Een nieuw gemeentehuis voor Kalmthout én haar inwoners

Publicatiedatum

Auteur

Lukas Jacobs

Deel dit artikel

De gemeente Kalmthout investeert de komende jaren in een nieuw gemeentehuis én een volledige herinrichting van de omgeving. De bouwwerken startten in november 2023 en duren tot het voorjaar van 2025.

De afbraakwerken van het gemeentehuis zijn afgerond. De aannemer voerde ook grond af van de oude brandweerkazerne. De put daar wordt opgevuld met de grond van de werken om de kelderverdieping en de funderingen aan te leggen. Aannemer Artes-Roegiers start begin november met de bouw van het nieuwe gemeentehuis.

Burgemeester Lukas Jacobs : "Nadat het voorontwerp goedgekeurd werd, gingen de ontwerpers verder aan de slag. Het resultaat is een gebouw dat goed in de omgeving geïntegreerd wordt. Niet te hoog, maar wel voorzien van alle faciliteiten die van een modern gebouw verwacht worden. Zo worden onder meer gespreksruimtes, flexibele werkplekken en polyvalente ruimtes ingericht."

Met het nieuwe gemeentehuis wordt alle dienstverlening van gemeente en OCMW Kalmthout gecentraliseerd. Momenteel zijn de verschillende diensten van gemeente en OCMW Kalmthout nog verspreid over de hele gemeente, ook al vormen ze al enkele jaren één organisatie. "Zo is er het OCMW op Heuvel, de gemeentelijke diensten en het dienstencentrum op het Kerkeneind, de vrijetijdsdienst in de Driehoekstraat… ", weet Lukas Jacobs. "In het nieuwe gemeentehuis krijgen alle diensten een plaats onder hetzelfde dak. In totaal zullen een honderdtal medewerkers er hun nieuwe werkplek krijgen. En vooral: zo kan jij als inwoner voortaan terecht op één locatie. Een goede zaak voor een meer efficiënte dienstverlening die we de komende jaren nog meer digitaal willen aanbieden. Het levert ook een kostenbesparende werking op."

Schepen Jan Oerlemans vult aan : "Wie binnenkomt in het gemeentehuis, komt onmiddellijk in een grote, lichte ruimte terecht. Onthaalmedewerkers verwijzen hen van daaruit door naar de verschillende loketten waar medewerkers van de verschillende diensten hen op afspraak ontvangen. Ook het dienstencentrum De Groten Uitleg krijgt een plaats in het gemeentehuis. In hun cafetaria zijn alle inwoners, medewerkers en bezoekers welkom."

Er is ook oog voor het gevoel in het gebouw, met een duidelijke keuze voor een warme invulling van de ruimtes. Geen kil gebouw met enkel harde materialen, maar mooie houten lambriseringen en passend meubilair.

Jan Oerlemans : "Langs de buitenkant aan Kerkeneind komt een gaanderij. Opvallend zijn de grote ramen met rood getint buitenschrijnwerk over het hele gebouw, ook aan de zijde van het Rozeneind. Het ontwerp van het gebouw zorgt voor een mooie overgang met het historische gedeelte. De vertrouwde raadzaal, leeuwen en trappen blijven uiteraard bewaard en worden gerenoveerd met respect voor de erfgoedwaarde. Ook het kerkgebouw wordt mee geïntegreerd in de omgeving"

Daarnaast wordt de huidige parking omgevormd tot een groenplein. Op en rond dat plein is er plaats voor een belevingsomgeving.De grote bestaande bomen zoals de plataan, de es en de eiken worden behouden en geïntegreerd in het buitenontwerp. Samen met bijkomende beplantingen en het terras aan het nieuwe dienstencentrum De Groten Uitleg, krijgt het geheel een groen karakter. Een plaats waar het aangenaam is om te vertoeven. Ook het kerkgebouw wordt mee geïntegreerd in de omgeving. De nieuwe, groene parking komt tussen het gemeentehuis en de huidige brandweerkazerne.

Nieuws uit Kalmthout

D’Achterwij wordt nieuw ontmoetingsplein in Achterbroek

Op vrijdag 22 maart startte officieel de aanleg van ‘d’Achterwij’ in Achterbroek. De gemeente Kalmthout, vrijwilligers en inwoners van Achterbroek verzamelden er om samen de eerste aanplanting te doen. D’Achterwij wordt een nieuwe, groene ontmoetingsplek in Achterbroek

Nieuw infokantoor voor Visit Kalmthout

De gemeente Kalmthout vernieuwt de komende maanden haar toeristisch infokantoor Visit Kalmthout. “Met de nieuwe inrichting gaan we voor een meer hedendaagse stijl en creëren we meer beleving voor de bezoeker”, zegt schepen voor toerisme Sandra Hoppenbrouwers. Het nieuwe infokantoor opent in oktober 2024.

Gemeente Kalmthout tekent bezwaar aan tegen opheffing van bescherming oude gemeentehuis

Vlaams minister voor Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele besliste recent om de bescherming als monument van het oude gemeentehuis in Kalmthout ‘voorlopig’ op te heffen. “Als gemeente Kalmthout dienen we een bezwaarschrift in tegen deze beslissing”, zegt burgemeester Lukas Jacobs. “De gevel van het oude gemeentehuis uit 1863 vormt een zeer herkenbaar dorpszicht. De erfgoedwaarde ervan is al die tijd goed bewaard gebleven.” Het openbaar onderzoek over het besluit start op maandag 11 maart en loopt tot 9 april 2024.