Maak kennis met de gemeenschapswacht

Publicatiedatum

Auteur

Dieter Wouters

Deel dit artikel

Maak kennis met de gemeenschapswacht

Vanaf dit jaar zetten de gemeenten Essen, Kalmthout en Wuustwezel samen met de politiezone Grens gemeenschapswachten in om de veiligheid in het straatbeeld te vergroten. Een van deze nieuwe gemeenschapswachten is de zestigjarige Lieve. "Het is een centraal en laagdrempelig aanspreekpunt voor de burgers", vertelt ze.

"Ik ben heel herkenbaar omdat ik het typische paarse uniform van de gemeenschapswachters zal dragen”, vertelt de 60-jarige Lieve. “Ik zal mensen sensibiliseren, informeren en begeleiden, bijvoorbeeld met de straat over te steken, want ik ben ook gemachtigd toezichter. In het uiterste geval kan ik ook sanctioneren. Voor dat laatste volg ik een opleiding tot GAS-ambtenaar.”

Op je zestigste nog beginnen als gemeenschapswacht is een aparte carrièremove. Lieve legt uit waarom ze de stap zette. "Ik werkte de afgelopen 15 jaar voor een middelbare school in Hoboken. Door mijn verhuis naar Essen was ik lang onderweg. Bovendien was ik stilaan uitgekeken op mijn werk daar. Daarbovenop had ik al eens 5 jaar aan wijkwerking gedaan in Antwerpen. Dus de job was mij niet volledig onbekend."

Sinds half januari is Lieve in het straatbeeld te zien. De eerste weken loopt ze mee met de politiediensten van Essen, Kalmthout en Wuustwezel. Officiëel staat ze op de loonlijst van de gemeente Essen, maar ze wordt aangestuurd door de politie. Bij grote evenementen kan ze de politie bijstaan in de drie gemeenten.

Nieuws

Stemmen met volmacht

Op 9 juni zijn er federale, regionale en Europese verkiezingen. Dat betekent dat je kan bepalen wie jou mag vertegenwoordigen in de Kamer van volksvertegenwoordigers, het Vlaams Parlement en het Europees Parlement. 

Alle meerderjarige Belgen hebben stemplicht. Dit betekent dat je moet gaan stemmen. Alle 16- en 17-jarige Belgen moeten ook voor het eerst gaan stemmen, maar enkel voor het Europees Parlement. Zij krijgen daar allemaal nog een uitnodiging voor.

Een volmacht geven

Als je een geldige reden hebt om niet te gaan stemmen, kan je een volmacht geven. Dit is ook niet verplicht. Geldige redenen hiervoor zijn: 

  • als je in het buitenland zit 
  • als je moet werken (als werknemer of zelfstandige) 
  • wegens ziekte of handicap 
  • als student 
  • als je wegens vrijheidsberoving niet naar het stembureau kan komen 

als je wegens (geloofs)overtuiging niet naar het stembureau kan komen

Verkeersveiligheidsproject Vlaanderenstraat - Rijsvenenstraat i.s.m. Provincie Antwerpen

Elektrische deelauto's te huur aan het gemeentehuis

Voortaan kan je gebruik maken van twee elektrische deelauto’s. Je kan kiezen uit een klein stadsautootje of een grotere bestelwagen. De auto’s hebben een vaste parkeerplaats met laadpaal aan het gemeentehuis. De reservatie en registratie van de ritten verlopen via de Share Mobility app.