Gepubliceerd

Deel dit standpunt

Verkeer

De wegenwerken in het centrum zijn afgerond.

  • De fietspaden langs de N442, gedeelte tussen Vijfhuizen en Hoogstraat (Colruyt), zijn vernieuwd. Door de heraanleg van de verhoogde aanliggende fietspaden in asfalt in plaats van klinkers is het rijcomfort verhoogd.
  • Het kruispunt Ommeganglaan – Grotekapellelaan – N442 is heraangelegd. De fietsers worden ter hoogte van het kruispunt gescheiden van het gemotoriseerd verkeer door verhoogde aanliggende fietspaden en er is langs de beide zijassen een extra linksafslagstrook voorzien waardoor de verkeersdoorstroming veel vlotter geworden is.
  • De as Reymeersstraat – Rosselstraat – Molenbergstraat is opnieuw aangelegd. We legden in de Molenbergstraat een verhoogd fietspad in tegenrichting aan. De Reymeersstraat – Rosselstraat zijn ingesteld als fietsstraten. Er is ook rekening gehouden met het LEKP en er is optimaal gekozen voor ontharding, waterinfiltratie en hittebestrijding (aanplant van 50 straatbomen).

Dit alles kadert ook in de doelstelling om een modal shift te realiseren. De fietser krijgt meer aandacht dan de autobestuurder. Door het aanpassen van het wegbeeld wordt er extra gestimuleerd om te kiezen voor alternatieve vervoersmodi.

 

We vernieuwde alle schoolomgevingen (behalve de schoolomgeving van Oordegem, dat is gekoppeld aan het riolerings- en wegenisproject Oordegemdorp). Vroeger had elke school zijn eigen karakter en uitzicht. Dit hebben we veranderd door elke schoolomgeving systematisch aan te passen tot een uniform en herkenbaar straatbeeld voor elke school. Dit project is vrij uniek omdat elke schoolomgeving heel grondig wordt heringericht. De infrastructuur is grondig aangepast door de aanleg van verhoogde inrichtingen in combinatie met wegversmallingen. Er is gewerkt met een themakleur die in elke schoolomgeving terugkomt in het meubilair en de oversteekplaats wat zorgt voor extra herkenbaarheid. Er is accentverlichting geplaatst aan de oversteekplaatsen en er zijn dynamische schermen geplaatst die de zichtbaarheid van de schoolomgeving extra in de verf zetten. Tenslotte is ook hier gedacht aan het LEKP door zoveel mogelijk te ontharden en de aanplant van 45 extra bomen.

Dit project kadert eveneens in de doelstelling om een modal shift te realiseren omdat het fysiek niet meer mogelijk is om ter hoogte van de schoolomgeving te parkeren. Dit is niet alleen veiliger maar moet ook zorgen voor een stimulans om de fiets te nemen in plaats van de auto.

 

We ontwikkelden in samenwerking met Provincie Oost-Vlaanderen, UGent en diverse stakeholders de fietsroutekaart. Op deze kaart staan niet alleen de veilige routes ingetekend maar zijn ook de knelpunten aangeduid waardoor het bestuur een instrument in handen heeft om gerichte acties te ondernemen. We pakten ondertussen al bepaalde knelpunten aan. Zo zijn er aparte fietsvoorzieningen voorzien in de wegenisontwerpen van Hoging, Oud-Smetlede en Molenhoek. In het centrum van Lede heeft AWV de studie van de doortocht N442 opgestart.

 

Naast het reguliere wegennet is het tragewegennet van enorm belang als alternatieve functionele (en ook recreatieve) net voor de zachte weggebruiker. Daar is deze legislatuur hard op ingezet en dit werd ook bekroond met een Tragewegenaward voor meest veilige en comfortabele verbinding (Impseweg). Deze legislatuur brachten we de tragewegenkaart uit, kreeg elke trage weg een unieke naam, plaatsen we straatnaambordjes, maakten een onderhoudskaart op en stelden we enkele wegen die dicht waren, weer open. Dit jaar starten we de module wegspotters op zodat er een permanente controle is op de staat van de trage wegen.

 

Het streven naar een modal shift betekent niet enkel focussen op de zachte weggebruiker maar gaat ook over het stimuleren van het openbaar vervoer. De vervoerregioraad Aalst, waar Lede deel van uitmaakt, heeft in 2023/2024 het nieuwe OV-plan uitgerold. In Lede is een extra buslijn ingelegd en hebben andere buslijnen een hogere frequentie gekregen. Er is een volwaardige noord-zuid verbinding gerealiseerd door de introductie van de nieuwe lijn 21 (Erpe-Mere – Zele – Berlare / 60’ frequentie) en de lijnen 59 (Aalst – Hofstade – Lede – Oordegem – Wetteren/ 60’ frequentie) en 20 (Aalst – Erpe Vijfhuizen – Oordegem – Melle – Gent / 30’ frequentie) worden dubbel zoveel bediend als voorheen. Enkel de frequentie van lijn 591 (Aalst – Hofstade – Lede – Serskamp – Wetteren) is verminderd omdat deze buslijn quasi parallel loopt en dit kan opgevangen worden door flexvervoer.

We stimuleren deze manier van verplaatsen door het derdebetalerssyteem. We geven een korting van 25% op alle mogelijke Buzzy Pazz-abonnementen en het rijden binnen ons grondgebied is gratis via de tienbeurtenkaarten die je kan verkrijgen in het gemeentehuis en de bibliotheken.

We maakten ook de bushaltes toegankelijker. Deze legislatuur is Lede ingestapt in een coachingtraject van Inter en momenteel leggen we de laatste hand aan het Beleidsplan toegankelijke haltes.

 

De Vlaamse Overheid en de vervoerregioraad zetten hard in op de realisatie van Hoppinpunten. Hoppin zet in op een efficiënter, duurzamer en toegankelijker openbaar vervoer. Daarbij staat combimobiliteit centraal. Zo is Hoppin op je fiets springen, ermee naar een bushalte rijden waar je hem veilig kan achterlaten en daar de bus nemen naar je werkplaats. Op een Hoppinpunt kan je dus vlot overstappen van het ene op het andere duurzame vervoermiddel.

Hoppin gaat over het inrichten van de publieke ruimte en investeren in mobiliteit voor iedereen. Opvallende visuele elementen trekken de aandacht en vertellen dat er meer is dan de auto. Het gaat hier over een verhaal van communicatie waarbij het Hoppinverhaal een belangrijke rol speelt om mensen warm te maken en voor te bereiden op de mobiliteitstransitie (modal shift) die er zit aan te komen. Lede heeft het startschot gegeven van de mobiliteitstransitie in de vervoerregio Aalst. Het heeft met de realisatie van het lokaal Hoppinpunt Lede Ziekenhuis namelijk het eerst Hoppinpunt in de regio aangelegd in de huisstijl van Hoppin waarbij het meubilair aangekocht is via de aankoopcentrale van SOLVA.

De Hoppinpunten Lede Markt en Lede station zijn ondertussen in ontwikkeling. Er zijn sinds januari 2024 2 extra deelwagens geplaatst in het kader van de aanleg van het Hoppinpunt ter hoogte van het station.

 

Gemeentelijk ruimtelijk beleidsplan

Het bestuur liet i.s.m. de Vlaamse bouwmeester een bouwmeesterscan uitvoeren voor het grondgebied. Deze scan dient als basis voor de opmaak van het gemeentelijk ruimtelijk beleidsplan, dat het structuurplan zal vervangen. De intercommunale SOLVA werkt momenteel aan de opmaak van de startnota van het gemeentelijk ruimtelijk beleidsplan. Een eerste goedgekeurde deelstudie is de woonbehoeftenstudie, waaruit blijkt dat tot 2035 de woonbehoefte kan opgevangen worden binnen het huidige beschikbare woongebied, dus geen ontwikkeling van de woonuitbreidingsgebieden.

In uitvoering van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan keurde de gemeenteraad het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) zonevreemde recreatie goed, waarbij de recreatiezone Smetlede uitgebreid werd t.o.v. de huidige zone voor recreatie zoals vastgelegd door het gewestplan en de recreatiezones Bellaertstraat en Molenstraat herbestemd werden naar agrarisch gebied.

 

Op basis van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan ontwikkelden we een visie over de meergezinswoningen. Hierbij omschrijven we waar nog meergezinswoningen toegestaan kunnen worden en aan welke voorwaarden deze moeten voldoen. SOLVA werkt momenteel aan de opmaak van het RUP om deze visie ruimtelijk te vertalen.

 

We maakten een RUP zonevreemde bedrijven op, waarbij we de toekomstige ontwikkelingsmogelijkheden van een viertal (deels) zonevreemde bedrijven, garanderen. Dit RUP leggen we dit voorjaar voor aan de gemeenteraad.

 

We werken ook aan de opmaak van een RUP zonevreemde woningen, waarbij we een zestal locaties (in de centra) effectief herbestemmen naar woongebied. Voor de overige woningen leggen we stedenbouwkundige voorschriften vast. Bij dit RUP houden we al rekening met de visie uitgewerkt in de bouwmeesterscan en met de ligging in watergevoelige gebieden.

 

Handhaving

Voor het vaststellen van bouwovertredingen sloot het bestuur een overkomst met de intercommunale SOLVA. Hun handhavingsambtenaar werd aangesteld als gemeentelijk handhavingsambtenaar. Ook binnen de eigen administratie stelden we een gemeentelijk handhavingsambtenaar aan.

We besproken een ontwerp van handhavingsplan op de gemeenteraadscommissie R.O. en werken dit verder uit.

 

Lokaal woonbeleid

Het bestuur is toegetreden tot de IGS (Intergemeentelijke samenwerking) Wonen. Lede zit in een cluster samen met Erpe-Mere en Sint-Lievens-Houtem. De intercommunale SOLVA coördineert het project. Naast de wettelijke taken zetten we vooral in op woningkwaliteit. De intercommunale voert de woningonderzoeken in opdracht van het bestuur uit. Het aantal neemt jaarlijks (spectaculair) toe.

 

Het bestuur heeft een taakstelling inzake sociale woningbouw, het Bindend Sociaal Objectief of BSO. Het te behalen target betreft 129 wooneenheden. In samenwerking met de Woonmaatschappij realiseerden we volgende projecten:

  • Kleine Kouter: 30 woningen;
  • Katstraat: 16 appartementen (verhuurd volgens sociaal verhuurstatuut);
  • Oordegemkouter: 1 woning;
  • 15 woningen verhuurd via het sociaal verhuurkantoor;
  • 14 woningen werden verkocht.

Een totaal van 48 wooneenheden.

 

Volgende projecten zijn gepland/lopend:

  • Grote Steenweg: 54 appartementen (sloop van 10 eenheden, dus saldo van 44);
  • Willem de Bettelaan: 22 sociale seniorenflats;
  • Rammelstraat: 20 appartementen.

Een totaal van 134 eenheden.

 

Gelet op de hoge leegstand m.b.t. woningen werden de bestaande reglementen inzake leegstaande woningen en gebouwen geëvalueerd en aangepast om een efficiëntere aanpak mogelijk te maken. Ook ontwikkelden we reglementen inzake verwaarlozing. We bespraken deze reglementen op de gemeenteraadscommissie R.O. en leggen deze dit voorjaar ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.

 

De aanwervingsprocedure voor een huisvestingsambtenaar is lopende. Deze ambtenaar zal het huisvestingsbeleid van het bestuur verder uitbouwen.

 

De dienst digitaliseerde de kapmachtigen en de rooilijnplannen en ïntegreerde deze laatste in de softwarepakketten voor het vergunningenbeleid en de notariële inlichtingen.

 

De gemeenteraadscommissie evalueerde de bestaande inventaris van onroerend erfgoed en maakte de opmerkingen over aan de bevoegde minister.

 

Energie

We plaatsten i.s.m. Denderstroom op 7 gemeentelijke daken (WZC Markizaat, Sporthal Ommegang, GC De Volkskring, OC Wanzele, BKO Wanzele, OC Oordegem en OC De Bron) PV-installaties.

 

Tegen 2027 bouwen we i.s.m. Fluvius de openbare verlichting volledig om naar led. Het De gemeente telt (stand september 2023) 3.402 verlichtingstoestellen. Hiervan waren er in september 2023  1.697 of 49,88% uitgerust met led.

 

Groen en biodiversiteit

De gemeente heeft een reglement rond straatgeveltuintjes. Bewoners kunnen een geveltuin aanvragen, na goedkeuring komt de technische dienst het plantvak graven.

In samenwerking met SOLVA loopt sinds 2021 een promocampagne. In het voorjaar van 2023 gaven we een workshop over geveltuinen en in maart 2024 volgt een extra campagne.

 

Sinds 2021 doet het bestuur mee aan Maai mei niet. De campagne roept op om de hele maand mei (een deel van) je gazon niet of minder te maaien ter bevordering van de biodiversiteit. We voeren promo via onze communicatiekanalen en zo mensen aan te sporen hun gazon in mei niet te maaien, maar maaien ook zelf een aantal van onze gemeentelijke graszones niet of minder.

 

In de loop van 2022 maakten we in samenwerking met Provincie Oost-Vlaanderen een bermbeheerplan op. Daarin is veel aandacht voor biodiversiteit, met betere kansen voor planten en dieren. Begin 2023 was het plan klaar zodat we het in 2023 voor het eerst konden toepassen.

 

Het Lokaal bestuur ontving dit jaar het label Bijenvriendelijke gemeente. Deze bloeiende start toont ons engagement om de bijenpopulatie te ondersteunen in onze omgeving. Onze initiatieven:  

 

Via het Bomencharter engageert het bestuur zich om samen met andere instanties, verenigingen en burgers een bepaald aantal bijkomende bomen te planten op het grondgebied van de gemeente.

 

Met het houtkantenplan wil het bestuur, samen met de Vlaamse Landmaatschappij en Regionaal Landschap Schelde en Durme, het landschap verrijken met bomen en struiken langs (trage) wegen. Concreet voorziet het plan in de aanplant van bijna 1 kilometer heggen, 300 m² houtkant en een honderdtal bomen langs (trage) wegen in Lede. De aanplant gebeurt met inheemse soorten, aangepast aan de bodem en het klimaat van onze streek. Het plan houdt ook rekening met de juridische, ecologische en landbouwkundige aspecten van de locaties. Zo bewaren we voldoende afstand tot de perceelsgrenzen, de weg en de nutsleidingen, houden we rekening met de oriëntatie en de schaduweffecten van de aanplant, de waardevolle bermvegetatie en kiezen we voor de juiste boom- of plantensoort op de juiste plek.

 

Begin 2024 planten we in een aantal straten extra straatbomen.

 

Eetbaar Lede is een project van een groep enthousiaste burgers die samen het Lokaal bestuur eetbaar groen willen creëren in de gemeente. We willen verschillende soorten eetbaar groen aanplanten op publieke plaatsen, zoals geveltuintjes, parken, pleinen, speeltuinen en schooltuinen. We willen ook een voedselbos aanleggen, een bos vol eetbare planten, waar je kan wandelen, spelen en oogsten. We zoeken nog extra vrijwilligers die willen meehelpen aan dit project.

 

In 2023 namen we deel aan Behaag je tuin, een project van Regionaal Landschap Schelde – Durme. Behaag je tuin is een samenaankoop van hoogstam(fruit)bomen, hagen, heggen en houtkanten. Bewoners konden kwalitatief streekeigen plantgoed bestellen aan een goede prijs. 25 mensen bestelden plantgoed.

 

Water en ontharden

We rollen via Farys het hemelwater- en droogteplan (HWDP) uit en stemmen het gemeentelijk beleid hierop af. We stappen ook in het project Ontharden van oververharde gemeentewegen.

 

In 2023 nam het bestuur deel aan het Vlaams Kampioenschap tegelwippen, om mensen aan te sporen om zoveel mogelijk tegels te verwijderen en die te vervangen door groen. In het kader van het VK ontharden we ook op gemeentelijk terrein stukjes. Ook in 2024 zal het bestuur deelnemen.

 

In het voorjaar van 2022 en 2023 sloot Lede aan bij de SOLVA campagne #1000 regentonnen waarbij het hergebruik van hemelwater stimuleerden via een groepsaankoop van regentonnen. Respectievelijk 74 (in 2022) en 36 (in 2023) Ledenaars kochten via het project een regenwaterton. 

 

Klimaat

Het lokale bestuur engageert zich via het Lokaal Energie- en Klimaatpact om de klimaatambities op te drijven. Momenteel zijn er 4 elektrische deelwagens beschikbaar in onze gemeente. Er is de algemene klimaatondersteuning en er komt ook een klimaatcoach van SOLVA één dag per week de milieudienst ondersteunen. Samen werkten we o.a. aan de campagne rond geveltuinen, de groepsaankoop regentonnen, de klimaatkaart, de laadpalenkaart… Zij zullen ons ook intensief ondersteunen in de uitvoering van LEKP 2.1 met onder andere de organisatie van een klimaattafel.

 

In Lede zijn er 7,3 publieke laadpunten voor elektrische wagens per 10.000 inwoners.

SOLVA maakte in 2023 een laadpaalkaart voor de gemeente op. De kaart vormt een eenduidige visie over waar de toekomstige laadhubs in de gemeente gesitueerd kunnen zijn, in overeenstemming met de doelstellingen uit het LEKP.

 

Het gemeentepersoneel wordt, door het ter beschikking stellen van een (elektrische) fiets, gestimuleerd om met de fiets naar het werk te komen. De gemeente beschikt voor dienstverplaatsingen ook over 2 elektrische wagens.

 

Afval

  • We promoten thuiscomposteren en kringlooptuinieren.
  • Inwoners kunnen een compostbak of -vat aanschaffen.
  • Er is een kringlooptuin aangelegd.

  • Jaarlijks organiseren we 4 Repair-cafés. Per sessie helpen we een 35-tal personen.
  • In 2021 startte het project Op Wielekes, een uitleendienst voor kinderfietsen. Er zijn 59 actieve leden (stand februari 2024). We beschikken over een 125-tal fietsjes, waarvan er 73 uitgeleend zijn.
  • We hebben een actieplan rond Mooimakers, een begeleidingstraject voor de integrale aanpak van zwerfvuil en sluikstorten, met o.a. Mijn Mooie Straat.
  • In 2022 stapten we in in het cameraproject van ILvA.
  • Sinds 2023 doen we beroep op de handhavers van OVAM (GAS-vaststellers).
  • We organiseren zwerfvuilacties.
  • Operatie Proper is een beloningssysteem waarbij scholen en jeugdverenigingen een duwtje in de rug krijgen om zwerfvuil duurzaam aan te pakken.

Gerelateerde standpunten