Essen behoort tot de best scorende gemeenten in Vlaanderen als het gaat om de activering van mensen met een leefloon naar duurzaam werk. Dat blijkt uit de cijfers die Vlaams minister Hilde Crevits onlangs bekendmaakte. Essen wist tijdens de projectperiode 47 mensen succesvol te laten uitstromen van het leefloon naar langdurige tewerkstelling. Dat is goed voor 104% van het Vlaams gemiddelde – een cijfer waar we als cd&v Essen bijzonder fier op zijn.
“De doelstelling was om 20% beter te doen dan het Vlaamse gemiddelde,” zegt toenmalig schepen voor welzijn, Dirk Konings (cd&v Essen). “We hebben die lat niet alleen gehaald, we hebben ze meer dan verdubbeld. Dat is een rechtstreeks gevolg van doordacht beleid, goede samenwerking met VDAB en de bewuste keuze van het toenmalig bestuur om in te zetten op begeleiding op maat.” Essen diende tijdens de projectperiode van 1 december 2023 tot 30 november 2024 minstens 24 mensen toe te leiden naar langdurige tewerkstelling om recht te hebben op een gedeeltelijke subsidie. Dankzij de sterke resultaten ontvangt het OCMW nu 100% van de subsidie, namelijk €19.601,44.
Het succes is geen toeval. Cd&v Essen zat in de meerderheid toen het lokaal activeringspact werd opgestart. Onder leiding van toenmalig schepen voor Welzijn Dirk Konigs en Brigitte Van Aert als voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst, werd een plan van aanpak ingediend en werden de juiste mensen op de juiste plaats ingezet. Judith Francken, destijds lid van het BCSD, zat mee aan tafel bij de opstart: “We hebben toen al aangedrongen op een sterk sociaal beleid mét activering als kern. Het doet deugd om te zien dat die investering nu loont.”
Vandaag zetten Gert Raijmaekers en Nore Konings dit werk verder in het huidige BCSD. Voor cd&v Essen is het duidelijk: dit beleid moet een structureel vervolg krijgen. Steff Nouws: “De toekomst zal extra inspanningen vragen. Door de federale beslissing om werkloosheidsuitkeringen te beperken in de tijd, dreigt een stijging van het aantal leefloners. We mogen die mensen niet loslaten, maar moeten hen begeleiden en activeren.”
Volgens cijfers van de VDAB zouden tegen 2026 ongeveer 90 Essenaren hun werkloosheidsuitkering kunnen verliezen. De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) verwacht dat een derde van hen bij het OCMW zal aankloppen. Cd&v Essen stelde hierover al schriftelijke vragen aan het schepencollege. “Wij willen garanties dat Essen voorbereid is,” aldus Nouws. “We zijn blij dat het bestuur intussen al voorzorgsmaatregelen neemt, zoals de aanwerving van een extra arbeidstrajectbegeleider. Maar we blijven dit op de voet opvolgen.”
Cd&v Essen is ook tevreden dat het bestuur de lijn van kwalitatieve begeleiding aanhoudt. “Begeleiding moet menselijk, haalbaar en rechtvaardig zijn,” zegt Nouws. De partij hoopt dat Essen zich ook in de toekomst blijft profileren als een gemeente die niet wacht tot mensen uitvallen, maar actief inzet op perspectief en werk. “We willen inzetten op samenwerking met VDAB, sociale tewerkstelling, mobiliteitsoplossingen én grensoverschrijdende trajecten.” aldus cd&v Essen.
Tot slot benadrukt cd&v Essen dat dit succes er kwam dankzij een doordachte beleidskeuze én schitterend werk van de maatschappelijk werkers die hier elke dag mee aan de slag gaan. “Wij hebben destijds gekozen om mensen in te zetten specifiek op activering. Dat is vandaag nog altijd de sleutel tot succes,” besluit Judith Francken. “We zijn trots dat we dit mee mogelijk gemaakt hebben. En we willen ook in de toekomst blijven bouwen aan een sociaal en rechtvaardig Essen – waar iedereen telt, en waar wie wil werken, ook echt kansen krijgt.”
Archieffoto: Toenmalig schepen Dirk Konings en toenmalig BCSD-voorzitter Brigitte Van Aert bij de bekendmaking van het dossier voor het lokaal activeringspact.