Nieuws uit Kalmthout

D’Achterwij wordt nieuw ontmoetingsplein in Achterbroek

Op vrijdag 22 maart startte officieel de aanleg van ‘d’Achterwij’ in Achterbroek. De gemeente Kalmthout, vrijwilligers en inwoners van Achterbroek verzamelden er om samen de eerste aanplanting te doen. D’Achterwij wordt een nieuwe, groene ontmoetingsplek in Achterbroek

Nieuw infokantoor voor Visit Kalmthout

De gemeente Kalmthout vernieuwt de komende maanden haar toeristisch infokantoor Visit Kalmthout. “Met de nieuwe inrichting gaan we voor een meer hedendaagse stijl en creëren we meer beleving voor de bezoeker”, zegt schepen voor toerisme Sandra Hoppenbrouwers. Het nieuwe infokantoor opent in oktober 2024.

Gemeente Kalmthout tekent bezwaar aan tegen opheffing van bescherming oude gemeentehuis

Vlaams minister voor Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele besliste recent om de bescherming als monument van het oude gemeentehuis in Kalmthout ‘voorlopig’ op te heffen. “Als gemeente Kalmthout dienen we een bezwaarschrift in tegen deze beslissing”, zegt burgemeester Lukas Jacobs. “De gevel van het oude gemeentehuis uit 1863 vormt een zeer herkenbaar dorpszicht. De erfgoedwaarde ervan is al die tijd goed bewaard gebleven.” Het openbaar onderzoek over het besluit start op maandag 11 maart en loopt tot 9 april 2024.

Katrien Schryvers & Nahima Lanjri stellen 'Generatie Ervaring' voor

Zondag 10 maart komen de CD&V-parlementsleden Katrien Schryvers & Nahima Lanjri naar Kalmthout om te spreken over 'generatie ervaring' en het CD&V-plan voor een leeftijdsvriendelijke samenleving. Iedereen is welkom op zondag 10 maart om 10.30u in Taverne Strijboshof, Achterbroeksteenweg 69 in Kalmthout. De toegang is gratis. De organisatie is in handen van Vrouw & Maatschappij, de cd&v politica in Kalmthout.

 

Thuis in Kalmthout

Ons huis-aan-huismagazine 'Thuis in Kalmthout' laat de 14 mandatarissen van CD&V Kalmthout aan het woord. Burgemeester Lukas Jacobs, die werd aangeduid als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober, kijkt terug naar de vele realisaties en de toekomstige uitdagingen. "Het gaat goed met Kalmthout", klinkt Lukas overtuigd. Schepenen Silke Lathouwers, Jef Van den Bergh, Jan Oerlemans, Sandra Hoppenbrouwers en Maarten De Bock verwijzen ook naar verschillende projecten waar ze hard aan gewerkt hebben. Met o.a. de Kalmthoutse energiepremies, nieuwe fietspaden, de promotie voor de landbouw, een groot bufferbekken en de mooie gymhal op het Sportpark.

 

Kalmthout neemt massaal deel aan Liever Lokaal

Van 9 december tot 15 januari organiseerde de provincie Antwerpen de eindejaarsactie Liever Lokaal. Tijdens de actieperiode scanden consumenten bij elke aankoop een QR-code bij de deelnemende handelaars via de ikkooplokaal-app op hun smartphone. Elke scan was goed voor een deelname aan een wedstrijd. Op zaterdag 3 februari overhandigde zowel de provincie als de gemeente Kalmthout hun prijzen aan de winnaars.

Gemeentemonitor : Kalmthout heeft meest tevreden inwoners

In Kalmthout zijn inwoners vooral heel tevreden over het groen in de buurt, over de gemeente en de buurt waarin ze wonen. Ook het geluksgevoel ligt hoog met 88 %. Benieuwd naar meer resultaten voor Kalmthout of een andere gemeente? Surf dan naar https://gemeente-stadsmonitor.vlaanderen.be.

Kalmthout opent Kerktheater in kerk Heide

Op zaterdag 27 januari opende de gemeente Kalmthout officieel haar Kerktheater in Heide. De Sint-Jozefkerk van Heide aan het Heidestatieplein krijgt daardoor een bijkomende socio-culturele invulling. “Hoewel het gebouw in de toekomst nog altijd gebruikt zal worden voor kerkelijke plechtigheden en vieringen, geeft de gemeente er nu ook een deel van de gemeentelijke programmatie van Club Kalmthout een plek”, zegt cultuurschepen Silke Lathouwers. “Een nieuwe toekomst dus voor de kerk van Heide, mét respect voor de oorspronkelijke functie van het gebouw.”

Veel gezelligheid op nieuwjaarsreceptie

Veel gezelligheid en een grote opkomst bij de nieuwjaarsreceptie van CD&V Kalmthout in het mooie Keienhof. Minster Annelies Verlinden was er de gastspreker en introduceerde haar nieuwe boek ‘Eerlijk gezegd’. Daarin pleit de minister voor authenticiteit en verbinding. Voorzitter Jorgo Van Ginneken en burgemeester & lijsttrekker Lukas Jacobs keken er vooruit naar de gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober. Samen met onze mandatarissen, nieuwe kandidaten en veel sympathisanten klonken we op het nieuwe jaar en een ‘respectvol 2024’.

Nieuwe polikliniek AZ Klina in Kalmthout

In 2025 opent in Kalmthout een polikliniek voor inwoners van de gemeente. Het is een initiatief van AZ Klina uit Brasschaat in goede afstemming met de gemeente Kalmthout. Beide partners onderzochten al langer hoe ze medische zorg dichter bij de Kalmthoutenaar kunnen brengen. Die gezamenlijke zoektocht leidt nu tot de oprichting van een polikliniek. Inwoners zullen er terechtkunnen voor een hele reeks medische specialisaties.