Nieuws en dienstverlening gemeente Pelt voortaan sneller en makkelijker bereikbaar

Publicatiedatum

Auteur

Niels Valkenborgh

Deel dit artikel

De gemeente Pelt heeft het WhatsApp-kanaal Gemeente Pelt gelanceerd. Op die manier wil ze het nieuws en de dienstverlening van de gemeente nog sneller en nog dichter bij de mensen brengen. WhatsApp-kanalen is een nieuwe toepassing die in België pas sinds halfweg 2023 beschikbaar is. Pelt is één van de eerste Vlaamse gemeenten – en misschien zelfs de eerste – die het nieuwe medium inzet.

WhatsApp is ook in Pelt veruit het meest gebruikte sociale mediakanaal en heeft een bijzonder groot potentieel om veel inwoners te bereiken. Dat bleek uit het communicatieonderzoek dat de gemeente in 2023 liet uitvoeren bij de inwoners. Meer dan 90 % van de Peltenaren gebruikt WhatsApp om persoonlijke berichten te versturen, te telefoneren en te videochatten. Bij de jongeren is dat bijna 100 %. Zelfs bijna 90 % van de 80-plussers die een smartphone hebben, gebruiken WhatsApp. 

Ideaal dus om de drempels naar informatie en dienstverlening voor een groot stuk weg te werken. Daarom zal de gemeente vanaf nu op het eigen WhatsApp-kanaal Gemeente Pelt berichten publiceren. Het gaat over algemene berichtgeving en verwijzingen naar de dienstverlening. Die kan via deze weg veel actiever naar de inwoners toe gebracht worden. Het kanaal zal ook ingezet worden voor crisiscommunicatie.

De berichten op het WhatsApp-kanaal worden ‘updates’ genoemd en onder die naam zijn in  WhatsApp ook te vinden. Ze blijven steeds 30 dagen zichtbaar. 

Een WhatsApp-kanaal is helemaal openbaar. Iedereen die WhatsApp gebruikt, kan zo’n kanaal bekijken en volgen. Reageren kan beperkt, niet met tekst, maar met een klein aantal emoji’s.

Kijkers en volgers kunnen mekaars private gegevens niet zien. Er worden geen profielen, profielfoto’s of telefoonnummers getoond. Dit betekent dat je berichten kunt volgen en delen zonder je zorgen te maken over je persoonlijke gegevens.

De eerste keer klik je de URL https://whatsapp.com/channel/0029VaFBA5yIN9iwb0O4CJ1f  aan. Of – makkelijker – je scant bijgaande QR-code met de smartphone.

Maak jezelf meteen volger en voortaan vind je het kanaal Gemeente Pelt in je WhatsApp terug onder ‘updates’. Deel de link vervolgens ook gerust met al je andere WhatsApp-contacten. Op die manier kunnen het nieuws en de dienstverlening van de gemeente een zo groot mogelijk publiek bereiken.

Nieuws

Jongerenproject in Pelt blijft elk jaar groeien

De gemeente Pelt ging in 2021 in zee met kinder- en jongerenexpertisecentrum Arktos. Het jongerenproject ‘Culture 39’ zet in op zinvolle tijdsbesteding van lokale jongeren van 12 tot 22 jaar. Uit cijfers van een rapport van Arktos blijkt dat het project een stevige groei kent in de gemeente.

8 deelfietsen aan Hoppinpunt Neerpelt Station

Voortaan zijn er 8 deelfietsen ter beschikking aan het Hoppinpunt Neerpelt Station. Het gaat om deelfietsen van Blue-bike. Een fiets lenen werkt eenvoudig. Je betaalt lidmaatschap bij Blue-bike (12 euro per jaar) en vervolgens kan je in Pelt een fiets reserveren voor 3,5 euro per dag.

 

Natuur en erfgoed gaan hand in hand in publiek toegankelijk Park van Lille

Het Park van Lille is officieel geopend. De gemeente kocht het 50 are grote park bij het teutenhuis ‘Spaas’ in 2020 en liet het afgelopen jaar omvormen tot een landschapstuin. Het stukje groen dat voorheen verborgen bleef achter de tuinmuren is voortaan toegankelijk voor het publiek. Naast het groen staan de Lilse teuten centraal in het park.