Expo 'Arno. The Show of Life' toont 50 jaar vriendschap in iconische beelden

Publicatiedatum

Auteur

Kato Hoogstoel

Deel dit artikel

Vanaf 19 december 2023 ontdek je in de Venetiaanse Gaanderijen het ultieme eerbetoon aan Arno. Danny Willems, fotograaf en boezemvriend, toont er zijn leven in het kielzog van Le Plus Beau. Nooit eerder volgde een fotograaf een rockheld vijftig jaar lang: van de dag dat ze nog jongens waren, tot de dag dat ze grijs waren. ‘The Show of Life’ is meer dan een bijzondere tentoonstelling, het is een ode aan de vriendschap tussen twee mensen. De expo loopt tot en met 21 mei 2024, de dag dat Arno 75 zou geworden zijn.

Het verhaal van ‘The Show of Life’ begint vijftig jaar geleden, op een lentedag in de jaren zeventig. Danny Willems en Arno ontmoeten elkaar voor de allereerste keer, via een gemeenschappelijke vriend.  ‘Een speciaal geval, je zal wel zien.’  Al snel werden ze vrienden, bloedbroeders zelfs. De liefde voor muziek en de hoop op een meeslepend leven bond hen.

Tijdens hun leven samen richtte Willems de lens op zijn vriend. Arno was niet zijn eerste model, maar wel zijn beste. De man die van hem een fotograaf maakte. De talloze shoots en videoclips die ze samen maakten, kneedden het beeld van de zanger: zowel op als naast het podium.

De man die van hem een fotograaf maakte

Curator Danny Willems over hun eerste fotosessie samen: “Eigenlijk kende ik Arno toen nauwelijks. Die shoot in de zomer van 1972 was zelfs een van de eerste keren dat we elkaar ontmoetten. Hij was redelijk timide en stotterde. Arno zat wat weggemoffeld tussen de figuranten. Maar naargelang de shoot vorderde, haalde ik Arno almaar meer naar de voorgrond. Hij zoog alle aandacht naar zich toe. Ving ik toen al een glimp op van iets bijzonders in Arno, iets dat zich zou ontvouwen tot een samenwerking die maar liefst vijftig jaar zou duren?”

Gie en ik, Toi et moi

Nooit eerder volgde een fotograaf een rockheld vijftig jaar lang. Van de dag dat ze nog jongens waren: tijdens die eerste wilde fotosessie in café Tunnel in Blankenberge. Tot de dag dat ze grijs waren: een laatste dode hand, ergens vijfhoog in de Dansaertstraat in Brussel. In de kluizen van Danny Willems zaten godzijdank nog ontelbare foto’s die hun reis samen documenteerden.

Tijdens hun vijftigjarige samenwerking maakten ze eenentwintig albumcovers en twaalf muziekvideo’s. De iconische beelden en legendarische persona’s die ze en cours de route creëerden – de chimpansee in cowboykleren, Arno met een papieren zak als masker, bodybuilders in het Noordstation – worden in de expo door Danny Willems van tekst en uitleg voorzien.

De bijzondere selectie beelden van Danny viert een leven doordrenkt van rock-'n-roll, passie en vriendschap. Samen met de bijhorende straffe verhalen vormen ze een buitengewone tentoonstelling. Voor onze stad, die bijzonder trots haar rijke muzikale erfenis draagt en bovendien inzet op het tonen van internationaal vermaarde fotografie, is het kunnen tonen van deze expo een echte buitenkans. schepen van Vrije Tijd Bart Plasschaert.

Digitale wandeling Oostende Godverdomme

Het fenomeen Arno laat zich niet bedwingen door de muren van een tentoonstellingsruimte. Toerisme Oostende vzw ontwikkelde met ‘Oostende Godverdomme’ een digitale wandeling in het zog van de zanger. Met foto’s in de handen en een podcast in de oren, wandel je langs zijn huizen, kroegen en vrouwen. De tocht start aan de Velodroom, waar hij voor het eerst optrad, naar de zee, die hij voor altijd in zijn hart sloot.

Arno keerde vaak terug naar Oostende, waar zijn muzikale reis begon. Als eerbetoon organiseert de Stad nu een wandeling door zijn Oostende. Het is een wandeltocht vol zwans, rock-’n-roll en nostalgie door onze prachtige Stad aan Zee.Burgemeester Bart Tommelein

De wandeling is gratis, je hebt enkel een smartphone nodig. ‘Oostende Godverdomme’ wandel je op eigen ritme. Je doet er ongeveer drie uur over, afhankelijk van de stops die je wil maken.

Nieuws uit Oostende

Nanny Luijsterburg wint Poëziewedstrijd Stad Oostende 2023-2024

De nieuwe laureaten van de Poëziewedstrijd van de stad Oostende zijn bekend. Op 20 januari 2024 vond de proclamatie plaats in Cultuurcentrum De Grote Post. De jury koos uit alle inzendingen Nanny Luijsterburg als winnaar. Met haar gedicht ‘Ei op een richel’ wint ze een geldprijs van 3.000 euro.

Inschrijvingen vakantieaanbod Stad Oostende van start op 18 januari

Naar goede gewoonte valt er ook in 2024 weer heel wat te beleven voor de Oostendse jeugd tijdens de vakantieperiodes in het voorjaar. Naast de speelpleinwerking PleZAND en de sportkampen wordt in de krokus- en paasvakantie ook de zonnetjeswerking opnieuw georganiseerd. Tijdens de paasvakantie opent de Tienerwerking zijn deuren op een nieuwe locatie: 't Bosjoenk. De inschrijvingen starten op donderdag 18 januari.

Bibliotheek Oostende gaat met participatieproject Drijfgoud op zoek naar ‘De Ensor in jou’

Ook de Bibliotheek van Oostende dompelt zich in 2024 helemaal onder in het Ensor-festival. Er is een nieuwe editie van het participatieproject ‘Drijfgoud’, waar iedereen een creatieve invulling mag geven aan het thema ‘de Ensor in Jou’. Daarnaast wordt elke maand een lezing georganiseerd met boeiende sprekers, die zich op hun eigen manier in de figuur van James Ensor hebben verdiept.