De gemeente zou de infoavonden beter moeten organiseren. Dat stelde cd&v-gemeenteraadslid Jasper Aertsens tijdens de gemeenteraad van 17 februari. Aanleiding tot deze aanbeveling was de recente infoavond rond een nieuw bouwproject in de Tuinwijk. Jasper deed tegelijk een aantal concrete voorstellen.
Op de infoavond was er heel wat volk aanwezig. Na afloop waren de meeste aanwezigen niet tevreden over de wijze waarop de infoavond had plaatsgevonden. Dit was dan ook de concrete aanleiding voor cd&v om dit punt aan te kaarten tijdens de gemeenteraad. Want de infoavond had zijn doel immers niet bereikt. Dat was ook spijtig voor de gemeente die de infoavond mee had georganiseerd terwijl dit wettelijk niet verplicht was.
Het eerste punt van ongenoegen van de aanwezigen was dat er tijdens de infoavond niets werd verteld over de mobiliteitseffecten. En dit terwijl mobiliteit juist een heikel punt is in de Tuinwijk. Daar wordt al lang geijverd voor een tweede ontsluiting, iets waar ook cd&v voor is. Jasper vroeg zich af waarom dit punt niet werd behandeld. Bij nader onderzoek blijkt dat het ingediende dossier zelfs geen mobiliteitsonderzoek bevat. Dit zou eigenlijk de aanleiding moeten zijn om het dossier onontvankelijk te verklaren, aldus Jasper. Cd&v vraagt dat het schepencollege hier in de toekomst strenger op toekijkt.
Ook de timing van de infoavond was niet goed gekozen. De infoavond vond maar enkele dagen plaats voordat het openbaar onderzoek afliep. Een aantal aanwezigen dacht dat de gemeente dit expres gedaan had. Voor cd&v moeten dergelijke infoavonden tijdig georganiseerd worden zodat de bewoners de nodige tijd hebben om een bezwaar te formuleren en in te dienen.
Ook de procedure moet nader worden toegelicht. De gemeente heeft 2 e-mailadressen: één om bezwaren in te dienen en één om informatie op te vragen. Wie toevallig een informatieve vraag stuurt naar het e-mailadres om bezwaar in te dienen, krijgt geen antwoord. Jasper vindt dat de burger steeds een antwoord moet krijgen.
Tot slot is er de mogelijkheid om het dossier op het gemeentehuis in te kijken. Op zich is dit positief maar dit kan enkel op afspraak en net dat blijkt niet zo eenvoudig te zijn: Wachten is de boodschap. Jasper stelde hier voor om de mogelijkheid te voorzien dat de burger op bepaalde momenten zonder afspraak zou kunnen langskomen in het gemeentehuis.
In zijn antwoord ging schepen Willem Wevers in op de diverse punten. Hij stelde dat de gemeente de infoavond faciliteert maar niet organiseert. Dat laatste komt toe aan de projectontwikkelaar. De gemeente heeft ook niet het recht om bepaalde onderzoeken te eisen van de indiener, zoals bijvoorbeeld een mobiliteitseffectenrapport. De gemeente tracht, volgens Willem Wevers, steeds tijdig de infoavonden te organiseren, maar slaagt hier niet altijd in. Willem Wevers beloofde wel dat op alle mails zal geantwoord worden. Een afspraak voor het inkijken van het dossier, is volgens Willem Wevers nodig omdat de ambtenaar zich moet kunnen voorbereiden.