D’Achterwij wordt nieuw ontmoetingsplein in Achterbroek

Publicatiedatum

Auteur

Sandra Hoppenbrouwers

Deel dit artikel

Op vrijdag 22 maart startte officieel de aanleg van ‘d’Achterwij’ in Achterbroek. De gemeente Kalmthout, vrijwilligers en inwoners van Achterbroek verzamelden er om samen de eerste aanplanting te doen. D’Achterwij wordt een nieuwe, groene ontmoetingsplek in Achterbroek

Ontmoetingsplek

d’Achterwij is het resultaat van een participatietraject met de inwoners van Achterbroek en verschillende verenigingen en organisaties. Burgemeester Lukas Jacobs: “Achterbroek heeft nood aan een ontmoetingsplek in open lucht. Het voorstel werd gelanceerd om het weiland naast de parochiezaal daarvoor te gebruiken. Het idee kwam via ‘Denk Mee’, het participatietraject voor de verschillende wijken in Kalmthout. De gemeente kocht deze bouwgrond en start nu met de inrichting ervan. De ligging is ideaal: het plein sluit aan op het terras van de parochiezaal en ligt pal over het Dorpshuis en basisschool De Linde. Dat gaat dus goed gebruikt worden.”

Voor jong en oud

In het ontwerp nam de gemeente Kalmthout zoveel mogelijk de verschillende wensen en voorkeuren mee van de bewoners van Achterbroek. Schepen Sandra Hoppenbrouwers: “We organiseerden een ruime bevraging in ons dorp. Zo’n 300 mensen reageerden daarop en ook de schoolkinderen gaven hun ideeën. Het geheel wordt nu ingericht als groene ontmoetingsruimte met veel struiken, planten en fruitbomen. Er komen verschillende picknicktafels om samen te zitten, een podium, een overkapping en veel speelruimte voor de kinderen. Jong en oud kan er dus terecht. Ook de parking voor de parochiezaal wordt helemaal vernieuwd. Daarbij is voldoende ruimte voorzien voor een fietsenstalling. De gemeente maakt hier ook werk van een Hoppinpunt, een vervoersknooppunt waar je vlot kan overschakelen van het ene vervoersmiddel naar het andere.”

Afgerond in 2025

Vanaf nu start de inrichting van het terrein. De gemeente Kalmthout wil alle constructie- en verhardingswerken voor de zomer afronden. De groenaanleg start dan verder in het voorjaar van 2024 en die wordt volledig afgerond in het voorjaar van 2025. De gemeente Kalmthout zorgt met d’Achterwij voor een gezellige plek waar mensen uit Achterbroek elkaar kunnen ontmoeten en zich amuseren.

 

 

Nieuws uit Kalmthout

Nieuw infokantoor voor Visit Kalmthout

De gemeente Kalmthout vernieuwt de komende maanden haar toeristisch infokantoor Visit Kalmthout. “Met de nieuwe inrichting gaan we voor een meer hedendaagse stijl en creëren we meer beleving voor de bezoeker”, zegt schepen voor toerisme Sandra Hoppenbrouwers. Het nieuwe infokantoor opent in oktober 2024.

Gemeente Kalmthout tekent bezwaar aan tegen opheffing van bescherming oude gemeentehuis

Vlaams minister voor Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele besliste recent om de bescherming als monument van het oude gemeentehuis in Kalmthout ‘voorlopig’ op te heffen. “Als gemeente Kalmthout dienen we een bezwaarschrift in tegen deze beslissing”, zegt burgemeester Lukas Jacobs. “De gevel van het oude gemeentehuis uit 1863 vormt een zeer herkenbaar dorpszicht. De erfgoedwaarde ervan is al die tijd goed bewaard gebleven.” Het openbaar onderzoek over het besluit start op maandag 11 maart en loopt tot 9 april 2024.

Katrien Schryvers & Nahima Lanjri stellen 'Generatie Ervaring' voor

Zondag 10 maart komen de CD&V-parlementsleden Katrien Schryvers & Nahima Lanjri naar Kalmthout om te spreken over 'generatie ervaring' en het CD&V-plan voor een leeftijdsvriendelijke samenleving. Iedereen is welkom op zondag 10 maart om 10.30u in Taverne Strijboshof, Achterbroeksteenweg 69 in Kalmthout. De toegang is gratis. De organisatie is in handen van Vrouw & Maatschappij, de cd&v politica in Kalmthout.