Essen lanceert unieke draagtassen gemaakt van oude spandoeken

Publicatiedatum

Auteur

Steff Nouws

Deel dit artikel

Gemeente kiest voor circulariteit met 100% gerecycleerde tassen

Op Wereldmilieudag, 5 juni, lanceert Gemeente Essen unieke draagtassen gemaakt van oude spandoeken. De spandoeken worden gebruikt als de grondstof voor de tassen, een circulair proces. De gemeente slaat hiervoor de handen in elkaar met HOOS, deel van maatwerkbedrijf Weerwerk vzw, en laat zijn sociale gelaat zien. Doe mee aan de Gerinkel naar de Winkel-actie en maak kans op zo’n unieke draagtas!

Tijdens de coronapandemie hing de gemeente heel wat spandoeken in het Essense straatbeeld om de bevolking te informeren. Sindsdien zie je regelmatig spandoeken in de straten van Essen, om promotie te maken voor evenementen of nieuws te delen met de Essenaren.

Schepen van leefmilieu Helmut Jaspers vertelt: “Tot enkele maanden geleden lagen de oude spandoeken opgeslagen in de gemeentelijke loods en werd er niets mee gedaan. Daarom gingen we op zoek naar duurzame oplossingen. We kwamen al snel uit bij de circulaire economie.”

Recyclage voor het klimaat 
Circulair betekent dat de grondstoffen niet verloren gaan, maar telkens opnieuw gebruikt worden. De oude spandoeken worden dan de grondstof voor een nieuw product. Gemeente Essen koos hierbij voor een handige draagtas die voor 100% uit gerecycleerd materiaal bestaat.

De keuze voor een duurzame oplossing met een circulair product is geen toeval. Essen lanceerde recent zijn energie- en klimaatadaptatieplan waarbij het stimuleren van de circulaire economie ook aan bod komt.

Belgisch maatwerkbedrijf
Gemeente Essen werkt voor de productie van de circulaire draagtassen samen met HOOS, een onderdeel van maatwerkbedrijf Weerwerk vzw. HOOS specialiseert zich in het recycleren van materialen zoals spandoeken tot echte ‘gebruiksvoorwerpen’.

Essen is de eerste gemeente in de Provincie Antwerpen die met het maatwerkbedrijf samenwerkt.

Schepen Brigitte Van Aert: “We gaan bewust met een maatwerkbedrijf in zee. Zo ondersteunen we een bedrijf dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt mee in het bad trekt.”

Win een draagtas met Gerinkel naar de Winkel! 
Doe mee met Gerinkel naar de Winkel en maak kans op een unieke draagtas. De gemeente zal de draagtassen ook gebruiken als geschenk.

Met zo’n uniek geschenk krijg je letterlijk een stukje Essen in handen. “We hopen dat Essenaren zo ook echte ambassadeurs worden van onze mooie gemeente, door gewoonweg hun toffe draagtas te gebruiken,” besluit schepen Van Aert.

Tekst: Gemeente Essen

Nieuws uit Essen

Eerste inclusief multimovepad in Vlaanderen

Het inclusief multimovepad is een beweegpad van 1.2 km lang en bestaat uit 8 speeltoestellen die vanaf het ontwerp zijn aangepast om zoveel mogelijk kinderen de kans te geven om samen te spelen, te bewegen en te leren van elkaar.
De speeltoestellen stimuleren de 12 basisbewegingen die elk kind moet oefenen en automatiseren om een volwaardige motorische groei te kunnen doormaken. 
Hiermee willen we alle kinderen met en zonder beperking maximale ontwikkelingskansen geven, zegt Brigitte Van Aert, schepen voor sport en G-beleid (cd&v).

Essense kandidaten bij de bovenlokale verkiezingen

Vandaag maakte cd&v Provincie Antwerpen de volledige lijst voor de Vlaamse en Federale verkiezingen van 9 juni bekend. Twee Essense cd&v’ers nemen op 9 juni deel aan parlementsverkiezingen. Gert Raijmaekers doet dat vanop de 12e plaats van de Vlaamse lijst. Steff Nouws is terug te vinden op de 9e plaats van de federale lijst.

Opsporing kanker: Essen op niveau provincie

De resultaten van preventief kankeronderzoek in Essen lopen gelijk met de provinciale cijfers. Essen ontving van het Centrum voor Kanker Opsporing cijfers over preventief onderzoek naar baarmoederhals-, dikkedarm- en borstkanker. De cijfers gelden voor 2022.