Aanleg skatepark gestart
De bouw van het langverwachte skatepark aan de sporthal is van start gegaan. Het gemeentebestuur zette de eerste officiële spadesteek.
Groot feest in Vorst-Meerlaar op zondag 8 september. De Stoomzagerijfeesten vieren de heropening van de voormalige stoomzagerij als toeristische site. De buitenomgeving werd volledig heraangelegd en is nu een plaats waar het gezellig vertoeven is voor jong en oud.
Lang traject
De stoomzagerij en het omliggende terrein werd in 2001 gekocht door de gemeente Laakdal van de familie Beyens. Ondertussen kreeg het gebouw een herbestemming. Als eigenaar wilde het gemeentebestuur de unieke erfgoedwaarde behouden.
De samenwerking tussen gemeente Laakdal en de partners Landinrichtingspark de Merode, Kempens Landschap en de Vlaamse Landmaatschappij, leverde een mooi resultaat op. Het gebouw werd volledig gerenoveerd en werd een verhuurpunt voor eTuktuks en elektrische fietsen. Van de vele elementen van de stoomzagerij die bewaard bleven, werd een museum opgericht.
Stoomzagerij terug onderdeel van de buurt
De stoomzagerij was in haar actieve jaren een bruisende plaats in Klein-Vorst. Er zijn veel mensen in de buurt die een link hebben met de zagerij. Het gemeentebestuur wou er dan ook voor zorgen dat de site, naast een toeristische trekpleister, ook een verbindende plaats kan zijn voor de buurtbewoners. Op de site werd een grote speeltuin met zandbak aangelegd en staan verschillende picknickbanken. Het thema hout wordt er mooi uitgespeeld. De opwaardering maakt het een mooie, warme plaats om af te spreken of om met kinderen te gaan spelen.
Gerda Broeckx, schepen van cultuur & toerisme: “Laakdal heeft vanaf nu dus 2 musea en 3 toeristische troeven, 1 in elke deelgemeente. Allen met elkaar gelinkt door het thema 'hout'. In Veerle hebben we het klompenmuseum en -belevingspad, in Eindhout kan je op zoek gaan naar het mooiste plekje en vanaf nu kan je in Vorst de industriële houtzagerij bezoeken. Met de etuktuks kan je deze plekken bezoeken. Hiermee zetten we ons als gemeente mee op de toeristische kaart. Voor de exploitatie van de musea kunnen we rekenen op vrijwilligers en doen we beroep op het sociaal tewerkstellingsinitiatief IN-Z. Een meerwaarde naar beleving en bezieling van deze mooie plekken.”
Tine Gielis, burgemeester van Laakdal en lid van het dagelijks bestuur van landschapspark de Merode: “De voorbije 18 jaren werd er gestaag vooruitgang geboekt om te komen tot waar we nu staan. Het was een constante zoektocht naar subsidies, afstemming tussen partners & overheden en uitdaging om deadlines te halen. Als gemeentebestuur willen we zorg dragen voor ons erfgoed als link tussen de geschiedenis en de toekomst. Erfgoed verwijst naar gebouwen, culturen en tradities waar men zich mee identificeert en wil bewaren voor de toekomstige generaties. Ik ben dan ook een gelukkige burgemeester nu we de ganse erfgoedsite kunnen openstellen voor buren, Laakdallenaars en bezoekers."
De bouw van het langverwachte skatepark aan de sporthal is van start gegaan. Het gemeentebestuur zette de eerste officiële spadesteek.
De zomervakantie zit er op. De Laakdalse scholen openen weer hun deuren en verwelkomen hun leerlingen terug. Het gemeentebestuur draagt het onderwijs hoog in het vaandel en zet zich dan ook op verschillende vlakken in om de scholen, de werking en de omgeving te ondersteunen en te verbeteren.
De schoolomgeving van VBS Vorst-Meerlaar kreeg deze zomer een grondige make-over. een nieuwe parking, vernieuwde fiets- en wandelpaden en openbare verlichting moeten zorgen voor een veiligere schoolomgeving.