Beernem: modelgemeente hoe een lokaal bestuur moet omgaan met eigen landbouwgronden!

Publicatiedatum

Auteur

Claudio Saelens

Deel dit artikel

De beschikbaarheid van landbouwgrond staat centraal in het landbouwdebat. De manier waarop openbare besturen omgaan met hun landbouwgrond wordt sterk in vraag gesteld. Beernem stelt al jaren hun gronden ter beschikking voor hun lokale landbouwers en kan tellen als voorbeeld voor Vlaanderen. Een nieuw toewijzigingsreglement voor de gronden versterkt dit nog extra

Beverhoutsveld

Het Beverhoutsveld is een uniek onbebouwd gebied van 550 hectare In Beernem en kenmerkt zich als drevenlandschap. Beernem is eigenaar van 400 hectare. Zonder dreven telt het gebied 330 hectare. Al jaren worden deze toegewezen aan plaatselijke landbouwers. Een 80-tal zijn er actief en hebben 1 tot 7 hectare ter beschikking.

Toewijzing

In de gemeenteraad van juni 2024 werd het toewijzigingsreglement bijgestuurd. Schepen van landbouw Claudio Saelens (CD&V):  “We stelden vast dat gronden bij toewijzing niet altijd in handen dreigen te komen van landbouwers. Daarom hebben we onze voorwaarden strenger gesteld, waarbij enkel actieve landbouwers volgens de definitie van het Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid in aanmerking komen voor toewijzing. Belangrijk is ook dat landbouwers zelf actief hun gronden moeten gebruiken. Zo wordt cultuurpacht beperkt tot 1 maal om de 4 jaar. Landbouwers die 65 zijn en geen opvolger hebben moeten hun gronden laten liggen.”

Draagvlak

De aanpassing van het reglement gebeurde in consensus met de kernraad landbouw van Beernem en kent er een groot draagvlak. Een ruime meerderheid van CD&V – Groen en Vooruit keurde het reglement goed. “Enkel N-VA Beernem stemde tegen, wat uiteindelijk niet verwonderlijk is”, volgens schepen Claudio Saelens, “Op Vlaams niveau is al duidelijk dat deze partij landbouw niet genegen is, op lokaal niveau is dit blijkbaar niet anders”.

Voorbeeld voor Vlaanderen

Binnen het gebied zijn ook andere actoren actief zoals: jagersvereniging, het regionaal landschap, de Oostkustpolder en een agrobeheergroep.  Op minderwaardigere gronden wordt er ook aan natuurontwikkeling gedaan in samenspraak met lokale landbouwers.  We werken ook samen rond koolstoflandbouw met lokale landbouwers . Verder willen we inzetten op buffering en extra infiltratie van hemelwater bij droogte door plaatsing van stuwen in het gebied. Dit is een model voor Vlaanderen hoe lokale besturen met hun eigendommen kunnen omgaan en landbouwers kunnen ondersteunen, rekening houdende met andere actoren.

Afdelingsnieuws

Asfaltwegen in de buurt van de Wellingstraat worden aangepakt!

Maandag 2 september 2024 start Verhelst aannemingen NV met een aantal asfalteringswerken op verschillende landelijke wegen die aansluiten op de Wellingstraat:

26 augustus 2024 starten de werken in de Akkerstraat – Beverhoutsveldstraat.

Maandag 26 augustus 2024 starten aannemers Verhegge Marc BV & Norré Behaegel aan de herinrichting van de Akkerstraat -Beverhoutsveldstraat. Deze werken zullen in totaal bijna 3 jaar duren en kosten maar liefst 13,6 miljoen euro.

#teamJos kijkt vol vertrouwen uit naar 13 oktober!

We bouwden aan een ijzersterke groep van 25 kandidaten, met voor het eerst meer vrouwen (13) dan mannen (12). Er zijn 10 nieuwe kandidaten en 15 kandidaten met ervaring.