Goedkeuring meerjarenplan provincie - regio Noord-West-Vlaanderen

Publicatiedatum

Auteur

Bart Naeyaert

Deel dit artikel

De provincie keurt het aangepast meerjarenplan goed met duidelijke investeringskeuzes voor Noord-West-Vlaanderen.

Op donderdag 1 december keurt de provincieraad het aangepast meerjarenplan voor de periode 2020-2025 goed. Hierbij gaat extra aandacht naar de initiatieven voor komend werkjaar. In 2023 zal de provincie West-Vlaanderen maar liefst 70.108.220 euro investeren. Met dit investeringsbedrag wil het provinciebestuur inspelen op de specifieke vragen en behoeften van de West-Vlaming. Denken we maar aan veilige fietsinfrastructuur, groene en nabije recreatie of het bestrijden van wateroverlast. Ook voor Noord-West-Vlaanderen staan heel wat initiatieven op het programma. De cd&v-fractie in de provincieraad bundelt de belangrijkste investeringskeuzes voor de regio. 

Aandacht voor onze dorpen

Noord-West-Vlaanderen heeft op het grondgebied heel wat kleine dorpen. Het zijn ‘typische’ plaatsen die een specifieke en toekomstgerichte benadering vragen. Daarom selecteert de provincie West-Vlaanderen jaarlijks vijf dorpen voor het traject ‘DNA van het dorp’. Binnen dit traject gaat de provincie samen met bewoners en verenigingen op zoek naar het onderliggende DNA. Dit DNA vormt vervolgens de basis voor een toekomstgericht masterplan. Zowel Jabbeke, Zuienkerke als Houtave (Zuienkerke) zullen in 2023 het participatief en uniek traject doorlopen. 

Het Brugse Ommeland als toeristisch uithangbord

De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer voorzien in 2023 208.480 euro voor toeristische regiomarketing voor Het Brugse Ommeland. Het Brugse Ommeland telt ontelbare parels van kastelen, abdijen en ander religieus erfgoed. Deze vormen de toeristische focus voor komend werkjaar door een sterkere integratie ervan in het toeristisch en recreatief aanbod. Zo maakt een campagne een cross-over tussen ‘wandelen en fietsen’ en ‘kastelen en abdijen’. Bv. de kastelenfietsroute, wandelen langs kastelen… Uiteraard is er ook blijvende aandacht voor de Zwinstreek. De fietsroute van de Verdwenen Zwinhavens met Virtual Reality is ondertussen beschikbaar. Daarnaast wordt er gewerkt aan eenduidige communicatie. 

Wateroverlast bestrijden

Binnen het integraal waterbeleid blijven ‘droge voeten’ de eerste focus. Daarom investeert de Provincie ook komend werkjaar in projecten die wateroverlast moeten vermijden. In de regio is de aanleg van een gecontroleerd overstromingsgebied op de Blekerijbeek in Ichtegem voorzien. De provincie maakt hiervoor 150.000 euro vrij. 

Drie nieuwe fietsinfrastructuurprojecten 

De provincie West-Vlaanderen voorziet voor 2023 11,4 mio euro om te investeren in 13 fietsprojecten. Drie van deze belangrijke projecten liggen in de regio Noord-West-Vlaanderen.  

1 Oostkamp, Loppemsestraat 
 
2 Brugge (Zeebrugge), Verschaveweg 
 
3 Beernem, Akkerstraat 

Investeren in het provinciaal opleidingscentrum voor veiligheidsdiensten in Zedelgem

 Op de site van het provinciaal opleidingscentrum voor veiligheidsdiensten wordt momenteel gebouwd aan een nieuwe schietstand. Tegen maart 2023 zal deze afgewerkt zijn. De schietstand zal gebruikt worden voor opleidingen en trainingen aan de West-Vlaamse Politieschool en zal zo’n 6,8 miljoen euro kosten. Naast de bouw van een schietstand wordt ook een oefenbaan aangelegd voor de veiligheidsdiensten en wordt de huidige parking uitgebreid. Samen met een aantal flankerende werken bedraagt dit bijkomend 2,2 miljoen euro. 

Nieuws

West-Vlaamse lijsten voor 9 juni volledig

De provinciale partijraad van CD&V West-Vlaanderen heeft vandaag de volledige lijsten voor de verkiezingen van 9 juni goedgekeurd. “Zowel voor de Kamer als het Vlaams Parlement kunnen we rekenen op een mooie mix van ervaren krachten en jong geweld”, aldus provinciaal voorzitter Kris Declercq

Onze oplossingen voor het huisartsentekort in West-Vlaanderen

Wie ziek is, vindt ook in West-Vlaanderen steeds moeilijker een huisarts. In 54 van de 64 West-Vlaamse gemeenten kampt op vandaag met een huisartsentekort. 80 procent van de West-Vlamingen wordt zo geconfronteerd met patiëntenstops of verre verplaatsingen. 

Papes Putten in Lichtervelde is ‘Het Mooiste Plekje van West-Vlaanderen’!

Papes Putten in Lichtervelde is uitgeroepen tot 'Het Mooiste Plekje van West-Vlaanderen'. De wedstrijd werd georganiseerd door cd&v West-Vlaanderen en mobiliseerde bijna 20.000 West-Vlamingen die hun stem uitbrachten op zoek naar schoonheid in West-Vlaanderen. In aanwezigheid van Minister Hilde Crevits en Nathalie Muylle werd Papes Putten deze ochtend officieel bekendgemaakt als de winnaar van deze wedstrijd. Ook per gemeente is de winnaar gekend.