Buitenspeeldag doet Leuven shaken, skaten en breaken

Publicatiedatum

Auteur

Dirk Vansina

Deel dit artikel

Op woensdagnamiddag 19 april zijn kinderen en jongeren baas in Leuven. Leuven tovert tijdens deze nationale Buitenspeeldag de Bondgenotenlaan en de binnenstad om in de grootste stadsspeeltuin van Vlaanderen. Kom samen met je kroost meebrullen met de KetnetBand, coole sporten uitproberen of genieten van straattheater.

Geen betere dag om uit te breken dan de Buitenspeeldag. Met ‘De Bond is Van Ons’ rolt de stad Leuven de rode loper uit voor Leuvense kleuters, kinderen en jongeren, om zich op verschillende plaatsen in het stadscentrum tussen 12 en 18 uur helemaal uit te komen leven.

Editie XL
​“De Buitenspeeldag is in Leuven een jaarlijkse traditie, waar we dit jaar een XL-editie van maken omdat Leuven het Vlaams label van Kindvriendelijke stad binnenhaalde. En dat verdient een feestje voor de Leuvense kinderen en jongeren”, legt schepen van jeugd Dirk Vansina uit. “Sommige kinderen die in de stad wonen, hebben geen tuin om in te ravotten. Op een dag als deze nemen we de drempels weg en maken we buiten spelen toegankelijk voor iedereen. Buiten spelen kan volgende woensdag overal maar bij uitstek op een van onze vijfentwintig activiteiten in het stadscentrum."

Ruim aanbod
​Er is voor ieder wat wils: springkastelen, zeepkistenrace, skate en breakdanceworkshops, een klimmuur, 3x3 basketinitiatie, je kan leren podcasts maken, vuur maken, Open Dansvloer... Ook voor jongeren is er een aanbod op maat met live muziek, DJ’s, wheeliewedstrijden en nog veel meer.

Op verschillende locaties en helemaal gratis ​
​De activiteiten zijn helemaal gratis en vinden plaats op verschillende locaties: in de Bondgenotenlaan, in de Vanderkelenstraat, op het Mgr. Ladeuzeplein, het Rector de Somerplein, in de tuin van M Leuven (Huis van het Kind) en aan de schouwburg van 30CC. Voor de jongste kinderen (tot 5 jaar) is er een aparte speelplek in de museumspeltuin met levensgrote gezelschapsspellen, een springkasteel en een voorleesstand van de bib.

KetnetBand
​Om het buitenspeelfestival helemaal af te maken, staat er om 16.15 uur een gratis optreden gepland van de KetnetBand op de Grote Markt. “Niemand minder dan Gloria Monserez (Ketnet-wrapper), Lotte Stevens (Hoodie en Mega Mindy) en Jasper Heyman (Campus 12) komen het beste van zichzelf geven op het Leuvense podium”, weet schepen Vansina. “We zijn heel trots dat deze jeugdhelden de XL-editie van onze Buitenspeeldag feestelijk komen afsluiten.”

Nieuws

Recordaantal Leuvense koppels stapte in 2022 in het huwelijksbootje

Wie in coronatijd niet trouwde, deed dat het afgelopen jaar. De stad Leuven mocht in 2022 een recordaantal van 519 huwelijken voltrekken, een inhaalbeweging voor veel uitgestelde huwelijken van de voorbije twee jaar. Deze en andere opmerkelijke bevolkingscijfers uit 2022 zet de stad Leuven graag voor u op een rij.

Nieuw bronzen beeldje maakt Leuvense Kanaalgravers opnieuw compleet

Nadat een van de zes beelden een jaar geleden verdween, is de iconische beeldengroep De Kanaalgravers aan de Vaartkom opnieuw in ere hersteld. De stad Leuven liet een nieuw bronzen beeld maken, dat vandaag geplaatst werd.

Gerestaureerd Handbooghof straalt opnieuw eeuwenoude glorie uit

De restauratie van het Handbooghof, het stuk Leuvense stadsomwalling langs de Dijle tussen de Brusselsestraat en de Brouwersstraat, is na twee jaar werken volledig voltooid. Het herstel van de middeleeuwse muur was een huzarenwerk, het resultaat een unieke tijdcapsule.