Bibliotheek Oostende gaat met participatieproject Drijfgoud op zoek naar ‘De Ensor in jou’

Publicatiedatum

Auteur

Kato Hoogstoel

Deel dit artikel

Ook de Bibliotheek van Oostende dompelt zich in 2024 helemaal onder in het Ensor-festival. Er is een nieuwe editie van het participatieproject ‘Drijfgoud’, waar iedereen een creatieve invulling mag geven aan het thema ‘de Ensor in Jou’. Daarnaast wordt elke maand een lezing georganiseerd met boeiende sprekers, die zich op hun eigen manier in de figuur van James Ensor hebben verdiept.

Na de vorige editie van ‘Drijfgoud’ rond het thema eenzaamheid (naar aanleiding van de coronapandemie), organiseert de bibliotheek een nieuwe editie rond Ensor. Het is de bedoeling dat deelnemers op zoek gaan naar de ‘Ensor in zichzelf’.

James Ensor is vooral gekend als kunstenaar, maar hij was ook musicus, activist en levensgenieter. Hij maakte graag gebruik van wartaal en enige satire en zelfspot waren hem niet vreemd. We zijn er dan ook van overtuigd dat iedereen wel een stukje van Ensor in zichzelf herkent. Met Drijfgoud willen we alle creatievelingen oproepen om aan de slag te gaan en zich te laten inspireren door de kunstenaarSchepen Bart Plasschaert

Je kan iets schrijven, een video maken, schilderen of tekenen…. De mogelijkheden zijn eindeloos. Ter inspiratie vindt in de maand januari een expo plaats in de bibliotheek, met werken over Ensor uit het bewaarfonds Ostendiana en de bibliotheek van Mu.ZEE. In april zullen alle ingezonden werken er worden tentoongesteld.

Meer informatie over dit project vind je op drijfgoud.be, deelnemen kan ook via die pagina.

Ensor-lezingenreeks

Naast dit project organiseert de bibliotheek een lezingenreeks waarin verschillende sprekers hun licht laten schijnen over Ensor. De lezingenreeks vindt maandelijks plaats op zondagvoormiddag en is gratis toegankelijk. Onder meer journalist Eric Rinckhout, Ensorkenner en gids Dominique Gondry, en poolreizigers Mike Louagie en Lien De Ruyck komen langs en in het FAAR-weekend komt Wouter Deprez zijn essay over Ensor voordragen. Meer informatie en de inschrijvingslink vind je op oostende.bibliotheek.be of uitinoostende.be. 

Nieuws uit Oostende

Nanny Luijsterburg wint Poëziewedstrijd Stad Oostende 2023-2024

De nieuwe laureaten van de Poëziewedstrijd van de stad Oostende zijn bekend. Op 20 januari 2024 vond de proclamatie plaats in Cultuurcentrum De Grote Post. De jury koos uit alle inzendingen Nanny Luijsterburg als winnaar. Met haar gedicht ‘Ei op een richel’ wint ze een geldprijs van 3.000 euro.

Inschrijvingen vakantieaanbod Stad Oostende van start op 18 januari

Naar goede gewoonte valt er ook in 2024 weer heel wat te beleven voor de Oostendse jeugd tijdens de vakantieperiodes in het voorjaar. Naast de speelpleinwerking PleZAND en de sportkampen wordt in de krokus- en paasvakantie ook de zonnetjeswerking opnieuw georganiseerd. Tijdens de paasvakantie opent de Tienerwerking zijn deuren op een nieuwe locatie: 't Bosjoenk. De inschrijvingen starten op donderdag 18 januari.

AZ Oostende eerste locatie voor mobiele beweegbank in 2024

Sinds vorige week kun je naast het AZ Oostende in de wijk Konterdam een mobiele beweegbank van Stad Oostende uittesten. Hiermee wil de stad sport voor iedereen toegankelijk maken en voorbijgangers uitnodigen tot meer beweging. De multifunctionele zitbank staat er nog tot eind februari. In november werd ook een tijdelijke beweegbank geplaatst in sportpark De Schorre.