Bezoek Minister Annelies Verlinden aan SUI

Publicatiedatum

Auteur

Sarah De Keyser

Deel dit artikel

Minister van Binnenlandse Zaken en Institutionele Hervorming Annelies Verlinden (CD&V) bracht dinsdag een bezoek aan het Sint-Ursula-Instituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver (Sint-Katelijne-Waver). Ze ging er in gesprek met de scholieren over de toekomst van ons land. “Het is leuk om onze mening eens te kunnen vertellen tegen een minister”, zeggen de leerlingen.
(Artikel Stijn Van de Sande)

Eind april lanceerde de federale regering een grote burgerbevraging. Met de enquête ‘Een land voor de toekomst’ wil de regering polsen naar hoe de Belgen denken over onze democratie en staatsstructuur. Naar aanleiding van die burgerbevraging ging minister van Binnenlandse Zaken en Institutionele Hervorming Annelies Verlinden dinsdagochtend in dialoog met de leerlingen van het Sint-Ursula-Instituut. Zo’n 150 zesdejaars uit verschillende richtingen bespraken er onder meer thema’s zoals de opkomstplicht.

“De burgerbevraging werd bewust opengesteld voor iedereen vanaf 16 jaar”, zegt Verlinden. “Want we willen ook de jongeren betrekken bij de toekomst van het land. Om te bepalen waar we met ons land naartoe willen, moeten we ook luisteren naar de toekomstige generatie. Daarom vind ik het zo belangrijk en interessant om met jongeren in dialoog te gaan. Ik merk dat de jeugd van tegenwoordig enthousiast en vastberaden is en dat jongeren op zoek gaan naar constructieve oplossingen. We willen hen dan ook aan het woord laten.”

Buikgevoel

De bevraging kreeg meteen na de lancering veel kritiek omdat ze te ingewikkeld zou zijn. Toch roept Verlinden iedereen op om ze in te vullen. Dat kan nog tot 6 juni. “Het lijkt soms heel moeilijk en complex, maar het gaat in veel gevallen om niet meer dan een buikgevoel. We willen weten welke ideeën en voorstellen de mensen hebben en welke visie zij hebben op bepaalde onderwerpen. Met al die feedback gaan we aan de slag, want we willen zo goed mogelijk luisteren. In het najaar stellen we de bevindingen voor in een rapport.”

“Het is leuk dat we onze mening eens mogen geven tegenover de minister, want ik vind dat we als jongeren te weinig gehoord worden”, zegt Lorien (18). Samen met enkele medeleerlingen en de minister besprak ze de opkomstplicht. “Ik vind dat mensen niet verplicht mogen worden om te gaan stemmen. Ik denk dat het nuttiger is als alleen de mensen stemmen die het echt willen en die met politiek bezig zijn.” Maxim (17) is het daar niet mee eens. “Door de opkomstplicht betrek je iedereen bij de verkiezingen. Ik vind dat we zo iedereen de kans geven om hun stem uit te brengen.”

Nieuws uit Sint-Katelijne-Waver

Maar liefst 3 Katelijnese kandidaten op de hogere cd&v-lijsten in juni!

Dat het een druk verkiezingsjaar wordt, is intussen wel duidelijk. Vanuit Sint-Katelijne-Waver zullen er maar liefst drie cd&v-ers op de bovenlokale lijsten staan. Al even was geweten dat Liesbet Sommen de tweede plek zal bekleden op de Europese lijst. Ook onze jongste kandidaat Hinse Wouters zal je op de lijst terugvinden (Vlaams, plaats 27) en onze lijsttrekster Sarah De Keyser op de federale lijst (plaats 5).

Nieuwe toegankelijke bushalte langs Mechelbaan

Deze legislatuur vormden we al enkele bushaltes om tot volledig toegankelijke bushaltes. Nu is het de beurt aan de bushalte langs de Mechelbaan tussen de Wolvenstraat en de Oude Bergstraat.

Primeur in onze gemeente: een natuurbegraafplaats!

Binnenkort heeft onze gemeente een eigen natuurbegraafplaats. Het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver start eind deze week met de aanleg. Het is de bedoeling dat vanaf juli mensen hier hun laatste rustplaats kunnen vinden.