Natuur en erfgoed gaan hand in hand in publiek toegankelijk Park van Lille

Publicatiedatum

Auteur

Niels Valkenborgh

Deel dit artikel

Het Park van Lille is officieel geopend. De gemeente kocht het 50 are grote park bij het teutenhuis ‘Spaas’ in 2020 en liet het afgelopen jaar omvormen tot een landschapstuin. Het stukje groen dat voorheen verborgen bleef achter de tuinmuren is voortaan toegankelijk voor het publiek. Naast het groen staan de Lilse teuten centraal in het park.

 

Verbinding

Nieuwe paden werden aangelegd in kleiklinkers en zijn ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Een  plein in het midden met banken en een pergola biedt aan bezoekers de mogelijkheid om de omgeving rustig in zich op te nemen. Verschillende toegangspoorten breken de beslotenheid van vroeger open. Op die manier is het park dat centraal ligt tussen vele dorpsfuncties (lagere school, Chiro, parochiezaal, Teutenhof) een levendige plaats van verbinding tussen generaties geworden.

Groen

Er werd ook aan het groen gewerkt. Alles wat duurzaam waardevol is, wordt bewaard. Een aantal oude en aangetaste bomen werden verwijderd. De bestaande gordel van struikgewas werd gedund.

Schepen voor de inrichting en kwaliteit van de openbare ruimte Leen Gielen: "Om te zorgen voor verjonging en verdichting, kwamen er nieuwe planten bij. Prairiegrassen en meerjarige planten zorgen voor een kleurrijke overgangszone tussen de grasvlakte en het omgevend groen tegen de muren."

Vogelbescherming Vlaanderen en Natuurpunt gaven het advies om ook de natuur een plaats te geven in het park. Zo kwamen er nestkasten voor parkvogels, een vogelwaterbad, een afgestorven boom als thuisbasis voor insecten en een bijenhotel. De beplanting zorgt voor kleur in elk seizoen en vormt een bron van nectar voor de inheemse bijen en hommels.

Erfgoedwandeling

De landschapstuin is ten slotte deels gelegen in het beschermde dorpsgezicht, dat zich uitstrekt van huis Spaas en de wasblekerij, over het voormalig gemeentehuis tot parochiekerk Sint-Monulphus en Gondulphus en het aangrenzende kerkhof. Dankzij deze ligging is het park een plek die de eigenheid van het dorp versterkt als een van de zeldzame teutendorpen in Vlaanderen. Een wandeling met  de Erfgoedapp die aan het park start en aankomt, leidt de bezoeker in de voetsporen van de Lilse teuten en langs een aantal beeldbepalende teutenwoningen.

Het Park van Lille is na het gebied Agter De Heuf (Overpelt Centrum) en het Marktplein (Neerpelt Centrum) meteen ook de derde grote hotspot in Pelt die een grondige gedaanteverwisseling heeft ondergaan.

Nieuws

Jongerenproject in Pelt blijft elk jaar groeien

De gemeente Pelt ging in 2021 in zee met kinder- en jongerenexpertisecentrum Arktos. Het jongerenproject ‘Culture 39’ zet in op zinvolle tijdsbesteding van lokale jongeren van 12 tot 22 jaar. Uit cijfers van een rapport van Arktos blijkt dat het project een stevige groei kent in de gemeente.

8 deelfietsen aan Hoppinpunt Neerpelt Station

Voortaan zijn er 8 deelfietsen ter beschikking aan het Hoppinpunt Neerpelt Station. Het gaat om deelfietsen van Blue-bike. Een fiets lenen werkt eenvoudig. Je betaalt lidmaatschap bij Blue-bike (12 euro per jaar) en vervolgens kan je in Pelt een fiets reserveren voor 3,5 euro per dag.

 

Pelt wil met project Kloppende Dorpsharten de kernen versterken

Vroeger vormden kerkgebouwen en hun onmiddellijke omgeving mee de kloppende harten van onze dorpskernen. Sommige worden intussen niet meer gebruikt. De gemeente wil echter dat de harten blijven kloppen in de kernen en heeft een project opgestart rond de mogelijke toekomst van de kerkgebouwen en hun omgeving. Daarover wil ze nu in dialoog gaan met de betrokken bewoners.