Het komt voor in de beste families

Publicatiedatum

Auteur

Steff Nouws

Deel dit artikel

Zanger en acteur Mathias Vergels - bekend als ‘Lowieke uit Thuis’ - brengt een taboedoorbekende voorstelling over de onmacht, de angst, het verdriet en de schaamte die familieleden soms ervaren wanneer een van hun naaste ernstige psychische problemen blijkt te hebben.

De voorstelling vindt plaats op zaterdag 30 september om 19.30 uur in lokaal dienstencentrum ’t Gasthuis. Samen met zijn ‘compagnon de route’ Manu Huylebroeck (gitaar en zang) geeft Mathias een onderhoudende en oprechte voorstelling vol muziek en verhalen uit hun leven en uit het gelijknamige boek Het komt voor in de beste families.

Geestelijke gezondheid
De voorstelling kadert in de tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid, waarin we ‘goed in je vel zitten’ en ‘psychische kwetsbaarheid’ bespreekbaar willen maken. De voorstelling is gebaseerd op het gelijknamige boek dat in 2023 werd uitgebracht. Het boek biedt de lezer een inzicht op de impact van mentale problemen op vrienden en verwanten van psychisch kwetsbaren. Het is dit openhartig boek dat aan de basis lag van deze buitengewone voorstelling waarmee Mathias en Manu het publiek een hart onder riem steekt.

Schepen van Gezondheid Brigitte Van Aert benadrukt het belang van open communiceren over mentale gezondheid. Iedereen voelt zich wel eens slecht in zijn vel en dat is héél normaal. Het is belangrijk om je zorgen te delen met elkaar en er niet mee te blijven zitten. Door gewoon te luisteren, maak je de zorgen minder zwaar. Door deze voorstelling te organiseren, willen we het taboe dat rond geestelijke gezondheid hangt beetje bij beetje afbreken.”

Tickets
Organisaties TE GEK!? en Similes zetten zich in om mentale gezondheid bespreekbaar te maken. Daarom werken ze graag samen om deze voorstelling te promoten. Tickets voor de voorstelling kosten 6 euro via www.essen.be/tickets. Een ticket aan kansentarief met UiTPAS is mogelijk.

Tekst: Gemeente Essen

Nieuws uit Essen

Gele Doos wordt opnieuw uitgedeeld

De apothekers van Essen delen opnieuw Gele Dozen uit. De Gele Doos is, eenvoudig gesteld, een gele brooddoos die mensen in de koelkast bewaren en die essentiële medische informatie bevat. Het maakt het voor hulpverleners gemakkelijker om snel en persoonsgericht hulp te bieden.

Riolering woonbos Wildert, fase 1 eindelijk in de startblokken!

De gemeenteraad keurde de samenwerkingsovereenkomst tussen Aquafin, Fluvius en de gemeente goed.  Reeds geruime tijd startte het ontwerp voor dit megaproject van meer dan 20 miljoen Euro, waarvan de gemeente ruime 4 miljoen euro zal dragen. Fase 1 is de zone tussen de Eekhoornlaan en de Vijverlaan.  Steenovenstraat, Nolsebaan en Velodreef krijgen een nieuw wegprofiel.

Nieuwe kazerne aan grens: Essen wil inspraak

Vlakbij de grens, op grondgebied Roosendaal, wil Defensie een nieuwe kazerne bouwen voor de special forces. Voor raadslid Jan Suykerbuyk (CD&V) reden om in de gemeenteraad burgemeester Van Tichelt ( CD&V) hier over aan de tand te voelen.