Nieuwjaarsontbijt

Publicatiedatum

Auteur

Hubert Van Eygen

Deel dit artikel

Op zondag 7 januari organiseerden we ons jaarlijks nieuwjaarsontbijt in het Dorpshuis te Ophoven. Meer dan 100 leden en sympathisanten kwamen er genieten van een prachtig ontbijtbuffet!

Onder leiding van Jeannine Veugelaers, voorzitster van Vrouw & Maatschappij Kinrooi zorgde de Kinrooise 'keukenploeg' voor een zeer gevarieerd en uitgebreid ontbijtbuffet. 

Voor het 'inhoudelijke' zorgden voorzitster Linda Cox (met een uitnodiging voor de nationale en provinciale nieuwjaarsreceptie én de vernieuwing van ieders lidmaatschap), burgemeester Wim Rutten (met een vooruitblik op het 'speciale' verkiezingsjaar 2024) en onze minister Jo Brouns die de nadruk legde op het belang van 'kort bij de mensen' te staan!

De kinderanimatie tijdens het ontbijt had een grote aantrekkingskracht! 

 

Nieuws van onze afdeling

Dienstbetoon

Als gemeentebestuur zijn we graag nabij en benaderbaar, in alle kerkdorpen. Daarom wil burgemeester Peter Nies zijn dienstbetoon ook afwisselend in elk kerkdorp organiseren.

Vanaf begin januari kan je elke zaterdagvoormiddag tussen 10u en 12u bij hem terecht met vragen of ideeën.

Hieronder vind je de juiste plaatsen en data. Uiteraard kan je hem ook altijd bereiken via 0494/63 43 64 of [email protected].


januari

11 januari, cafetaria Dorpshuis, Ophoven
18 januari, De Borg, Kessenich
25 januari, Gemeenschapshuis, Geistingen

februari

1 februari, Bibliotheek, Kinrooi
8 feburari, De Stegel, Molenbeersel
15 februari, cafetaria Dorpshuis, Ophoven
22 februari, De Borg, Kessenich

maart

1 maart, Gemeenschapshuis, Geistingen
8 maart, Bibliotheek, Kinrooi
15 maart, De Stegel, Molenbeersel
22 maart cafetaria Dorpshuis, Ophoven
29 maart, De Borg, Kessenich
april

5 april, Gemeenschapshuis Geistingen
12 april, Bibliotheek, Kinrooi
19 april, De Stegel, Molenbeersel
26 april, cafetaria Dorpshuis, Ophoven

mei

3 mei, De Borg, Kessenich
10 mei, Gemeenschapshuis, Geistingen
17 mei, Bibliotheek, Kinrooi
24 mei, De Stegel, Molenbeersel
31 mei, cafetaria Dorpshuis, Ophoven

Adressen locaties:
De Stegel, Weertersteenweg 363 (bureau links)
Dorpshuis cafetaria, De Belder 19
De Borg, Kerkstraat 6 (vergaderlokaal rechts)
Hoofdbibliotheek leeszaal, Weertersteenweg 155
Gemeenschapshuis, Geistingen 36

Nieuwjaarsontbijt 2025

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert cd&v-Kinrooi op zondag 2 februari om 9u haar uitgebreid nieuwjaarsontbijt in het Dorpshuis te Ophoven. We gaan van start om 9u en eindigen rond 11u. Er is kinderanimatie voorzien. Het ontbijt kost 18 euro, het kinderontbijt (van 7 tot 12 jaar) 10 euro (onder 7 jaar is gratis).

Voor die prijs krijg je spek en eieren, roerei, gerookte zalm, charcuterie, diverse kaassoorten, quiche, poffertjes, allerlei broodsoorten, zoet gebak, vers fruit, yoghurt én een glaasje bubbels
Dit ontbijt is toegankelijk voor zowel leden als niet-leden!

Iedereen die van dit uitzonderlijk ontbijt wil mee genieten moeten het vereiste bedrag vóór 25 januari storten op rek. nr. BE58 7352 2253 6879 van cd&v-Kinrooi, Weertersteenweg 265, 3640 Kinrooi mét vermelding van het aantal volwassenen en kinderen dat zal deelnemen.

Je kan je inschrijving ook mailen naar [email protected].

Eerste belastingverhoging in 50 jaar

Tijdens de gemeenteraad van 16 december 2024 besliste de gemeente Kinrooi om twee belastingen te verhogen: de personenbelasting en de belasting op de onroerende voorheffing zullen beiden lichtjes stijgen.

Burgemeester Peter Nies: We blijven de visie hanteren om zo weinig mogelijk geld op te halen bij de inwoners. Al sinds de fusie in 1971 (!) is de personenbelasting in Kinrooi status quo gebleven op 6%. Om diverse redenen (zie verder) stellen we nu voor om dit te verhogen naar 7%. Ook de gemeentelijke belasting op de onroerende voorheffing zal licht stijgen van 890 naar 940 opcentiemen.


De kleine maar noodzakelijke verhogingen van de personenbelasting en opcentiemen zijn de enige twee waarvoor de inwoners financieel bijdragen. Voor quasi alle andere belastingen - voor masten, pylonen, reclamedrukwerken, grind- en zandheffingen, … - zijn het niet-inwoners die betalen. In ruil voor de noodzakelijke belastingverhoging zullen we ons stinkende best blijven doen om de dienstverlening kwalitatief hoogstaand te houden en ervoor te zorgen dat onze inwoners tevreden blijven wonen in onze opwindend rustige gemeente.

Iedere euro in vier stukken gebeten

Wim Swennen, schepen van financiën: De voorgaande jaren hebben we iedere euro in vier stukken gebeten. Er zijn serieuze besparingsoefeningen gemaakt bij elke gemeentelijke dienst. Ondanks de status quo van de belastingtarieven in de voorgaande jaren, zijn er tal van investeringen gebeurd en nog gepland. Er staat een volledig gerenoveerd Dorpshuis en een nieuwe kleuterschool in Ophoven, een woonzorgcentrum en gemeenschapscentrum De Stegel in Molenbeersel, een volwaardige sporthal in Kinrooi, alle schoolomgevingen werden verkeersveiliger gemaakt, speelpleintjes werden opgefrist of aangelegd, …
In Geistingen werd de Ruttenkapel gerenoveerd en staat hetzelfde nog gepland voor het en de kerkhofmuur van het oude kerkhof. In Kessenich werd mede dankzij de VLM de dorpskern prachtig vernieuwd. Nu is het zaak om de gemeentewegen en het gemeentelijk patrimonium - diverse sportzalen, buurthuizen, … - in goede staat te blijven houden voor de komende jaren. Dat is een grote uitdaging voor de komende legislatuur waar budget voor nodig is.

62% van de uitgaven naar lonen

Wim Swennen, schepen van financiën: De laatste jaren heeft de inflatie steeds meer druk gezet op de financiën. De aanzienlijke indexaties op de lonen zijn zaken waar de gemeente als werkgever ook in mee moet gaan. Maar liefst 62% van de exploitatiekosten zijn bestemd voor lonen.

De exploitatie uitgaven stegen fors de voorbije jaren. In vergelijking met 2020 (19,9 miljoen) was de stijging respectievelijk 4% (20,7 miljoen), 17% (23,3 miljoen) en 20% (23,8 miljoen).
Deze legislatuur gaat ook de ruilverkaveling in Molenbeersel in uitvoering. Dat gaat over een investering van 10 miljoen die grotendeels betaald wordt met Vlaamse middelen maar waarvoor de gemeente ook 2,2 miljoen euro moet bijdragen.

Met een verhoging van de gemeentelijke belasting op de onroerende voorheffing - van 890 naar 940 opcentiemen - zitten we iets boven het Vlaamse gemiddelde maar nog steeds lager dan de ons omringende gemeenten zoals Bree (944), Bocholt (976) en Maaseik (1.122). Het gemiddeld kadastraal inkomen ligt wellicht ook lager in Kinrooi. Naast Herstappe (5%) hanteerden in Limburg enkel Pelt (sinds de fusie), Lommel, Hamont-Achel en Kinrooi de aanslagvoet van 6% voor de personenbelasting. Een meerderheid van de Limburgse steden en gemeenten zat de voorbije jaren al aan minstens 7%. In onze buurgemeenten Bree, Maaseik, Bocholt is het tarief 8 tot 8,5%. Met de verhoging naar 7% blijft Kinrooi nog steeds onder het Vlaams gemiddelde van 7,17 %.

Beiden ingrepen zijn nodig om Kinrooi klaar te maken voor de toekomst en om enkele broodnodige investeringen te kunnen doen.