Fase 2 publieke ruimte ‘Agter De Heuf’ feestelijk in gebruik genomen

Publicatiedatum

Auteur

Niels Valkenborgh

Deel dit artikel

De tweede fase van de inrichting van de publieke ruimte in het project ‘Agter De Heuf’ wordt op zaterdag 25 mei feestelijk geopend. Dat is net geen tien maanden na aanvang van de werken. Ook de heraanleg van winkelwandelstraat De Heuf maakte deel uit van de werken. De geplande groene, autoluwe schakel tussen de Oude Markt en de zone van het ziekenhuis krijgt steeds meer vorm.

Aanstaande zaterdag is er een korte officiële opening van 14.00 tot 15.30 uur. De bewoners en handelaars in het gebied kregen daarvoor een persoonlijke uitnodiging van de gemeente. Maar de gemeente wil iedereen uitnodigen om zaterdag in de loop van de dag eens kennis te komen maken met de nieuw aangelegde omgeving.

Eerder al werd aan de Burgemeester Van Gaalstraat een mooie binnentuin aangelegd. Dat was de eerste fase, die aansloot bij de eerste fase van het gebouwencomplex. In de huidige fase, die aansluit bij het tweede gebouwencomplex, gaat het om de Burgemeester Valentijnsstraat, een gedeelte van de Burgemeester Missottenstraat en winkelwandelstraat De Heuf. De stijl van de binnentuin werd doorgetrokken tot aan de Oude Markt.  

Centraal ontmoetingspunt in de nieuw aangelegde fase is de fontein. Op warme dagen zal ze voor verkoeling zorgen en een speelplek bieden aan de kinderen. Bovenal is het een extra rustgevend element in de vernieuwde sfeervolle groene ruimte.

Het project ‘Agter De Heuf’ is een project van publiek-private samenwerking (PPS) waarbij de private partner de gebouwen plaatst en de gemeente aansluitend de publieke ruimte inricht. Er volgt nog een derde fase in het project en dan kan de autoluwe verbinding van de Dorpsstraat naar de zone van het ziekenhuis vervolledigd worden.

Burgemeester Dennis Fransen: "Op die manier zal er een grote autoluwe zone ontstaan in het centrum van Overpelt. Dat is een heel bewuste keuze van de gemeente. Alle studies wijzen immers uit dat een meer mensvriendelijke omgeving zoals ‘Agter De Heuf’ meer bezoekers aantrekt, meer activiteiten met zich meebrengt en mensen in het algemeen gezonder en minder gestresseerd maakt. En dat uit zich tenslotte in een groei van de lokale economie.  Dat biedt dus extra perspectieven voor de handel en de horecazaken. Deze laatste kunnen omwille van de autovrije zones over meer ruimte beschikken voor hun terrassen. Winkelen en een terrasje doen kan er voortaan in ieder geval in een aangename en rustgevende omgeving."

Nieuws

Stem Dennis en Els: uw beste keuze voor Pelt!

Op zondag 9 juni zijn het Vlaamse, nationale en Europese verkiezingen.

Pelt is gebaat met een sterke afvaardiging in Brussel.

Geef daarom uw waardevolle stem aan onze Peltse kandidaten Dennis en Els.

 

Selectieve vallen Aziatische hoornaar: nog tot half juni koninginnen vangen

Begin mei stelde de gemeente Pelt selectieve vallen ter beschikking om de koninginnen van de Aziatische hoornaar te vangen. Sindsdien werden al elf koninginnen gevangen en twee embryonesten vernietigd. De vallen kunnen nog tot half juni blijven staan. Tegen dan zullen de laatste koninginnen uitgevlogen zijn.  

Fotoclub Digipelt toont hun werk in nieuwe tentoonstelling ‘Artistic in the Street’

Nog tot zondag 8 september kan je in CC Palethe naar de tentoonstelling ‘Artistic in the Street’ van de Peltse fotoclub Digipelt. Het is al zes jaar geleden dat de fotoclub haar werken nog kon tonen aan het grote publiek.