Gemeente Essen en Essense scholen werken samen rond digitale opvoeding

Publicatiedatum

Auteur

Dirk Konings

Deel dit artikel

Gemeente Essen en de Essense scholen zetten zich samen in voor een veiligere digitale omgeving voor kinderen en jongeren. Alle 356 leerkrachten van de basis- en secundaire scholen krijgen een cursus mediawijsheid en vertalen die daarna naar hun klas, hun lessen én de ouders. Deze kosten worden volledig door het Essense gemeentebestuur gedragen.

Mediawijsheid en sociale media zijn thema’s die ook op de scholen meer en meer aan bod komen. Kinderen beginnen er steeds jonger mee en zijn niet altijd goed voorbereid, vooral als het gaat om de impact op hun welzijn.

Die groeiende digitale leefwereld van kinderen en jongeren laat zich ook voelen op de speelplaats. Om dit beter te begrijpen én de kinderen beter te begeleiden slaan de Essense scholen en Gemeente Essen de handen in elkaar. Een eerste stap hierbij is een uitgebreide cursus rond mediawijsheid waar àlle leerkrachten van de Essense scholen aan zullen deelnemen.

Stoomcursus mediawijsheid

“Het digitale universum biedt veel kansen aan kinderen en jongeren, maar brengt ook uitdagingen mee. Om de kinderen en jongeren hier goed bij te begeleiden, spelen leerkrachten een sleutelrol.” vertelt schepen van onderwijs Dirk Konings. “Daarom willen we dat alle leerkrachten in Essen helemaal mee zijn met wat er online speelt, welke gevaren er zijn en hoe ze kinderen daarbij kunnen ondersteunen of erop kunnen voorbereiden.”

Elke leerkracht op een Essense basis- of secundaire school zal één van de in totaal 16 workshops volgen. De thema’s variëren van GSM-gebruik, online weerbaarheid en digitale balans tot online haatspraak, cyberpesten en sexting.

De workshops worden gevolgd door een netwerkevent, georganiseerd door Gemeente Essen. Daar kunnen alle leerkrachten van de Essense scholen verbroederen en hun ervaringen met elkaar delen.

Leerkrachten én ouders

Na de workshops vertalen de leerkrachten de nieuwe kennis en vaardigheden naar hun eigen klas en de lessen.

En ze gaan er ook mee naar de ouders. Eva Uytdewilligen, directrice VINHO vertelt: “Digitale opvoeding stopt uiteraard niet aan de schoolpoort. Veel ouders zijn zich niet bewust van de gevaren van de digitale wereld. Filmpjes kijken, spelletjes spelen, TikTok-filmpjes maken, … allemaal leuk, maar er zitten ook risico’s aan. Heel wat kinderen hebben al vervelende internetervaringen gehad: ongeschikte beelden, benadering door een onbekende volwassene of pesten. Als ouder is het dan ook belangrijk te beseffen welke gevaren er zijn, en hoe je je kind kan beschermen. En daar willen we hen bij helpen.”

Tekst en foto: Gemeente Essen

Nieuws uit Essen

Gemeente Essen krijgt 40.000 euro subsidie voor onderzoek herbestemming kerk Statie

Provincie Antwerpen selecteerde Gemeente Essen als één van de vier nieuwe dossiers voor onderzoek naar herbestemming van kerken. De gemeente past zelf de extra kosten bij zodat onderzocht kan worden welke nieuwe functies in de Sint-Antonius van Paduakerk in Essen-Statie zouden passen.

Sportkampioenenhuldiging 2023-2024

Dit jaar mochten we 24 individuele sporters 8 sportploegen en 2 duo sportteams, in totaal 132 sportkampioenen huldigen. Er werd ook een speciale prijs uitgereikt, de Brozen Niké, dit is een prijs van sportverdienste en werd uitgereikt aan Tom Meeusen voor zijn fantastische sportcarrière.

Stralende gezichten op Dag van de Buitengewone Kanjer

Er moet niks en er kan vanalles, op de Dag van de Buitengewone Kanjer, bij de” Schamhoeve “ van Jan en Rien Uytdewilligen. De plek waar alle kanjers zich thuis voelen. Het doel van deze dag is alle Essense kinderen en jongeren met een beperking een supertoffe dag bezorgen en hun ouders die dag ontzorgen. Al 22 jaar organiseert de gemeente deze dag, dit jaar was het thema : “Regenboog”.