Het is dit jaar precies 225 jaar geleden dat de Boerenkrijg zich afspeelde. Deze opstand kende belangrijke gevolgen voor heel Vlaanderen...
Deze opstand kende belangrijke gevolgen voor heel Vlaanderen, zoals het beperken van de godsdienstvrijheid en het sluiten van de kerken, de zogenaamde „bloedwet”, waarbij de Vlaamse jongens verplicht werden te vechten voor het Franse leger, … De Franse bezetting leidde tot ergernis, frustratie en tenslotte woede bij de Vlaamse bevolking. Vooral de boerenjongens kwamen in opstand en namen de wapens op tegen het Franse leger.
Bovendien speelde de Boerenkrijg een specifieke rol in Herne. Tijdens een korte, maar hevige slag aan het Kartuizerklooster sneuvelde de aanvoerder van de Brigands, Jan Baptist Eeckhoudt, er immers op 27 oktober 1798.
Deze gebeurtenis willen we in Herne uitgebreid herdenken tijdens het weekend van 14 en 15 oktober aanstaande.
We wensen u van harte uit te nodigen op de academische zitting op zaterdag 14 oktober om 19.00 uur in de Sint-Petrus-en-Pauluskerk te Herne.
Hierop spreken dr. hist. Herman Vandormael, oud-schepen van cultuur, Urbain Deblander, en masterstudent geschiedenis, Mathias Leyssens.
U bent ook van harte welkom om de re-enactment op zondag 15 oktober bij te wonen, waar de Boerenkrijg levendig zal worden uitgebeeld.
We hopen u daar om 11.00 uur te ontmoeten.
Uiteraard bent u ook welkom om de expo te bezichtigen (doorlopend op zaterdagavond en zondag de hele dag).
Wij hopen alvast u op deze herdenking te mogen verwelkomen.
Sandra Dero, schepen van Cultuur: [email protected] of 0496 75 69 61
Liesbeth Vandormael, initiatiefneemster
Tineke Moonens, cultuurbeleidscoördinatrice