Beernem behoort bij de koplopers op het vlak van openbare ledverlichting.

Publicatiedatum

Auteur

Claudio Saelens

Deel dit artikel

Ledverlichting plaatsen levert niet enkel energie- en kostenbesparing op, het is ook positief voor de uitstoot van CO2.

Energie-efficiëntie ligt raadslid Piet De Rycke (CD&V) nauw aan het hart: “Beernem telt maar liefst 3200 lichtpunten langsheen de openbare wegen. Op heden is 47% led. Binnen twee jaar zal dit 78% zijn. Daarmee behoort Beernem bij de kop van het peloton in Vlaanderen. Vanaf de technologie het toelaat kunnen we onze hoofdwegen dimmen in plaats van doven.”

Volgens schepen voor nutsvoorzieningen Claudio Saelens (CD&V) is het overschakelen naar ledverlichting een goede beslissing geweest. "Het verbruik daalde tussen 2019 en 2023 van 800.000 kwh naar 620.000 Kwh. Wat de kostprijs van de branduren betreft is dit moeilijker uit te drukken, gezien we de laatste jaren met heel erg fluctuerende energieprijzen geconfronteerd werden. In 2019 was de kostprijs 170.000 euro. In 2022 bedroeg de kostprijs 310.000 euro (zonder verledding zou dit 350.000 euro geweest zijn). In 2023 bedroeg de kostprijs 180.000 euro (zonder verledding zou dit 230.000 euro geweest zijn).  Hoe groter de verleddingsgraad, hoe groter de energiewinst en de CO2 besparing."

Afdelingsnieuws

Werken Akkerstraat – Beverhoutsveldstraat weldra van start.

De heraanleg van de Akkerstraat – Beverhoutsveldstraat wordt het grootste wegenproject ooit voor Beernem. Over een traject van maar liefst 4,4 km worden rijweg, fietspaden en riolering vernieuwd.

Beernem: modelgemeente hoe een lokaal bestuur moet omgaan met eigen landbouwgronden!

De beschikbaarheid van landbouwgrond staat centraal in het landbouwdebat. De manier waarop openbare besturen omgaan met hun landbouwgrond wordt sterk in vraag gesteld. Beernem stelt al jaren hun gronden ter beschikking voor hun lokale landbouwers en kan tellen als voorbeeld voor Vlaanderen. Een nieuw toewijzigingsreglement voor de gronden versterkt dit nog extra

Brug E40 afgesloten tussen maandag 8 en vrijdag 12 april 2024!

In opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer krijgt de brug over de E40 een nieuwe laag asfalt. De werken worden uitgevoerd tussen maandag 8 april en vrijdag 12 april 2024 (uiteraard als het weer het toelaat).