Heraangelegd Marktplein opent feestelijk op zaterdag 18 mei

Publicatiedatum

Auteur

Niels Valkenborgh

Deel dit artikel

Aanstaande zaterdag 18 mei wordt het  nieuw aangelegde Marktplein in Neerpelt Centrum feestelijk in gebruik genomen. De werken zijn gestart in het voorjaar van 2023. Het is een plein geworden waar het fijn toeven is voor jong en oud, dat klaar is voor de klimaatverandering, veel ruimte geeft aan groen en zwakke weggebruikers, en ook nog ruimte laat voor de auto. Samen met het Marktplein werden ook de omliggende straten en de Broesveldstraat werden volledig vernieuwd.

Van 6,5 naar 42 % groen

Een van de vereisten bij de heraanleg was dat het plein klimaatvriendelijk moest zijn. Want meer groen, minder verharding en plaats voor water dragen bij tot een gezonde en aangename leefomgeving en verminderen zowel hitte- als wateroverlast. De groenvlakken en wadi’s nemen 42 % van het plein in. Vroeger was slechts 6,5 % onverhard. Het systeem van infiltratiebuizen en wadi’s heeft trouwens al bewezen wat het aankan: ondanks de extreem natte winter en voorjaar is er nog geen liter water van het plein naar de Dommel afgevoerd en dat is uitstekend.

Verkeer

Het Marktplein biedt meer dan voorheen plaats voor de actieve weggebruikers om zo de bezoekers aan te moedigen zich vaker met de fiets of te voet te verplaatsen. Tegelijk blijft de auto plaats behouden op een gedeelte van het plein. Eén en ander werd in een aangepast verkeersreglement gegoten. Binnen de autoluwe zones in de Kloosterstraat en de Kerkstraat is er bijkomende ruimte voor terrassen en zetten we vol in op een bruisende centrumbeleving.

Ontmoeting en beleving

Het centrum van Neerpelt heeft altijd bekend gestaan voor de sfeer en beleving. Het nieuwe plein wil daar extra aan bijdragen. Het is voortaan een boeiende verblijfsplek waar het fijn toeven is, iets wat ongetwijfeld ook versterkend werkt voor de omliggende handel en horeca.

Mensen uit Pelt en daarbuiten kunnen er elkaar ontmoeten in een aangename omgeving, de zaterdagmarkt brengt er jong en oud samen en de ruimte biedt plaats voor evenementen. Als kindvriendelijke gemeente geeft Pelt ook extra plek aan de kinderen. In de wadi’s werden natuurlijke speelelementen aangebracht. Het fontein zal ongetwijfeld de echte trekpleister worden.  Een 35-tal spuitkoppen zullen zorgen voor speelse avonturen en – op warme zomerdagen – verfrissing. Het fontein bergt trouwens ook nog eens 60 m3 regenwater.

Feestelijke opening

Aanstaande zaterdag is er een korte officiële opening van 18.30 tot 20.00 uur waarop alle omwonenden persoonlijk uitgenodigd zijn. Maar de gemeente wil er tegelijk een feestelijke dag van maken en nodigt iedereen uit om zaterdag in de loop van de dag of avond naar Neerpelt te komen om kennis te maken met het nieuwe plein en zijn omgeving.

Foto (gemeente Pelt): de laatste hand wordt gelegd aan het nieuwe Marktplein en zijn omgeving.

Voor de opwaardering van het Marktplein en de omgeving kon Pelt rekenen op 100.000 euro van de provincie Limburg. De financiële steun kadert in het project ‘Naar de kern’ waarmee de provincie gemeenten een sterke basis wil bieden voor het versterken van haar handelskern.

Nieuws

Gevarieerd jaarprogramma CC Palethe met nieuw talent en gevestigde waarden

Cultuurcentrum Palethe staat ook het komende seizoen garant voor vele avonden cultuurgenot met heel wat bekende namen, zoals Tom Van Dyck, Jasper Steverlinck, Karen Damen, Les Truttes, Kommil Foo en vele anderen.  Reserveren kan vanaf woensdag 29 mei om 12 uur via www.palethe.be of aan de vrijetijdsbalie.

Fase 2 publieke ruimte ‘Agter De Heuf’ feestelijk in gebruik genomen

De tweede fase van de inrichting van de publieke ruimte in het project ‘Agter De Heuf’ wordt op zaterdag 25 mei feestelijk geopend. Dat is net geen tien maanden na aanvang van de werken. Ook de heraanleg van winkelwandelstraat De Heuf maakte deel uit van de werken. De geplande groene, autoluwe schakel tussen de Oude Markt en de zone van het ziekenhuis krijgt steeds meer vorm.

Pelt roept bewoners Boseind op voor tweede workshop van Boseind

Op 20 juni is er een tweede workshop met de Boseindenaren in het project Boseind Natuurlijk!. Met dat project wil de gemeente, samen met de bewoners, Boseind op een duurzame manier wapenen voor de toekomst in een veranderend klimaat. Bewoners en bezoekers van Boseind kunnen nog steeds hun ideeën geven en zich alvast inschrijven voor de workshop.