Nieuw bronzen beeldje maakt Leuvense Kanaalgravers opnieuw compleet

Publicatiedatum

Auteur

Dirk Vansina

Deel dit artikel

Nadat een van de zes beelden een jaar geleden verdween, is de iconische beeldengroep De Kanaalgravers aan de Vaartkom opnieuw in ere hersteld. De stad Leuven liet een nieuw bronzen beeld maken, dat vandaag geplaatst werd.

De Kanaalgravers is één van de vele iconische standbeelden die de stad Leuven rijk is. De zes bronzen beelden, elk op een zuil, vormen een ode aan de vijfhonderd arbeiders die rond het midden van de 18e eeuw het kanaal Leuven-Dijle uitgroeven tussen Leuven en Mechelen. Ze zijn van de hand van de Leuvense kunstenaar Willy Peeters. Een jaar geleden verdween een van de bronzen beelden, in omstandigheden die nog steeds niet opgehelderd zijn.

In opdracht van de stad Leuven liet Willy Peeters door collega-beeldhouwer Bart Dujardin een replica van het beeld maken. Met een van de vijf andere beelden maakte Dujardin een mal voor het bronzen beeld, dat hij na het gieten en uitharden verder verfijnde tot een uniek ontwerp. Vandaag werd de nieuwe graver op zijn sokkel geplaatst, samen met het beeldje dat voor de mal diende. Zo zijn De Kanaalgravers opnieuw met hun zessen verenigd.

De symbolische waarde is enorm, stelt schepen van restauraties Dirk Vansina. “Dit stukje erfgoed wilden we zo snel mogelijk in ere herstellen. De Kanaalgravers zijn niet alleen een eerbetoon aan een uniek stuk Leuvense geschiedenis, ze illustreren ook de kracht van samenwerken. Die betekenis komt ook vandaag tot uiting. We zijn verheugd dat Willy Peeters en Bart Dujardin zich voor ons inspanden om zo snel een nieuw beeld te maken.”

Willy Peeters is van de belangrijkste Leuvense beeldhouwers, die met zijn ingetogen bronzen sculpturen op tal van plaatsen in de stad voor artistieke diepgang zorgt. Zo vervaardigde hij onder meer de beeldengroep ‘Voor Altijd Verbonden’ in Heverlee, ter nagedachtenis van de slachtoffers van het busongeval in Sierre. Ook Meester Jan, de mechanische klokkenluider van de Sint-Pieterskerk, is een ontwerp van Peeters. De kunstenaar was vandaag aanwezig bij de inhuldiging van het nieuwe beeldje voor de Kanaalgravers. “Ik ben opgetogen dat we de beeldengroep opnieuw in zijn volle glorie hebben kunnen herstellen. Ik merk dat Leuvenaars de beelden omarmen en dat doet me ontzettend veel plezier”, aldus Willy Peeters.

In een nabije toekomst krijgt de beeldengroep een nieuwe stek in de omgeving van de Vaartkom. De stad Leuven wil via een grondige herinrichting de Vaartkomoevers groener, aantrekkelijker en toegankelijker maken. Het eerste gedeelte van de Vaartkom, de plaats waar de beeldengroep nu staat, wordt mogelijk een watertuin. “De plannen zijn nog niet definitief, maar geven wel de richting aan waar we als stad naartoe willen. Op dit moment is er een voorontwerp in de maak, waar de Leuvenaars binnenkort feedback op zullen kunnen geven. We reserveren in ieder geval een mooie plek voor De Kanaalgravers, dat staat vast”, aldus schepen Vansina.

Nieuws

Recordaantal Leuvense koppels stapte in 2022 in het huwelijksbootje

Wie in coronatijd niet trouwde, deed dat het afgelopen jaar. De stad Leuven mocht in 2022 een recordaantal van 519 huwelijken voltrekken, een inhaalbeweging voor veel uitgestelde huwelijken van de voorbije twee jaar. Deze en andere opmerkelijke bevolkingscijfers uit 2022 zet de stad Leuven graag voor u op een rij.

Buitenspeeldag doet Leuven shaken, skaten en breaken

Op woensdagnamiddag 19 april zijn kinderen en jongeren baas in Leuven. Leuven tovert tijdens deze nationale Buitenspeeldag de Bondgenotenlaan en de binnenstad om in de grootste stadsspeeltuin van Vlaanderen. Kom samen met je kroost meebrullen met de KetnetBand, coole sporten uitproberen of genieten van straattheater.

Gerestaureerd Handbooghof straalt opnieuw eeuwenoude glorie uit

De restauratie van het Handbooghof, het stuk Leuvense stadsomwalling langs de Dijle tussen de Brusselsestraat en de Brouwersstraat, is na twee jaar werken volledig voltooid. Het herstel van de middeleeuwse muur was een huzarenwerk, het resultaat een unieke tijdcapsule.