Oplaadpunten en Deelwagens/fietsen

Gepubliceerd

Deel dit standpunt

Maak duurzame mobiliteit voor iedereen toegankelijk

De maatschappij is steeds in verandering: thuiswerk komt vaker voor, brandstof wordt duurder, slecht openbaar vervoer (bijvoorbeeld geen bus meer in Dorne) en de mobiliteitsbehoeften variëren. Voor veel mensen en gezinnen is de aankoopprijs van een eerste of tweede wagen moeilijker te verantwoorden. Om burgers, verenigingen en bedrijven flexibele mobiliteitsoplossingen aan te reiken, bestaan er verschillende (koolstofvrije - duurzame) deelwagensystemen. Hiernaast kan men ook inzetten op duurzame mobiliteit door het aanbieden van deelfietsen.

Een belangrijk element naar een Duurzamere mobiliteit is het hebben van voldoende Laadpunten. Momenteel stellen veel mensen en gezinnen de aankoop van een elektrische wagen uit, omdat ze geen plaats in hun gemeente vinden om hun elektrische wagen op te laden. Laadpalen zijn een belangrijke schakel om de positieve evolutie naar elektrische (deel)wagens te verhogen. 

De feiten op tafel

  1. Er zijn momenteel géén deelwagens in Maaseik, Neeroeteren en Opoeteren
  2. De eerste deelfietsen zijn geïnstalleerd in Maaseik aan het Cultureelcentrum Achterolmen
  3. Er zijn 40 van de 386 (10,36%) toegezegde laadpalen ter beschikking in Maaseik, Neeroeteren en Opoeteren

Voorstellen van cd&v plus

We kunnen de vraag naar een Duurzamere mobiliteit aanpakken door:

  1. Elektrische deelwagens aanbieden aan onze inwoners door een privé partner (Sixt, Cambio, Poppy, enz) of door het zelf te organiseren (bijvoorbeeld: Klimaanwagens: https://coop.klimaan.be/elektrische-deelautos/).
  2. Aanbieden van (elektrische) deelfietsen in Neeroeteren, Opoeteren en Maaseik (één locatie is niet voldoende)
  3. Meer laadpalen installeren
  4. Het wagenpark van de stad 100% elektrisch maken op de lange termijn

We kunnen ons ook laten inspireren wat er in Maasmechelen wordt gedaan: https://www.maasmechelen.be/hoppinpunt-gemeenteplein.

 

Gerelateerde standpunten