kanker" de 33ste Egelprijs uit handen van de jong-politieke vereniging. 

Gemeente laat bomen rooien voor meer fietsveiligheid

Binnenkort worden een aantal bomen gerooid die nabij de heraangelegde kruispunten van de fietssnelweg F74 staan. Het gaat om vijf kruispunten waar de bomen het zicht van de automobilisten op het fietspad belemmeren. Die automobilisten moeten de fietsers op het fietspad voorrang geven maar ze zien deze pas heel laat aankomen.