Interview met Marc & Ingrid: de fietsbieb

Publicatiedatum

Auteur

Louis Vanderbeken

Deel dit artikel

Marc Coppens en Ingrid Deroubaix zijn allebei bestuurslid bij cd&v Deerlijk, maar zijn ook de initiatiefnemers van de Deerlijkse fietsbieb. Zij vertellen er hieronder meer over:

Hoe zijn jullie eigenlijk op het idee gekomen om met een fietsbieb van start te gaan?

Ingrid: “We hoorden al langer dat er vraag was naar een uitleendienst voor kinderfietsen. Kinderen tussen 3 en 12 jaar groeien zodanig snel dat een fietsje heel snel te klein wordt. Moet je dan telkens een nieuwe fiets kopen of is het niet beter dat je er ééntje kan huren en desnoods weer kan inruilen? We leerden via Beweging.net het antwoord daarop kennen: de fietsbieb.”

Marc: “Ik ben goed bevriend met de initiatiefnemer van de fietsbieb in Kuurne. Via hen leerden we het systeem beter kennen. Ik nam contact op met beweging.net West-Vlaanderen en we vroegen daar nog wat meer informatie op. We gingen ook langs in de fietsbieb van Zwevegem om te kijken hoe het in de praktijk allemaal werkt.”

Hoelang zijn jullie nu al actief?

Marc: “Zo’n 9 maanden geleden werd de fietsbieb boven de doopvont gehouden. We zijn van start gegaan in de Hoogstraat 46 (aan het Rode Kruis-lokaal) op 6 mei 2023 met een feestelijk openingsmoment.”

Wie kan daar allemaal langskomen en hoeveel kost dat dan?

Ingrid: “Onze uitleendienst van tweedehandsfietsen richt zich op kinderen van 3 tot 12 jaar. Voor €20 per jaar en €20 waarborg kunnen ze een fiets naar keuze voor een heel jaar meenemen. We zien vaak jonge ouders, maar ook grootouders vinden de weg naar ons initiatief.”

Is jullie idee nadien ook een succes geworden?

Marc: “Zeker weten. Met steun van de gemeente Deerlijk en beweging.net gingen we van start. We zijn telkens de eerste zaterdag van de maand open en sedert onze start in mei hebben we al 34 fietsen uitgeleend in 6 openingsdagen.”

Ingrid: “En we steunen ook op een enthousiaste groep van 7 vrijwilligers. Zij staan paraat om fietsen te herstellen, de website te beheren, de openingsmomenten te verzorgen. We zijn hen heel dankbaar voor hun inzet!”

Wat brengt de toekomst voor de fietsbieb?

Ingrid: “Eind 2023 zaten we samen met schepen van welzijn Louis Vanderbeken en schepen van mobiliteit Regine Rooryck. Er werd afgesproken dat we budget zouden krijgen om ook in te zetten op verkeersveiligheid. Daarop inzetten vind ik echt belangrijk.”

Marc sluit af: “Ik ben er zeker van dat heel wat ouders en grootouders het bestaan van de fietsbieb nog niet kennen, maar wel geïnteresseerd zijn in een dergelijk systeem. We zijn vorig jaar goed van start gegaan, maar ik geloof dat het alleen nog beter zal worden.”

Bedankt Marc en Ingrid en alvast veel succes toegewenst!

 

Algemene info:

De fietsbieb zal na het winterverlof terug open zijn op 3 februari tussen 09u en 11u30. Vanaf dan kan je elke eerste zaterdag van de maand langskomen tijdens de openingsuren in de Hoogstraat 46 in Deerlijk.

Nieuws

Wonderhof verkozen tot mooiste plekje van Deerlijk

Het Wonderhof werd verkozen tot mooiste plekje van Deerlijk.

Fietspad in de Waregemstraat vernieuwd