Het Park van Lille is officieel geopend. De gemeente kocht het 50 are grote park bij het teutenhuis ‘Spaas’ in 2020 en liet het afgelopen jaar omvormen tot een landschapstuin. Het stukje groen dat voorheen verborgen bleef achter de tuinmuren is voortaan toegankelijk voor het publiek. Naast het groen staan de Lilse teuten centraal in het park.
Verbinding
Nieuwe paden werden aangelegd in kleiklinkers en zijn ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Een plein in het midden met banken en een pergola biedt aan bezoekers de mogelijkheid om de omgeving rustig in zich op te nemen. Verschillende toegangspoorten breken de beslotenheid van vroeger open. Op die manier is het park dat centraal ligt tussen vele dorpsfuncties (lagere school, Chiro, parochiezaal, Teutenhof) een levendige plaats van verbinding tussen generaties geworden.
Groen
Er werd ook aan het groen gewerkt. Alles wat duurzaam waardevol is, wordt bewaard. Een aantal oude en aangetaste bomen werden verwijderd. De bestaande gordel van struikgewas werd gedund.
Schepen voor de inrichting en kwaliteit van de openbare ruimte Leen Gielen: "Om te zorgen voor verjonging en verdichting, kwamen er nieuwe planten bij. Prairiegrassen en meerjarige planten zorgen voor een kleurrijke overgangszone tussen de grasvlakte en het omgevend groen tegen de muren."
Vogelbescherming Vlaanderen en Natuurpunt gaven het advies om ook de natuur een plaats te geven in het park. Zo kwamen er nestkasten voor parkvogels, een vogelwaterbad, een afgestorven boom als thuisbasis voor insecten en een bijenhotel. De beplanting zorgt voor kleur in elk seizoen en vormt een bron van nectar voor de inheemse bijen en hommels.
Erfgoedwandeling
De landschapstuin is ten slotte deels gelegen in het beschermde dorpsgezicht, dat zich uitstrekt van huis Spaas en de wasblekerij, over het voormalig gemeentehuis tot parochiekerk Sint-Monulphus en Gondulphus en het aangrenzende kerkhof. Dankzij deze ligging is het park een plek die de eigenheid van het dorp versterkt als een van de zeldzame teutendorpen in Vlaanderen. Een wandeling met de Erfgoedapp die aan het park start en aankomt, leidt de bezoeker in de voetsporen van de Lilse teuten en langs een aantal beeldbepalende teutenwoningen.
Het Park van Lille is na het gebied Agter De Heuf (Overpelt Centrum) en het Marktplein (Neerpelt Centrum) meteen ook de derde grote hotspot in Pelt die een grondige gedaanteverwisseling heeft ondergaan.