Gisteren, 4 oktober, was het werelddierendag. Naar aanleiding daarvan gingen Nancy Vleugels, vrijwilliger bij het zwerfkattenproject van Laakdal, dierenarts Leander Daems en burgemeester Tine Gielis in gesprek over het zwerfkattenbeleid.
Tine: Nancy, jij contacteerde me met de vraag om samen naar oplossingen te zoeken voor de zwerfkattenproblematiek. Wat is juist het probleem?
Nancy: Laakdal heeft een sterk zwerfkattenbeleid. We zien een afname van het aantal wilde katten in onze gemeente. Maar het beleid is ontoereikend in onze steeds veranderende samenleving. Terwijl we vroeger een vangratio hadden van 80% wilde katten en 20% tamme is dit nu het omgekeerde. Daarenboven zijn van die 80% tamme katten, meer dan de helft niet gesteriliseerd en niet gechipt. Kortom, niet wat de wet vraagt van ons Vlamingen.
Tine: Hebben jullie een verklaring voor deze verandering?
Nancy: één van de redenen die ik hiervoor kan aanhalen is dat alles veel duurder geworden is. Zwerfkattenbeleid Laakdal werkt samen met vzw De Snorhaar, een erkend asiel, om de opvang en zorgen van de katjes mogelijk te maken. De laatste jaren zijn de dierenartskosten enorm de hoogte in geschoten, alles is duurder geworden. Als kattenopvang heeft dit ons werk aanzienlijk moeilijker gemaakt en dat is niet alleen voor ons zo, iedereen voelt dat het leven veel duurder is geworden. En als er keuzes gemaakt moeten worden in welke kosten deze maand betaald worden en welke niet, dan zien we dat dierenartskosten voor velen een lagere prioriteit krijgen.
Tine: Leander, hoe ervaar jij dit?
Leander: Ik heb er natuurlijk geen idee van hoeveel mensen er niet langskomen met hun huisdier. Ik ondervind wel dat nog niet iedereen op de hoogte is van de wetgeving die zegt dat een kat gesteriliseerd en gechipt dient te worden. Wanneer mensen horen dat de adoptie van een kitten €175 kost, schrikken ze daar wel van. Als ik uitleg dat ze een gelijkaardig bedrag moeten betalen aan dierenartskosten voor een kitten dat niet uit het asiel komt, hebben ze daar begrip voor.
Tine: De gemeente verhoogde dit jaar de toelage voor vzw De Snorhaar. Zijn er nog andere dingen die de gemeente kan doen?
Nancy: We hebben een heel sterk zwerfkattenbeleid in Laakdal en er is fijne samenwerking met het gemeentebestuur. Ze zijn heel betrokken in de werking. In vele andere gemeenten is dat niet het geval. Ik denk dat er vooral op sensibilisering moet ingezet worden. Mensen zijn onvoldoende op de hoogte van de wetgeving. Ik denk hierbij aan de wijkagenten of mensen van de sociale dienst die inwoners hierop kunnen wijzen.
Leander: Nancy heeft gelijk als ze zegt dat er in Laakdal een heel goed zwerfkattenbeleid is. Er zijn goede afspraken tussen het gemeentebestuur en De Snorhaar. Blijven sensibiliseren lijkt me ook een goede oplossing. Mensen moeten weten dat het verplicht is om je kat te laten chippen én te steriliseren. De regels hieromtrent werden dit jaar zelfs verstrengd. Een gevonden kat die niet gechipt en/of gesteriliseerd is mogen wij niet meer terug geven aan de eigenaar voor de kat gechipt en gesteriliseerd is. De kosten die hiervoor gemaakt werden moeten terugbetaald worden door de eigenaar.
Tine: Zijn er nog zaken die mensen moeten weten?
Nancy: Het is belangrijk dat mensen weten dat ze niet zomaar een kat in huis kunnen nemen die bij hen aan de deur komt. Ten eerste kan de kat al van iemand zijn, dus moet je nagaan of de kat gechipt is. Wanneer je zorg voor een kat draagt, ben jij verantwoordelijk voor die kat. Je moet dan ook de wetgeving volgen die zegt dat je kat gechipt en gesteriliseerd moet worden.
Leander: Je moet je ervan vergewissen dat de kat ook de nodige vaccinaties krijgt. Vergeet niet dat katten de kattenziekte kunnen verspreiden. Een goed voorbeeld van de extra inspanningen die onze gemeente levert, is dat zij de eerste vaccinatie voor gevonden kittens betalen, maar ook die voor volwassen wilde katten die weer uitgezet worden. Daarnaast betalen zij ook de sterilisatie. VZW De Snorhaar betaalt het plaatsen van de chip, de overige vaccinaties en de eventuele extra verzorging van de katten. In vele andere gemeenten gebeurt dit niet en circuleert de kattenziekte veel harder dan bij ons. Ieders kat die op wandel gaat kan erdoor getroffen worden.
Nancy: Mensen moeten er zich ook van bewust zijn dat ze ons moeten contacteren als ze ergens een nest kittens vinden. Wij gaan dan op zoek naar de moederkat en zullen de eigenaar oproepen om te zorgen voor sterilisatie. Is er geen eigenaar, dan zorgen wij voor de sterilisatie. Door het signaleren van de nesten kunnen we de populatie van zwerfkatten inperken en kunnen we zorgen dat de wilde zwerfkatten die terug uitgezet worden, gezonde katten zijn die geen ziektes kunnen verspreiden.
Tine: Fijn om te horen dat we met onze inspanningen een goede bijdrage leveren. Wat ik onthoud van dit gesprek is dat we mensen moeten sensibiliseren om hun kat te laten chippen en te laten steriliseren, maar ook dat mensen het zwerfkattenproject moeten contacteren wanneer ze ergens een nestje vinden.
Bedankt allebei voor het gesprek!