Gevelbanken bevorderen sociaal contact

Publicatiedatum

Auteur

Polien Willems

Deel dit artikel

Om de interactie tussen buurtbewoners te bevorderen, heeft de stad Herentals onlangs op verschillende plaatsen enkele gevelbanken geïnstalleerd. Tijdens het gratis evenement ‘Bank-Contact’ vind je dit weekend bij elke bank ook nog iets extra’s, zoals muziek, een kunstenaar of een speciale gesprekspartner.

In Herentals werden er dit jaar een aantal gevelbanken, inklapbare en demonteerbare banken, geïnstalleerd. De banken zijn een plaats om uit te rusten en van de omgeving te genieten, maar ook om mensen te ontmoeten. De eigenaars van de banken zijn Bank-Directeurs: inwoners, maar ook enkele stadsdiensten en organisaties. Met het sociaal-artistiek buurtproject ‘Bank-Contact’ wil het stadsbestuur de gevelbanken dit weekend nog wat extra in de kijker zetten. Zaterdag en zondag, tussen 10 en 16 uur, kan je er genieten van een hapje en een drankje en enkele activiteiten meepikken.

Warme stad

“We willen met dit initiatief vooral aantonen dat het ook anders kan en dat we in Herentals voor een warme stad willen gaan, waarbij we een antwoord op onverschilligheid en afstandelijkheid willen bieden”, zegt schepen van Welzijn Peter Bellens (CD&V). “Solidariteit en hulpbereidheid vergen geen grote inspanningen, maar worden goed zichtbaar in de kleine dingen die buren voor elkaar kunnen en willen doen. Het begint daarbij allemaal met een ontmoeting onder het raam mogelijk te maken.”

Elke Bank-Directeur biedt wel wat anders aan bij zijn of haar gevelbank. Zo mochten passanten aan de KoffiekletsBank in de Markgravenstraat hun eigen koffie- of theekopje meenemen, was er een straatquiz in de Ernest Claesstraat en speelde de lokale folkgroep Tendans aan CC ‘t Schaliken. Speciale gasten waren Abdellah Flayou, die een kunstworkshop gaf, en Monatasja, die aan het Gildenhuis liefdesliedjes zong.

Makkelijker contact

“Herentals is een gezellige stad. Toch merk ik dat mensen vaak in hun huizen blijven, of achterin de tuin. Een gevelbank zorgt ervoor dat je makkelijker contact maakt”, zegt Bank-Directeur Kathleen van de KoffiekletsBank.

“Wij hebben al een aantal buurtfeesten georganiseerd in onze woonwijk. Altijd heel gezellig. De gevelbank wordt hier heel vaak gebruikt, we hebben zelfs een deelsysteem voor onze gevelbank. Soms legt de ene buurtbewoner de plank, soms eens een andere”, zeggen Bank-Directeurs Hilde, Sonja en Lydi van de VolksspelenBank.

Nieuws uit Hertals

Bart Michiels trekt de lijst in Herentals

De huidige Herentalse schepen van Sociale Zaken Bart Michiels (CD&V) wordt in oktober de lijsttrekker van CD&VPLUS. “We plaatsen een PLUS achter de naam van onze partij omdat het beleid een plus nodig heeft”, zegt Michiels. Uittredend burgemeester Mien Van Olmen (CD&V) wordt straks lijstduwer en beslist later over haar politieke toekomst.

Wereldalsquiz levert 600 euro op

CD&V-Herentals organiseerde op 15 maart een succesvolle Wereldtals-quiz. De opbrengst van €600 schonk de partij  vanmiddag integraal aan vzw Opweg, een van de organisaties die dag in dag uit van Herentals een inclusievere stad maken. Opweg gaat het bedrag ook heel inclusief en diversiteitsgericht inzetten, en o.a. gebruiken voor spelletjes en activiteiten naar hun bijzondere doelgroepen.

cd&v nieuwjaarsreceptie 2024

Hotel Karmel liep vanmiddag gezellig vol voor de lokale CD&V nieuwjaarsreceptie.  Illusionist Kim Dèrvan gaf er een origineel optreden tussen en met het publiek.  'Gaat deze Illusionist het tij voor de CD&V doen keren bij de verkiezingen in juni en vooral die in oktober bij de lokale gemeenteraad?', klonk het in de wandelgangen.

De nationale peilingen blijven dieptepunten geven voor de eens zo populaire CVP - nu CD&V - met dramatische prognoses : 11%.

Gaat het in 2018 coalitie vormen van CD&V Herentals met de separatisten van N-VA en het als een blok laten vallen van Vooruit (ex-Sp.a) invloed hebben op de Herentalse resultaten in oktober 2024 ? Simpel : de kiezer beslist.  En gaat N-VA samen met extreem Vlaams Belang in de Kempen Neteland ?