Riolering woonbos Wildert, fase 1 eindelijk in de startblokken!

Publicatiedatum

Auteur

Brigitte Quick

Deel dit artikel

De gemeenteraad keurde de samenwerkingsovereenkomst tussen Aquafin, Fluvius en de gemeente goed.  Reeds geruime tijd startte het ontwerp voor dit megaproject van meer dan 20 miljoen Euro, waarvan de gemeente ruime 4 miljoen euro zal dragen. Fase 1 is de zone tussen de Eekhoornlaan en de Vijverlaan.  Steenovenstraat, Nolsebaan en Velodreef krijgen een nieuw wegprofiel.

In totaal zullen er in deze fase 13 km riolering worden aangelegd, Volgens de huidige planning kunnen de werken aanvangen vanaf begin 2025 met de collectoren in de Steenovenstraat en Nolsebaan. In de loop van dit jaar zal bepaald worden hoe de fasering van het rioleringsdossier zal verlopen.  Intussen vernieuwen de andere nutsmaatschappijen alle andere voorzieningen, deze werken zijn reeds gestart.

Ook zal er onderzocht worden hoe de wegen beter kunnen opgemaakt worden voor een duurzamer gebruik, één en ander is afhankelijk van de metingen die momenteel uitgevoerd worden, hoe hoog de grondwaterstand is en op welke diepte de kleilaag ligt.

Tevens werd door Fluvius in de commissie toelichting gegeven op welke manier de hydronautstudie werd aangevat.  De stromen werden in kaart gebracht en peilbuizen zullen uitsluitsel geven hoe hoog de grondwaterstand is in dit glooiend gebied.  Ook werd door metingen aangetoond dat de langdurige regenval extreem was deze winter.

Uiteraard zijn de laagst gelegen gronden het meest gevoelig hieraan.  Binnen enkele weken krijgen we hiervan een rapport.  Ook Pidpa is betrokken vermits dit gebied in fase 2 ook waterwinningsgebied is.

We zijn tevreden dat in dit rioleringsdossier belangrijke stappen zijn gezet, het grote aantal partners zijn geen voordeel geweest in de voortgang hiervan.  Nu kunnen we uitkijken naar een feitelijke start zegt Brigitte Quick, schepen van openbare werken.

Nieuws uit Essen

Gemeente Essen krijgt 40.000 euro subsidie voor onderzoek herbestemming kerk Statie

Provincie Antwerpen selecteerde Gemeente Essen als één van de vier nieuwe dossiers voor onderzoek naar herbestemming van kerken. De gemeente past zelf de extra kosten bij zodat onderzocht kan worden welke nieuwe functies in de Sint-Antonius van Paduakerk in Essen-Statie zouden passen.

Sportkampioenenhuldiging 2023-2024

Dit jaar mochten we 24 individuele sporters 8 sportploegen en 2 duo sportteams, in totaal 132 sportkampioenen huldigen. Er werd ook een speciale prijs uitgereikt, de Brozen Niké, dit is een prijs van sportverdienste en werd uitgereikt aan Tom Meeusen voor zijn fantastische sportcarrière.

Stralende gezichten op Dag van de Buitengewone Kanjer

Er moet niks en er kan vanalles, op de Dag van de Buitengewone Kanjer, bij de” Schamhoeve “ van Jan en Rien Uytdewilligen. De plek waar alle kanjers zich thuis voelen. Het doel van deze dag is alle Essense kinderen en jongeren met een beperking een supertoffe dag bezorgen en hun ouders die dag ontzorgen. Al 22 jaar organiseert de gemeente deze dag, dit jaar was het thema : “Regenboog”.