AZ Oostende: Om élke Oostendenaar kwaliteitsvolle zorg dicht bij huis aan te bieden

Publicatiedatum

Auteur

Kato Hoogstoel

Deel dit artikel

De regio Oostende heeft een volwaardig ziekenhuis nodig met een volledig basisaanbod van de hoogste kwaliteit. Omdat dit dreigde te verdwijnen, sloegen beide Oostendse ziekenhuizen de handen in elkaar en vormen ze sinds 1 november een eengemaakt ziekenhuis. De veranderingen zorgden begrijpelijk voor onzekerheid, maar AZ Oostende is een bewuste keuze vóór Oostende, de Oostendenaar en élke patiënt in onze regio.

 

Tot voor kort hadden we in Oostende twee relatief kleine ziekenhuizen die zo goed als dezelfde diensten aanboden. Maar steeds meer diensten verdwenen uit het Serruysziekenhuis. De dienst oncologie werd gesloten. Het aantal bedden op intensieve zorgen en geriatrie verminderde. Personeel en hoogtechnologisch materiaal verhuisden richting Brugge. Ook de materniteit, pediatrie en de slaapkliniek zouden op korte termijn verdwijnen. Het aanbod in het Serruysziekenhuis verminderde, zonder dat er nieuwe diensten bij kwamen in AZ Damiaan. Op lange termijn was zelfs het voortbestaan van het Serruysziekenhuis bedreigd door de nieuwe ziekenhuisregelgeving.

Volwaardig ziekenhuis met volledig basisaanbod

Ziekenhuizen moeten voldoende groot zijn om gespecialiseerde artsen te kunnen aantrekken en nieuwe disciplines aan te bieden.  Om élke Oostendenaar kwaliteitsvolle zorg dicht bij huis te kunnen blijven aanbieden, sloegen de twee Oostendse ziekenhuizen de handen in elkaar. Het eengemaakt ziekenhuis beschikt over zo’n 815 bedden en 2.500 personeelsleden, onder wie 180 dokters. Zo komt AZ Oostende in de top tien van de Vlaamse ziekenhuizen. Enkel voor supergespecialiseerde zorg (derdelijnszorg) zal er worden doorverwezen naar andere ziekenhuizen, zoals bijvoorbeeld Brugge. Dankzij de fusie blijft het basiszorgaanbod – cardiologie, oncologie, geriatrie, materniteit, de slaapkliniek… – aanwezig in onze stad en dit met kwaliteit van het hoogste niveau.

Elke campus eigen identiteit

AZ Oostende streeft ernaar het beste van Serruys en Damiaan te bundelen en zo het best mogelijke aanbod te hebben voor elke patiënt. Beide campussen blijven bestaan: Damiaan zal zich focussen op acute zorgen, in Serruys zal je terecht kunnen voor geplande zorg. Hierdoor zullen een aantal diensten verhuizen van de ene

campus naar de andere. De eerste (onderwater)baby’s van het AZ Oostende zijn intussen geboren op campus Damiaan en pediatrie en oncologie hebben er ondertussen hun nieuwe vaste stek. Geleidelijk aan zullen ook andere diensten verhuizen van de ene campus naar de andere.

Begrip voor onzekerheid door verandering

Een fusie die voortvloeit uit een defusie is eerder uitzonderlijk. Dit zorgt voor onzekerheid, tijdsdruk en extra hindernissen. Er is hard gewerkt, amper twee jaar na de beslissing is het ééngemaakt Oostends ziekenhuis er al. Voor het personeel was de afgelopen periode niet gemakkelijk. Maar toch blijven ze zich elke dag inzetten voor alle patiënten. De Stad is alle medewerkers daar zeer dankbaar voor.

Deze fusie haalt ons uit onze comfortzone, maar is noodzakelijk om de medische disciplines in Oostende te behouden, deze naar het hoogste niveau te tillen én op termijn nieuwe disciplines aan te trekken. Deze fusie staat al meer dan 20 jaar op de agenda, nu wordt ze eindelijk uitgevoerd. De veranderingen zorgen begrijpelijk voor onzekerheid, maar zo zorgen we ervoor dat elke patiënt ook in de toekomst kan blijven rekenen op kwalitatieve zorg in Oostende.

Om te zorgen dat ook de inwoners weten waarom de keuze voor één sterk Oostends ziekenhuis is gemaakt, lanceert de Stad een open brief naar de Oostendenaars. Je kan de brief ook lezen op www.oostende.be/azoostende-openbrief

 

 

Nieuws uit Oostende

Nanny Luijsterburg wint Poëziewedstrijd Stad Oostende 2023-2024

De nieuwe laureaten van de Poëziewedstrijd van de stad Oostende zijn bekend. Op 20 januari 2024 vond de proclamatie plaats in Cultuurcentrum De Grote Post. De jury koos uit alle inzendingen Nanny Luijsterburg als winnaar. Met haar gedicht ‘Ei op een richel’ wint ze een geldprijs van 3.000 euro.

Inschrijvingen vakantieaanbod Stad Oostende van start op 18 januari

Naar goede gewoonte valt er ook in 2024 weer heel wat te beleven voor de Oostendse jeugd tijdens de vakantieperiodes in het voorjaar. Naast de speelpleinwerking PleZAND en de sportkampen wordt in de krokus- en paasvakantie ook de zonnetjeswerking opnieuw georganiseerd. Tijdens de paasvakantie opent de Tienerwerking zijn deuren op een nieuwe locatie: 't Bosjoenk. De inschrijvingen starten op donderdag 18 januari.

Bibliotheek Oostende gaat met participatieproject Drijfgoud op zoek naar ‘De Ensor in jou’

Ook de Bibliotheek van Oostende dompelt zich in 2024 helemaal onder in het Ensor-festival. Er is een nieuwe editie van het participatieproject ‘Drijfgoud’, waar iedereen een creatieve invulling mag geven aan het thema ‘de Ensor in Jou’. Daarnaast wordt elke maand een lezing georganiseerd met boeiende sprekers, die zich op hun eigen manier in de figuur van James Ensor hebben verdiept.