De zomervakantie zit er op. De Laakdalse scholen openen weer hun deuren en verwelkomen hun leerlingen terug. Het gemeentebestuur draagt het onderwijs hoog in het vaandel en zet zich dan ook op verschillende vlakken in om de scholen, de werking en de omgeving te ondersteunen en te verbeteren.
Activiteitenaanbod voor de scholen
De gemeente zorgt voor een uitgebreid aanbod van activiteiten en diensten waarvoor de scholen zich kunnen inschrijven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een toneelstuk rond een bepaald thema, een nieuwe sport om te ontdekken of een bezoek aan het gemeentehuis. Het aanbod is divers en zorgt ervoor dat Laakdalse leerlingen kunnen proeven van cultuur, sport, sociale thema’s en duurzaamheid. Er is tevens aandacht voor opgroeien. Het aanbod wordt elk jaar aangepast aan thema’s die leven in de samenleving.
Veilige schoolomgevingen met eigen parking
De gemeente heeft aan elke Laakdalse school parkeergelegenheid gecreëerd. Ook in Vorst-Meerlaar was parkeren een probleem aan de start en het einde van de schooldag door een gebrek aan parkeerplaatsen in de drukke Meerlaarstraat. Een nieuwe parking werd deze zomer aangelegd en zal naar verwachting half september klaar zijn voor gebruik. De schoolomgeving aan VBS Meerlaar werd ook veiliger gemaakt door het aanleggen van vernieuwde fiets- en wandelpaden en extra openbare verlichting.
Ook de andere Laakdalse schoolomgevingen werden de laatste jaren veiliger gemaakt. Elke school heeft in zijn directe omgeving fietsstraten die ervoor zorgen dat kinderen veiliger van en naar school kunnen. De zichtbaarheid van de zebrapaden werd verhoogd door extra verlichting.
Scholenoverleg
De directies van de zes Laakdalse scholen komen elk kwartaal samen met de schepen van onderwijs, burgemeester Tine Gielis en de betrokken (gemeentelijke) diensten. In dit overleg worden gezamenlijke thema’s besproken en wordt naar oplossingen gezocht voor issues waar de verschillende scholen mee geconfronteerd worden. Dit kan gaan over veiligheid, opvoeding, problematisch situaties,… Het doel is om een gezamenlijk gemeentelijk schoolbeleid te hebben dat gedragen wordt door alle scholen.
Schepen van onderwijs en burgemeester Tine Gielis: “Als gemeentebestuur zetten we volop in op de ontplooiing van onze kinderen. Zij zijn de toekomst van onze gemeente en we willen hen een veilig, waardevol kader bieden waarbinnen ze kunnen opgroeien. Om dit te doen gaan we in overleg met alle betrokken partners en zoeken steeds samen naar constructieve oplossingen. Onze kindergemeenteraad helpt ons de vinger aan de pols te houden bij wat er leeft bij onze kinderen en biedt dus een belangrijke meerwaarde in het uitwerken van een degelijk onderwijsbeleid.”