Bart Michiels trekt de lijst in Herentals

Publicatiedatum

Auteur

Polien Willems

Deel dit artikel

De huidige Herentalse schepen van Sociale Zaken Bart Michiels (CD&V) wordt in oktober de lijsttrekker van CD&VPLUS. “We plaatsen een PLUS achter de naam van onze partij omdat het beleid een plus nodig heeft”, zegt Michiels. Uittredend burgemeester Mien Van Olmen (CD&V) wordt straks lijstduwer en beslist later over haar politieke toekomst.

Bart Michiels is van mening dat het huidige bestuur, waar de CD&V deel van uitmaakt, de afgelopen jaren heel wat moois in gang heeft gezet. “Er is bijzonder hard gewerkt aan plannen en visies en het werd hoog tijd dat onze stad die kreeg. Alleen binnen die goed onderzochte kaders kan je een stevige, zekere en duurzame toekomst uitbouwen. De plannen moeten nu uitgevoerd worden. Zeker op het vlak van wonen, mobiliteit en verenigingen moeten we een tandje bijsteken en versterken en bijsturen waar nodig.”

Dat gebeurt dus al bij het samenstellen van de lijst. “CD&VPLUS wil zeggen dat we nog kandidaten zoeken die niet noodzakelijk houder zijn van een partijkaart van CD&V”, legt Michiels uit. “Ze moeten zich wel kunnen vinden in onze visie rond respect, verbinding en duurzaamheid. Wie mee zijn of haar schouders wil zetten onder zo’n project, mag het ons laten weten.”

Een momentje van overleg.

Bart Michiels is 47, gehuwd en papa van twee zonen. Sinds 2016 is hij coördinator op TWERK, een sociale werkplaats voor mensen met autisme. Michiels staat voor zijn vijfde lokale verkiezingscampagne. Zijn politieke loopbaan begon in 2004 als OCMW-raadslid. In 2013 kwam hij in de gemeenteraad, in 2021 werd hij gemeenteraadsvoorzitter. Na het overlijden van Peter Bellens in 2021 werd hij schepen.

Lijstduwer

De keuze voor Bart Michiels als lijsttrekker betekent automatisch dat uittredend burgemeester Mien Van Olmen niet vooraan staat. Zij duwt de lijst. “Het is voorlopig nog te vroeg om daar conclusies uit te trekken voor mijn politieke toekomst”, zegt ze. “De volgende maanden blijf ik me uiteraard inzetten als burgemeester en ook de Vlaamse verkiezingen waaraan ik deelneem, komen er nu snel aan.”

Van Olmen laat momenteel nog niet in haar kaarten kijken. “De gezondheidsproblemen waarmee ik vorig jaar kreeg af te rekenen, waren iets dat ik absoluut niet had zien aankomen. Ik ben ondertussen 50 geworden en bijna oma. Ik ga momenteel geen voorafname doen op wat er nog komt. Om het met de woorden van Jean-Luc Dehaene te zeggen: we pakken dat vraagstuk aan als het zich stelt. Ondertussen blijf ik wel volop de groep en de lijsttrekker steunen.”

Bart Michiels tijdens zijn toespraakje.

Tijdens de voorstelling van lijsttrekker en -duwer bevestigde CD&V-schepen Jan Michielsen, die Mien Van Olmen tijdens haar afwezigheid heeft vervangen, dat hij straks niet opnieuw kandidaat zal zijn. Michielsen (62) houdt rekening met zijn leeftijd.

Momenteel is CD&V de derde partij in Herentals. Door de nieuwe wetgeving wordt het stemmenkanon van de grootste fractie behorend tot de coalitie, straks de nieuwe burgemeester. CD&VPLUS staat dus voor een zware klus.

“We hopen dat er niet zozeer op één persoon wordt gestemd, maar ook op goede kandidaten schepenen en raadsleden”, zegt Bart Michiels.

De volgende weken en maanden zal CD&VPLUS regelmatig communiceren over verdere plaatsen en namen. “Met onze partij blijven we staan voor een hartelijk, verstandig en verbindend beleid.”

Nieuws uit Hertals

Wereldalsquiz levert 600 euro op

CD&V-Herentals organiseerde op 15 maart een succesvolle Wereldtals-quiz. De opbrengst van €600 schonk de partij  vanmiddag integraal aan vzw Opweg, een van de organisaties die dag in dag uit van Herentals een inclusievere stad maken. Opweg gaat het bedrag ook heel inclusief en diversiteitsgericht inzetten, en o.a. gebruiken voor spelletjes en activiteiten naar hun bijzondere doelgroepen.

cd&v nieuwjaarsreceptie 2024

Hotel Karmel liep vanmiddag gezellig vol voor de lokale CD&V nieuwjaarsreceptie.  Illusionist Kim Dèrvan gaf er een origineel optreden tussen en met het publiek.  'Gaat deze Illusionist het tij voor de CD&V doen keren bij de verkiezingen in juni en vooral die in oktober bij de lokale gemeenteraad?', klonk het in de wandelgangen.

De nationale peilingen blijven dieptepunten geven voor de eens zo populaire CVP - nu CD&V - met dramatische prognoses : 11%.

Gaat het in 2018 coalitie vormen van CD&V Herentals met de separatisten van N-VA en het als een blok laten vallen van Vooruit (ex-Sp.a) invloed hebben op de Herentalse resultaten in oktober 2024 ? Simpel : de kiezer beslist.  En gaat N-VA samen met extreem Vlaams Belang in de Kempen Neteland ?

100% genieten met 0% alcohol

Op de vrijdagmarkt in Herentals is de campagne ‘Kempen 0,0% - 100% genieten, 0% alcohol’ afgetrapt. Bedoeling is zo veel mogelijk mensen aan te sporen om tijdens de maand februari voor alcoholvrij alternatieven te kiezen. Er werd alvast geklonken met een mocktail.