Burgemeester Piet Buyse kondigt afscheid aan en geeft fakkel door aan 1ste schepen Leen Dierick

Publicatiedatum

Auteur

Pieter D'hauwer

Deel dit artikel

Dendermonde krijgt vanaf 1 januari 2024 een nieuwe burgemeester. Huidig burgemeester Piet Buyse kondigt zijn afscheid aan. Cd&v draagt 1ste schepen Leen Dierick voor om het burgemeestersambt over te nemen. De partijraad van cd&v Dendermonde gaf afgelopen avond haar zegen hiervoor en zet daardoor haar vernieuwingstraject verder met de aanstelling van Nele Cleemput (1 juni 2023) en Dieter Mannaert (1 januari 2024) als nieuwe schepenen.

Piet Buyse is afkomstig uit Dendermonde en trad voor het eerst in de lokale politiek bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2000. De toenmalige CVP wist na een oppositiekuur van 6 jaar opnieuw in de meerderheid te geraken en hij werd 1ste schepen bevoegd voor openbare werken en mobiliteit. In 2006 won het kartel CD&V/N-VA de stembusgang met Piet Buyse als boegbeeld. Sinds 2007 is hij onafgebroken burgemeester van de Denderstad.

“Ik heb mij 23 jaar met hart en ziel ingezet voor Dendermonde, waarvan 17 jaar als burgemeester. Ik ben dankbaar dat ik in deze periode veel voor Dendermonde kon realiseren. Maar nu is de tijd gekomen om afscheid te nemen als burgervader. Een moeilijke beslissing, die ik nam samen met mijn vrouw. Ann en ik bereiken onze pensioengerechtigde leeftijd. We hebben er dan ook voor gekozen om beiden onze professionele carrière stop te zetten. Onze focus zal voortaan 100% gaan naar elkaar, onze kinderen en kleinkinderen maar ook naar die zaken waarvoor we in het verleden weinig tot geen tijd hadden. Uiteraard heb ik veel goesting om opnieuw onderzoek te doen over de geschiedenis van Dendermonde en deze uit te schrijven.”, verklaart Piet Buyse.

Lokaal cd&v-voorzitter Hendrik Verwaeren is vol lof over de politieke carrière van zijn voormalige kopman en over hoe hij de rol van burgervader invulde: “Piet is de rots in de branding voor heel wat van onze inwoners. Hij beleefde samen met hen moeilijke en emotionele gebeurtenissen (coronacrisis, Fabeltjesland …) en hoogdagen (twee keer Ros Beiaardommegang). Vandaag leven we in onzekere en moeilijke tijden. Piet is als burgervader een sterke leider die tot op vandaag het vertrouwen en appreciatie geniet van heel wat mensen, over de grenzen van de partijpolitiek heen, dankzij zijn bestuursstijl als christendemocraat. Piets keuze is een moedige beslissing zowel voor Dendermonde als voor onze partij cd&v. Hij maakt plaats zodat onze geliefde stad verder kan groeien en ontplooien met nieuwe mensen aan het roer. Onze partij heeft er alle vertrouwen in dat Leen haar rol als eerste vrouwelijke burgemeester van Dendermonde en lijsttrekker van cd&v Dendermonde zal waarmaken. Samen met schepenen Dirk Abbeloos, Lien Verwaeren, Nele Cleemput en Dieter Mannaert en onze gemeenteraadsleden zal zij een vernieuwend en ervaren team vormen.”

Leen Dierick is afkomstig uit Grembergen en trad voor het eerst in de lokale politiek tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2000. Zij raakte rechtstreeks verkozen en werd op 22-jarige leeftijd de jongste schepen die Dendermonde ooit kende. Sinds 2007 is zij 1ste schepen en Kamerlid.

“Piet en ik zijn samen in de lokale politiek gestapt, en sinds 2001 zitten we non-stop samen in het schepencollege. Het afscheid is voor mij ook emotioneel. Ik ben Piet enorm dankbaar voor de zeer fijne samenwerking gedurende al die jaren en voor zijn moedige keuze nu. Ook onze partij ben ik zeer dankbaar voor de kans en het vertrouwen dat ik krijg. Ik besef maar al te goed dat het een grote uitdaging is om onze burgemeester op te volgen, maar we hebben een fantastische cd&v-ploeg met een goeie mix van ervaren en nieuwe talenten. We hebben samen al veel gerealiseerd, maar er ligt nog heel wat werk op de plank om onze stad nog mooier en futureproof te maken. Ik wil me ten volle inzetten met onze voltallige ploeg om, in de voetsporen van Piet, dit werk verder te zetten. Het doet me deugd dat mijn gezin en familie mij ten volle steunen en dat mijn vader Maurits Dierick, zelf oud-burgemeester, dit ook nog mag meemaken”, aldus een dankbare Leen Dierick.

En afscheidnemend burgemeester Piet Buyse vult aan: “Als er één iemand is waarvan ik weet dat hij of zij de geknipte persoon is om Dendermonde te besturen, dan is het zeker Leen. De  stoel die ik achterlaat is bij haar in goede handen. Alle vertrouwen en veel succes gewenst aan onze toekomstige eerste vrouwelijke burgemeester van Dendermonde en de voltallige cd&v-ploeg!”.

Vernieuwingstraject cd&v Dendermonde

Vanaf donderdag 1 juni 2023 start Nele Cleemput officieel als nieuwe schepen. Dit was de eerste aanzet van het vernieuwingstraject van cd&v Dendermonde. Door het afscheid van burgemeester Piet Buyse zullen er nog enkele wijzigingen plaatsvinden binnen het college van burgemeester en schepenen en de gemeenteraad. Dieter Mannaert wordt vanaf 1 januari 2024 schepen en Jurgen Goossens zal zijn mandaat als raadslid opnemen. Tijdens de gemeenteraad van juli 2023 zal bovendien ook gemeenteraadslid Patrick Meulebroek zijn afscheid aankondigen; hij wordt opgevolgd door Karen De Ridder. Later zal hierover nog verdere communicatie volgen vanuit cd&v Dendermonde.

Nieuws uit Dendermonde

Cd&v Dendermonde stelt lichting van 4 nieuwe kandidaten voor

Cd&v Dendermonde stelt nog eens een groep van 4 nieuwe kandidaten voor in functie van de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2024. De teller staat op 18 nieuwe gezichten op een totaal van 35 kandidaten in het team van burgemeester en cd&v-lijsttrekker Leen Dierick.

Dirk Abbeloos wordt lijstduwer van lokale cd&v-kieslijst

Cd&v Dendermonde maakt volop werk van haar kieslijst in functie van de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2024. De kieslijst zal bestaan uit een evenwichtige verdeling van nieuwe en ervaren kandidaten. Huidig schepen Dirk Abbeloos zal de lijst duwen, dat werd beslist op de jongste partijraad.

Cd&v Dendermonde stelt 4 nieuwe kandidaten voor

Cd&v Dendermonde stelt vier nieuwe kandidaten voor in functie van de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2024. Ondertussen staat de teller op 14 nieuwe gezichten in het team van burgemeester en cd&v-lijsttrekker Leen Dierick.