Op de site van ’t Zinneke, een woongroep voor mensen met een beperking in de Opzichtersstraat in Molenbeek, komt een nieuwe inclusieve kunstenwerkplek, genaamd ‘de Loods’. Vzw Zonnelied renoveert daarvoor een bestaande hangaar en vormt deze om tot een multifunctionele ontmoetingsplek die ook open staat voor de buurt. De Vlaamse overheid en de VGC investeren respectievelijk 550.000 euro en 240.000 euro in dit unieke project.
Binnenkort is Molenbeek een nieuwe ontmoetingsplek rijker. De Loods wordt niet alleen een inspirerende plek waar mensen uit de buurt worden samengebracht in een omgeving waar zorg wordt gedragen voor personen met een beperking. Mensen met een beperking dragen er ook zorg voor een uiteenlopend aanbod van diensten voor hun buurt en hun stad. Die wisselwerking is uniek voor Brussel en een toonvoorbeeld van buurtgerichte zorg.
De inclusieve kunstenwerkplaats wordt een plek van waaruit heel wat partners samen zullen werken. Er komt een repetitieruimte voor dans en theater voor personen met een beperking ism Theater Tartaar en Platform K. Gasten van Zonnelied zullen mee spelen in artistieke producties van Stefan Perceval en het kunstenhuis HETGEVOLG en dansen in workshops, stages en producties van het dansgezelschap Ultima Vez of vzw Léon. Ook de Fietsbieb verankeren we op deze locatie. Meer informatie over de samenwerkingen kan u hieronder vinden.
In de loods komen ook multifunctionele lokalen. De uitbating van de kunstenwerkplek zal inclusief gebeuren. De bewoners van ‘t Zinneke zullen een betekenisvolle rol opnemen in de ontvangst en de organisatie van de kunstenwerkplek. Tevens krijgt een schat aan ‘onzichtbare’ kunst en kunstprocessen een gezicht door de atelierwerking voor en door personen met een verstandelijke beperking open te stellen. In samenwerking met het Art & Marges museum wordt de Loods de vaste stek van waaruit de projectleider Beeldend Werk de uitgebreide Zonneliedcollectie zal bewaren en inclusieve samenwerkingen aangaat voor de Outsiderkunst van de vzw.
Algemeen directeur van vzw Zonnelied Katleen Evenepoel licht toe: “Inclusie is niet langer een ambitie maar een werkwoord. De Loods moet een fysieke en mentale ruimte worden waar permanent ontmoeting en verbinding kan plaatsvinden. Door de samenwerking met formele en informele zorgverleners versterken we de sociale cohesie in de buurt en dragen zo ons steentje bij aan buurtgerichte zorg.”
Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle: “Ik geloof sterk in initiatieven die muurtjes tussen sectoren slopen. De Loods is zo’n project. Het wordt een plek waar heel bijzondere ontmoetingen kunnen ontstaan. Mensen met een beperking zullen er samenkomen en samenwerken met buurtbewoners, kunstenaars en artiesten. Uniek aan dit project is de samenwerking tussen een zorgorganisatie met sterke spelers uit de cultuur- en vrijetijdssector. Ik ben ervan overtuigd dat uit die co-creatie zeer vernieuwende en creatieve initiatieven groeien.”
Elke Van den Brandt, voorzitter van het College van de Vlaamse Gemeenschapscommissie: “Zorg en welzijn in je eigen buurt kunnen vinden, heeft een gigantische meerwaarde. Het verhoogt de levenskwaliteit en versterkt de buurt. De Loods wordt dan ook een inclusieve ontmoetingsplek in Brussel met een unieke wisselwerking: op deze plek krijgen mensen met een beperking zorg van de buurt, en dragen ze zelf zorg voor een aantal diensten voor de buurt. Buurtgerichte zorg op maat van iedereen: daar moeten we naartoe in heel Brussel.”
Voor de renovatie wordt samengewerkt met architectenbureau Carton123, het Kenniscentrum WWZ, VIPA en de gemeente Molenbeek. Sociale en ecologische duurzaamheid staan centraal tijdens de renovatie. Er worden energiebewuste keuzes gemaakt met betrekking tot materialen, energievoorziening (vb: zonnepanelen) en het aanleggen van een groendak. Art Basics for Children zal instaan voor de het gebruiksvriendelijke en duurzame interieurontwerp. Het project van de Loods is bovendien een pilootproject voor Natuur met Zorg. Daarbij wordt wetenschappelijk aangetoond dat ook in een stedelijke context een sterkere inzet op duurzaam groen in omgevingen waar zorg wordt gedragen voor mensen onmiddellijk leidt tot meer kwaliteit van bestaan.
Extra informatie over de samenwerkingen:
-
In “de Fietsbieb”, in samenwerking met Beweging.net, herstellen en verhuren bewoners en begeleiders (kinder)fietsen aan gezinnen uit de buurt.
-
Theater Tartaar, opgericht in de schoot van Zonnelied, en Platform K (Konekt) geven sinds 2020 vorm aan een dansopleiding voor personen met een beperking in Brussel, dankzij de steun van oa. de Vlaamse overheid, VGC en Zonnelied. We zien De Loods daarbij als een uitvalsbasis en repetitieruimte. Hier kunnen kandidaat dansers in een inspirerende omgeving kennismaken met het metier en indien gewenst van daaruit de opstap maken naar de opleiding.
-
Sinds de zomer van 2021 werken Zonnelied en Tartaar ook samen met Stefan Perceval en kunstenhuis HETGEVOLG. Zo stonden we in voor de realisatie van de openingsceremonie van Theater aan Zee met de Brusselse Reus, gemaakt door de gasten van Zonnelied in een regie van Perceval. Sinds september '22 wordt gewerkt aan een volgende artistieke productie. De Loods zal hierbij een Brusselse annex van Het Gevolg worden waar 2 x per week theater workshops zullen gehouden worden met een voorstelling als doel.
-
De positieve effecten van onze samenwerking met TOOP, een initiatief van MPC Sint-Franciscus, waarbij buitenschoolse kinderopvang wordt aangeboden voor kinderen met een beperking en de vaststelling dat de vraag het huidige aanbod in de Begijnenstraat overstijgt, zijn de aanleiding voor onze plannen om ook in de Loods hierop in te zetten.
-
Het hedendaags dansgezelschap Ultima Vez heeft sinds een aantal jaren een vaste samenwerking met Theater Tartaar én ook met Zonnelied. De gasten van Zonnelied nemen als vaste dansers deel aan workshops, stages en producties. We werken vanuit ’t Zinneke vooral samen in het buurtgerichte community-project. De dans- en bewegingsruimte op de eerste verdieping is in samenspraak met Ultima Vez ontwikkeld.
-
In samenwerking met vzw Leon (onder leiding van Seppe Baeyens) werkt Zonnelied aan inclusieve dansworkshops. Ook hier zal de ruimte op de eerste verdieping van de Loods dienen als uitvalsbasis.
-
Een open blik en aandacht voor ontschotting leiden tot leerrijke samenwerkingen en een verbetering van kwaliteit van bestaan voor alle betrokkenen.