Duik in de Oostendse muziekscene met fotograaf Ghilain Vermeersch

Publicatiedatum

Auteur

Kato Hoogstoel

Deel dit artikel

Van 10 januari tot 5 maart 2024 krijgen muziekliefhebbers in de Nieuwe Gaanderijen een unieke inkijk in de bruisende Oostendse muziekscene tijdens de foto-expo 𝗢𝗦𝗧𝗘𝗡𝗗 𝗜𝗦 𝗠𝗨𝗦𝗜𝗖. De expo, samengesteld door fotograaf Ghilain Vermeersch, is een eerbetoon aan iconische muziekplekken, -figuren en aan de creatieve geest die de stad doordrenkt.

Fotograaf Ghilain Vermeersch leidt de bezoekers door het rijke muzieklandschap van Oostende met indringende portretten van lokale artiesten, energieke shots van liveoptredens, en verstilde beelden van repetities. Voor zijn lens strikte hij onder meer Augustijn, Bobo Kool, Friedel Dufait, Chesko, Der Klinke, Thin Line Men, Dylan Zeèzeune, Frank Dubbe, koor Ier en Gunter, Mildreda, Nir Shemmer, Shanna Major, ShowKorps WIK, Goudi en Serge Feys. Hij bracht hen in beeld op bekende muziekplekken in Oostende, zoals cafés de Manuscript en Lafayette en cultuurcentrum De Grote Post. De leerlingen van het Conservatorium aan Zee werden in beeld gebracht tijdens de aanloop naar hun eerste grote concert ‘CAZkade’ in het Kursaal.  De beelden dompelen je onder in de harmonieën, de ritmes en melodieën van Oostende. Van intieme repetitieruimtes tot imposante concertzalen en levendige straathoeken waar muziek samensmelt met de zilte zeelucht.

Iconische muziekplekken en -figuren

De expo biedt niet alleen een inkijkje in het muzikale landschap, maar is ook een eerbetoon aan de creatieve geest die de stad doordrenkt.

Onze stad kent een bijzonder rijke muziekgeschiedenis. Wie enkele meters verder de dijk afwandelt kan dat aan de lijve ondervinden tijdens de tentoonstelling over Arno in de Venetiaanse Gaanderijen. Met deze foto-expo Ostend is Music willen we aantonen dat muziek niet enkel een verleden, maar ook een toekomst heeft in onze stad.Schepen van Vrije Tijd Bart Plasschaert

De tentoonstelling biedt een unieke blik achter de schermen van het muzikale weefsel van Oostende, waarbij iconische muziekplekken en -figuren een ereplaats krijgen.

Soundtrack van Oostende

Geen beeld zonder klank in de Nieuwe Gaanderijen. Voor wie op zoek is naar een passende soundtrack bij de expo is er de 𝗢𝗦𝗧𝗘𝗡𝗗 𝗜𝗦 𝗠𝗨𝗦𝗜𝗖 playlist op Spotify. Scan de QR-code op het intropaneel en je krijgt maar liefst vijf en een half uur aan muziek voorgeschoteld van zowel gevestigde Oostendse artiesten als opkomend talent. Lokale muzikanten worden aangemoedigd om hun muziek in te dienen voor toevoeging aan de playlist via de website www.ostendismusic.be.

Muziek en fotografie in harmonie
Deze expo op het snijvlak tussen muziek en fotografie raakt twee belangrijke thema’s voor Oostende als cultuurstad. Fotografie neemt er een prominente plek in, met o.a. de wedstrijd stadsfotograaf, de expo’s in de Nieuwe Gaanderijen, en het succes van de internationale Fotobiënnale.
Onder de noemer 𝗢𝗦𝗧𝗘𝗡𝗗 𝗜𝗦 𝗠𝗨𝗦𝗜𝗖, een gezamenlijk initiatief van negen partners (waaronder De Grote Post, klein Verhaal, KAAP, Theater aan Zee, Muziekclub De Zwerver, Jongerenmuziekcentrum OHK, Paulusfeesten, Conservatorium aan Zee, en Stad Oostende), wordt werkt gemaakt van het ondersteunen en professionaliseren van een duurzame lokale muziekscene.

De expo ‘𝗢𝗦𝗧𝗘𝗡𝗗 𝗜𝗦 𝗠𝗨𝗦𝗜𝗖’ is van 10 januari tot en met 5 maart 2024  te zien in de Nieuwe Gaanderijen – Koning Boudewijnpromenade (Zeedijk) z/n – 8400 Oostende en loopt tijdens de expo ‘Arno. The Show of Life’ in de Venetiaanse Gaanderijen (https://www.oostende.be/theshowoflife).

Nieuws uit Oostende

Nanny Luijsterburg wint Poëziewedstrijd Stad Oostende 2023-2024

De nieuwe laureaten van de Poëziewedstrijd van de stad Oostende zijn bekend. Op 20 januari 2024 vond de proclamatie plaats in Cultuurcentrum De Grote Post. De jury koos uit alle inzendingen Nanny Luijsterburg als winnaar. Met haar gedicht ‘Ei op een richel’ wint ze een geldprijs van 3.000 euro.

Inschrijvingen vakantieaanbod Stad Oostende van start op 18 januari

Naar goede gewoonte valt er ook in 2024 weer heel wat te beleven voor de Oostendse jeugd tijdens de vakantieperiodes in het voorjaar. Naast de speelpleinwerking PleZAND en de sportkampen wordt in de krokus- en paasvakantie ook de zonnetjeswerking opnieuw georganiseerd. Tijdens de paasvakantie opent de Tienerwerking zijn deuren op een nieuwe locatie: 't Bosjoenk. De inschrijvingen starten op donderdag 18 januari.

Bibliotheek Oostende gaat met participatieproject Drijfgoud op zoek naar ‘De Ensor in jou’

Ook de Bibliotheek van Oostende dompelt zich in 2024 helemaal onder in het Ensor-festival. Er is een nieuwe editie van het participatieproject ‘Drijfgoud’, waar iedereen een creatieve invulling mag geven aan het thema ‘de Ensor in Jou’. Daarnaast wordt elke maand een lezing georganiseerd met boeiende sprekers, die zich op hun eigen manier in de figuur van James Ensor hebben verdiept.