Opsporing kanker: Essen op niveau provincie

Publicatiedatum

Auteur

Jan Suykerbuyk

Deel dit artikel

De resultaten van preventief kankeronderzoek in Essen lopen gelijk met de provinciale cijfers. Essen ontving van het Centrum voor Kanker Opsporing cijfers over preventief onderzoek naar baarmoederhals-, dikkedarm- en borstkanker. De cijfers gelden voor 2022.

Voor baarmoederhalskanker liet 63% van de doelgroep in Essen zich preventief onderzoeken. In de provincie Antwerpen gaat het om 65%. Voor dikkedarmkanker ging het over 66,7% (Essen) en 64,6 (provincie). Bij het borstkankeronderzoek ontving Essen vreemde cijfers. In de grensgemeente zou slechts 34,8% van de doelgroep preventief onderzocht zijn (provincie: 63,2%).

Gemeenteraadslid Jan Suykerbuyk (CD&V) vroeg in de gemeenteraad om uitleg bij dit vreemde percentage. “Het verschil met het provinciale en Vlaamse gemiddelde is wel erg groot.”

“Dit heeft verschillende oorzaken”, antwoordde schepen Brigitte Van Aert (CD&V). “De mammobiel heeft niet in 2022 maar wel begin 2023 aan het Zorgpunt gestaan. Het grootste deel van de inwoners is pas uitgenodigd in 2023. In 2022 zijn er maar 103 inwoners uitgenodigd. De deelnamecijfers van 2023 zijn niet meegenomen. Om een objectief beeld te kunnen vormen, moeten we dus naar de cijfers van 2022 en 2023 samen kijken. De cijfers van 2023 krijgen we pas in december 2024.”

In 2025 komt de mammobiel naar Essen, aan het Zorgpunt. Brigitte Van Aert benadrukt het belang van onderzoek en wil iedereen motiveren om deel te nemen aan het borstonderzoek: “We zullen veel aandacht besteden aan sensibilisering in samenwerking met LOGO en de zorgmanager van het Zorgpunt. Het vroegtijdig opsporen van kanker kan levens redden.”

Nieuws uit Essen

Gele Doos wordt opnieuw uitgedeeld

De apothekers van Essen delen opnieuw Gele Dozen uit. De Gele Doos is, eenvoudig gesteld, een gele brooddoos die mensen in de koelkast bewaren en die essentiële medische informatie bevat. Het maakt het voor hulpverleners gemakkelijker om snel en persoonsgericht hulp te bieden.

Riolering woonbos Wildert, fase 1 eindelijk in de startblokken!

De gemeenteraad keurde de samenwerkingsovereenkomst tussen Aquafin, Fluvius en de gemeente goed.  Reeds geruime tijd startte het ontwerp voor dit megaproject van meer dan 20 miljoen Euro, waarvan de gemeente ruime 4 miljoen euro zal dragen. Fase 1 is de zone tussen de Eekhoornlaan en de Vijverlaan.  Steenovenstraat, Nolsebaan en Velodreef krijgen een nieuw wegprofiel.

Nieuwe kazerne aan grens: Essen wil inspraak

Vlakbij de grens, op grondgebied Roosendaal, wil Defensie een nieuwe kazerne bouwen voor de special forces. Voor raadslid Jan Suykerbuyk (CD&V) reden om in de gemeenteraad burgemeester Van Tichelt ( CD&V) hier over aan de tand te voelen.