Gemeenteraadsverkiezingen 2024

Publicatiedatum

Auteur

Vic Ravelingeen

Deel dit artikel

Tijdens onze nieuwjaarsdrink op zaterdagavond 3 februari 2024 voorzagen we een persmoment om onze speerpunten voor de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 13 oktober bekend te maken. We gaven een antwoord op de volgende vragen:

 • Wie wordt lijsttrekker?
 • Wie wordt lijstduwer?
 • Wat wordt de campagneboodschap?

Wie wordt lijsttrekker?

Cd&v Zwevegem heeft sterke figuren in de rangen, die als schepenen mooie resultaten kunnen voorleggen. Gezien wij ervoor opteren om te verjongen, worden onze twee jongste cd&v schepenen dan ook naar voor geschoven als kopduo.

Isabelle Degezelle uit Moen en Raf Deprez uit Heestert zullen als jeugdige, maar toch ervaren politici, de kopposities van de cd&v-lijst voor Zwevegem innemen. Isabelle kreeg de eerste plaats toegewezen. Raf zal vanop de tweede plaats een sterke tandem vormen met Isabelle. Cd&v Zwevegem trekt dus naar de kiezer met een lijsttrekkersduo.

 

Isabelle Degezelle

Politieke loopbaan

 • 2007 - 2012: schepen van jeugd, sport en ontwikkelingssamenwerking
 • 2013 - 2018: gemeenteraadslid, voorzitter cd&v Zwevegem
 • 2019 - heden: schepen van jeugd, onderwijs (incl. Kunstacademie), cultuur, bib en bibus, landbouw en dierenwelzijn

Isabelle aan het woord

“Als jonge mama zie ik overduidelijk het belang van voldoende kwalitatieve kinderopvang en vakantiewerking. Daarnaast ga ik als schepen resoluut voor een sterke verbondenheid bij onze inwoners en voor een b(l)oeiend verenigingsleven.
Mijn landbouwkennis kreeg ik al mee met de paplepel. Deze kennis en expertise probeer ik als VIVES-docent en opleidingshoofd enthousiast door te geven aan onze studenten.

Op gemeentelijk vlak streef ik dan ook ten volle voor kwalitatief onderwijs en leefbare landbouw.

Als geboren en getogen Zwevegemnaar wil ik niks liever dan een warm, bruisend en leefbaar Zwevegem. Een Zwevegem waar het goed is om te leven, te wonen, te werken en te genieten.”

Mijn politiek motto

Ik ben jong en gedreven om er volop tegenaan te gaan, vol inzet, passie, respect en betrokkenheid voor een nog beter Zwevegem.

 

Raf Deprez

Politieke loopbaan

 • 2013 - 2018: gemeenteraadslid
 • 2019 - heden: schepen van sport, patrimonium, ondernemen, energie en duurzaamheid

Raf aan het woord

“Politiek zit letterlijk in mijn genen. Mijn grootvaders waren reeds politiek actief: Remi Deprez als burgemeester en Albert Decoene als schepen. Ik ben in de voetsporen getreden van mijn dooppeter Paul Deprez, tevens ere-burgervader.

Net als mijn familiale voorgangers sta ik graag tussen de mensen om te luisteren naar hun interesses en vooral naar hun bezorgdheden. Ik zie het als mijn taak om mee naar oplossingen te zoeken. Met de inzichten en expertise die ik heb na 12 jaar bij het beleid betrokken te zijn, wil ik graag mijn verantwoordelijkheid nemen om Zwevegem een toekomst te bieden voor jong en oud. Een goede ruimtelijke ordening zal hier een belangrijke rol in spelen. Onze open ruimte moet gevrijwaard blijven. Open ruimte waar natuur, landbouw en toerisme hand in hand kunnen gaan.

Als triatleet (ik mag mezelf een ‘ironman’ noemen) blijf ik steeds mijn grenzen verleggen. De inwoners van Zwevegem mogen erop rekenen dat ik met diezelfde drive de belangen van onze mooie gemeente zal blijven verdedigen. Een gemeente is namelijk nooit af!”

Mijn politiek motto

Dagdagelijks ben ik er met mijn verzekeringskantoor verantwoordelijk voor dat onze klanten goed verzekerd zijn. In mijn rol als politicus wil ik die missie graag verder zetten om de toekomst van de inwoners van Zwevegem te verzekeren.

 

Wie wordt lijstduwer?

Eén van onze andere sterke Zwevegemse cd&v gezichten is Eliane Spincemaille. Ze stelde zich de eerste keer verkiesbaar in 1994, om in 2000 voor het eerst verkozen te zijn als gemeenteraadslid. Na 24 jaar uiterst politiek actief te zijn geweest op locaal en provinciaal vlak, acht Eliane de tijd rijp om een andere politieke rol op te nemen en de lijst van cd&v Zwevegem te ondersteunen als lijstduwer.

 

Eliane Spincemaille

Politieke loopbaan

 • 2001 - 2006: gemeenteraadslid
 • 2007 - 2012: 1e schepen en provincieraadslid
 • 2013 - 2018: gemeenteraadslid en voorzitter provincieraad
 • 2019 - heden: 1e schepen: financiën, burgerzaken, digitalisering, gelijke kansen, samenleving en wonen

Eliane aan het woord

“Ik mag nu al terugblikken op een boeiende en intensieve carrière in de gemeentelijke en provinciale politiek. Recentelijk ging ik als leerkracht op pensioen, na ruim 40 jaar voor de klas te staan. De vrijgekomen tijd wil ik vooral doorbrengen met onze 5 kleindochters, onze kinderen en mijn echtgenoot. Ik trek mee de kaart van de verjonging, maar ik ben zeker nog niet out!”

Mijn politiek motto

De lijstduwersplaats is ideaal om met mijn ervaring en dossierkennis het lijsttrekkersduo en de gehele cd&v-ploeg te ondersteunen. Zwevegem verdient een jonge burgemeester!

 

Quote van Hilde Crevits - Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

“Cd&v Zwevegem kiest met dit kopduo en een ervaren politica voor sterke en warme figuren. Zij willen er zijn voor elke Zwevegemnaar, van jong tot oud. Onze lokale mandatarissen zijn voor onze partij bijzonder waardevol. Zij staan garant voor een hechte, authentieke en betrokken gemeente, dicht bij de mensen.”

 

Campagneboodschap:

Cd&v Zwevegem gaat met een lijsttrekkersduo naar de verkiezingen.

Zowel Isabelle Degezelle als Raf Deprez willen er de volle 100% voor gaan, zodat onze campagneslogan “200% voor Zwevegem” absoluut geen loze belofte is!

Maar er zit veel meer achter onze slogan en de bijhorende visual met het hart...

 

“200% voor Zwevegem” staat voor:

 • Onze twee lijsttrekkers die als kopduo alles zullen geven voor Zwevegem.
 • Onze lijstduwer die haar ervaring ten dienste stelt van onze lokale afdeling.
 • Al onze kandidaten die binnenkort bekend zullen worden gemaakt en die samen een sterke ploeg zullen vormen bij de komende verkiezingen én erna.
 • Al onze leden en vrijwilligers die achter de schermen de volledige ploeg helpen met raad en daad.

De visual die de slogan vergezelt, symboliseert:

 • Letterlijk ons “kloppend hart” voor de gemeente Zwevegem.
 • Het respect dat de inwoners van Zwevegem verdienen.
 • Ons streven naar een warme en hartelijke gemeente.

Hoe we onze campagneboodschap hard zullen maken, zal de komende maanden duidelijk worden als we onze andere kandidaten en onze programmapunten bekend maken.

Zwevegem nieuws

Isabelle Degezelle kandidaat voor de provincie.

Naast de gemeenteverkiezingen zijn er ook de provinciale verkiezingen op 13 oktober 2024. Voor Zwevegem versterk Isabelle Degezelle de West-Vlaamse CD&V-ploeg vanop de 9de plaats voor de provincieraadslijst. 

CD&V Zwevegem klaar voor de verkiezingen.

Op het vriendenfeest van 14 juli 2024 in Tap in Moen werd de volledige CD&V-lijst bekend gemaakt. Alle 29 één voor één sterke kandidaten met “Respect voor wat echt telt”. Ze dragen allen transparant en integer handelen als betrouwbare bestuurders hoog in het vaandel.

Voor jou gerealiseerd.

Met de verkiezingen van juni en oktober voor de boeg werpen wij graag eens een blik op wat onze cd&v-mandatarissen voor jullie tijdens de lopende legislatuur konden realiseren. Als jullie ons vorig verkiezingsprogramma van 2018 naast deze realisaties leggen, dan zullen jullie vaststellen dat de meeste doelstellingen werden gehaald.

Wij zijn zeer tevreden dat cd&v Zwevegem ervoor zorgde dat de subsidiepot voor verenigingen in 2024 met 26% stijgt. Het was van de legislatuur 2007-2012 geleden dat er nog een aanpassing aan de inflatie gebeurde van deze subsidiepot. Op de webpagina “voor jou genasaliseerd” kan je een overzicht vinden van de cd&v realisaties.