Herne mag zich opnieuw Faire Gemeente noemen

Publicatiedatum

Auteur

Sandra Dero

Deel dit artikel

Onze gemeente herbevestigde haar titel als FairTradeGemeente via de de Fair-O-Meter, de tweejaarlijkse barometer van het lokaal engagement voor een faire wereld.*

Herne behaalde een mooie C-score.

Onze gemeente vulde naar 2-jaarlijkse gewoonte de Fair-O-Meter in en daarmee werd het engagement als FairTradeGemeente op 6 criteria geëvalueerd.

De criteria zijn divers en betrekken tal van lokale actoren in de gemeente. Van het gebruik van eerlijke en lokale producten tot sensibilisering op evenementen.

Voor Herne gaat het voornamelijk om het engagement van ons lokaal bestuur om duurzame producten te gebruiken en te promoten.

Zo maakten onze inwoners vorig jaar kennis met FairTrade via onderstaande initiatieven:

  • De „OxVan” op „Herne Pakt Uit” in samenwerking met de vrijwilligers uit de trekkersgroep.
    Het doel hiervan was om bewustzijn rond FairTrade te creëren en mensen op een ludieke manier hiermee kennis te laten maken.
  • De afgestudeerden van de Academie Woord, Muziek en Dans afdeling Herne alsook de winnaars van de kerstactie „Versier onze kerstbomen" mochten een pakketje FairTrade-lekkernijen ontvangen.
  • Nog steeds genieten de medewerkers van ons lokaal bestuur dagelijks van een vers kopje heerlijke FairTrade-koffie.

*FairTradeGemeente is een titel die aangeeft dat de gemeente en haar inwoners eerlijke handel, lokale duurzame landbouw en sociale en duurzame rechtvaardigheid een warm hart toedragen en er ook effectief werk van maken.

Op deze tweejaarlijkse zelfevaluatie scoorde Herne een C (op een ranking van A als hoogste score, naar B – C – D en E als laagste score), wat voor een kleine gemeente als Herne zeer goed is.

We zijn er ten opzichte van de evaluatie in 2021 dan ook een plaatsje op vooruitgegaan.

Net als de 193 andere FairTradeGemeenten zet ook Herne haar schouders mee onder de vernieuwde campagne van „Faire Gemeenten”, die zich engageren om nog meer lokaal, ecologisch en fair te denken en te doen.

Voor meer informatie kan u terecht bij de bevoegde schepen van ontwikkelingssamenwerking [email protected] (0496 75 69 61) of de dienst cultuur [email protected] (02 397 11 60).

Nieuws

CD&V Herne in de pers: JUNI 2024

FIJNE VAKANTIE!

Nog een aantal fijne herinneringen aan juni 2024:

CD&V Herne in de pers: MEI 2024

Ook al laat de zon nog steeds op zich wachten, de natuur komt stilaan in bloei...

Enkele van de voorbije activiteiten van CD&V Herne:

CD&V Herne in de pers: APRIL 2024

Enkele recente feiten: