Dankzij ‘bellend vlak’ maken we meer handelszaken in Essen toegankelijk

Publicatiedatum

Auteur

Brigitte Van Aert

Deel dit artikel

Op 9 juli krijgen elf handelszaken in Essen een hellend vlak en een bel op aangepaste hoogte - een bellend vlak dus - zodat mensen die minder mobiel zijn makkelijker de winkel kunnen betreden. De gemeente werkte samen met Dito vzw om handelaars te sensibiliseren en te ondersteunen in het toegankelijker maken van hun zaak. Medewerkers van Dito en Essense vrijwilligers trokken in het voorjaar van 2024 door de winkelstraten in het centrum van Essen en maakten zaakvoerders bewust van de problematiek rond toegankelijkheid. 

Laureline Pattyn van Dito legt uit hoe de organisatie te werk gaat: “We gaan met ervaringsdeskundigen op pad en sensibiliseren de handelaars. We meten ineens de toegang op. Achteraf krijgen ze advies op maat, gevolgd door een gloednieuw hellend of bellend vlak dat we voor hen installeren.”

Het resultaat van deze actie is dat elf handelszaken een hellend vlak en/of een bel op aangepaste hoogte krijgen, zodat er hulp kan worden gevraagd om binnen te kunnen. Zeven andere handelszaken waren al goed toegankelijk en krijgen een sticker die dit duidelijk maakt. Nog een aantal andere handelaars kunnen wegens technische redenen geen helling installeren, maar vroegen wel een bel aan zodat ze assistentie kunnen bieden wanneer dat nodig is.

Tom en Kris van elektronicazaak Electro Javado zijn alvast enthousiast over dit initiatief. “Onze winkel wordt voor iedereen toegankelijker dankzij de bel die aan de vitrine is geïnstalleerd. De klanten bellen aan en Tom of ik leggen dan het verplaatsbare hellend vlak op het trottoir zodat ze gemakkelijk onze winkel in kunnen wandelen of rijden”, vertelt zaakvoerster Kris. “We hopen dat de winkeliers in al onze Essense dorpskernen voor iedereen vlotter bereikbaar kunnen worden”.

De gemeente betaalt de bel en het hellend vlak en doet een oproep naar nog meer Essense handelaars om deel te nemen aan dit project. Zij kunnen contact opnemen met de Dienst Zorg via [email protected] of via 03 670 01 30.

Schepen van Gezondheid en G-beleid Brigitte Van Aert is blij dat er al veel handelaars toegankelijk zijn en dat andere handelaars bereid zijn om hun toegankelijkheid te verbeteren.

“Een aanpassing voor toegankelijkheid is een meerwaarde voor iedereen”, zegt Brigitte Van Aert. “Iedereen wint hierbij. Van rolstoel- en rollatorgebruikers tot ouders met kinderwagens en de handelaar zelf natuurlijk. Mindermobiele mensen botsen heel vaak tegen drempels in onze samenleving, deze drempels willen we letterlijk en figuurlijk verlagen zodat iedereen zelfstandig kan deelnemen aan de samenleving en met plezier kan winkelen in Essen.”

Toegankelijke handelszaken worden opgenomen in de app ‘One Wheels’.

Tekst: Gemeente Essen 

Nieuws uit Essen

Essen herdenkt het einde van vier jaar bezetting tijdens WOII

80 jaar geleden werd Essen van de gruwel van WOII bevrijd door de Britten en Canadezen. Om dit te herdenken organiseert Gemeente Essen van 17 tot en met 20 oktober een bevrijdingsweekend op het domein van de Paters Redemptoristen. De eerste ‘bevrijdings’-activiteit vond nu al plaats op 16 juni in de vorm van een bevrijdingswandeling door Horendonk. De aanwezigen kregen een primeur en konden als eerste proeven van het speciale bevrijdingsbier.

Gemeente Essen krijgt 40.000 euro subsidie voor onderzoek herbestemming kerk Statie

Provincie Antwerpen selecteerde Gemeente Essen als één van de vier nieuwe dossiers voor onderzoek naar herbestemming van kerken. De gemeente past zelf de extra kosten bij zodat onderzocht kan worden welke nieuwe functies in de Sint-Antonius van Paduakerk in Essen-Statie zouden passen.

Sportkampioenenhuldiging 2023-2024

Dit jaar mochten we 24 individuele sporters 8 sportploegen en 2 duo sportteams, in totaal 132 sportkampioenen huldigen. Er werd ook een speciale prijs uitgereikt, de Brozen Niké, dit is een prijs van sportverdienste en werd uitgereikt aan Tom Meeusen voor zijn fantastische sportcarrière.