Essen lanceert unieke draagtassen gemaakt van oude spandoeken

Publicatiedatum

Auteur

Steff Nouws

Deel dit artikel

Gemeente kiest voor circulariteit met 100% gerecycleerde tassen

Op Wereldmilieudag, 5 juni, lanceert Gemeente Essen unieke draagtassen gemaakt van oude spandoeken. De spandoeken worden gebruikt als de grondstof voor de tassen, een circulair proces. De gemeente slaat hiervoor de handen in elkaar met HOOS, deel van maatwerkbedrijf Weerwerk vzw, en laat zijn sociale gelaat zien. Doe mee aan de Gerinkel naar de Winkel-actie en maak kans op zo’n unieke draagtas!

Tijdens de coronapandemie hing de gemeente heel wat spandoeken in het Essense straatbeeld om de bevolking te informeren. Sindsdien zie je regelmatig spandoeken in de straten van Essen, om promotie te maken voor evenementen of nieuws te delen met de Essenaren.

Schepen van leefmilieu Helmut Jaspers vertelt: “Tot enkele maanden geleden lagen de oude spandoeken opgeslagen in de gemeentelijke loods en werd er niets mee gedaan. Daarom gingen we op zoek naar duurzame oplossingen. We kwamen al snel uit bij de circulaire economie.”

Recyclage voor het klimaat 
Circulair betekent dat de grondstoffen niet verloren gaan, maar telkens opnieuw gebruikt worden. De oude spandoeken worden dan de grondstof voor een nieuw product. Gemeente Essen koos hierbij voor een handige draagtas die voor 100% uit gerecycleerd materiaal bestaat.

De keuze voor een duurzame oplossing met een circulair product is geen toeval. Essen lanceerde recent zijn energie- en klimaatadaptatieplan waarbij het stimuleren van de circulaire economie ook aan bod komt.

Belgisch maatwerkbedrijf
Gemeente Essen werkt voor de productie van de circulaire draagtassen samen met HOOS, een onderdeel van maatwerkbedrijf Weerwerk vzw. HOOS specialiseert zich in het recycleren van materialen zoals spandoeken tot echte ‘gebruiksvoorwerpen’.

Essen is de eerste gemeente in de Provincie Antwerpen die met het maatwerkbedrijf samenwerkt.

Schepen Brigitte Van Aert: “We gaan bewust met een maatwerkbedrijf in zee. Zo ondersteunen we een bedrijf dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt mee in het bad trekt.”

Win een draagtas met Gerinkel naar de Winkel! 
Doe mee met Gerinkel naar de Winkel en maak kans op een unieke draagtas. De gemeente zal de draagtassen ook gebruiken als geschenk.

Met zo’n uniek geschenk krijg je letterlijk een stukje Essen in handen. “We hopen dat Essenaren zo ook echte ambassadeurs worden van onze mooie gemeente, door gewoonweg hun toffe draagtas te gebruiken,” besluit schepen Van Aert.

Tekst: Gemeente Essen

Nieuws uit Essen

Dankzij ‘bellend vlak’ maken we meer handelszaken in Essen toegankelijk

Op 9 juli krijgen elf handelszaken in Essen een hellend vlak en een bel op aangepaste hoogte - een bellend vlak dus - zodat mensen die minder mobiel zijn makkelijker de winkel kunnen betreden. De gemeente werkte samen met Dito vzw om handelaars te sensibiliseren en te ondersteunen in het toegankelijker maken van hun zaak. Medewerkers van Dito en Essense vrijwilligers trokken in het voorjaar van 2024 door de winkelstraten in het centrum van Essen en maakten zaakvoerders bewust van de problematiek rond toegankelijkheid. 

Essen herdenkt het einde van vier jaar bezetting tijdens WOII

80 jaar geleden werd Essen van de gruwel van WOII bevrijd door de Britten en Canadezen. Om dit te herdenken organiseert Gemeente Essen van 17 tot en met 20 oktober een bevrijdingsweekend op het domein van de Paters Redemptoristen. De eerste ‘bevrijdings’-activiteit vond nu al plaats op 16 juni in de vorm van een bevrijdingswandeling door Horendonk. De aanwezigen kregen een primeur en konden als eerste proeven van het speciale bevrijdingsbier.

Gemeente Essen krijgt 40.000 euro subsidie voor onderzoek herbestemming kerk Statie

Provincie Antwerpen selecteerde Gemeente Essen als één van de vier nieuwe dossiers voor onderzoek naar herbestemming van kerken. De gemeente past zelf de extra kosten bij zodat onderzocht kan worden welke nieuwe functies in de Sint-Antonius van Paduakerk in Essen-Statie zouden passen.