Het dossier rond de restauratiewerken van de pastorij in Veerle zit in de finale voorbereidingsfase. Nadat de omgevingsvergunning werd ingediend, keurt de gemeenteraad nu het bestek van de restauratiewerken goed en kan de zoektocht naar een aannemer beginnen.
Pastorij krijgt een nieuwe bestemming
De pastorij van Veerle zal in zijn oude glorie hersteld worden. In het beschermd gebouw, waarvan de eerste vestigingssporen dateren uit de 14e eeuw, verbleven in het verleden de parochiepastoors en -onderpastoors. Later werd het een tijdlang gemeentehuis, sociaal huis en bibliotheek. Nu staat het al geruime tijd leeg.
De aanbouw waar momenteel de muziekschool zit, zal verdwijnen. In het hoofdgebouw komt een brasserie die via erfpacht uitgebaat zal worden. Voor het vinden van een uitbater, zal een beroep gedaan worden op een externe partner die gespecialiseerd is in deze materie voor het vinden van de juiste partner.
Ook de directe omgeving van de pastorij zal in de toekomst aangepakt worden. De parking wordt heraangelegd en er wordt voldoende laadinfrastructuur voorzien. Voor de achterzijde van de Vinea-site ligt het idee op tafel om een groene long te creëren die kan dienen als openlucht- of ontmoetingsplein en waar een kunst- of beeldenpark gecreëerd kan worden waar mensen tot rust kunnen komen.
Renovatiedossier
Het restauratiedossier is er één van lange adem. Het gemeentebestuur diende het dossier in 2014 in. Na 10 jaar is het in een stroomversnelling gekomen nadat eerder dit jaar subsidies voor de restauratie werden toegekend. De voorwaarde om deze subsidie te bekomen, is dat er een strakke timing van uitvoering dient nageleefd te worden. Dankzij tussenkomst van gemeenteraadslid Niels Vermeulen bij de bevoegde minister is deze timing aangepast waardoor de realisatie haalbaar wordt.
Tine Gielis, burgemeester en schepen van Openbaar Domein, is bijzonder blij met de vooruitgang die er geboekt is in het dossier: “Het restauratiedossier heeft lang aangesleept, maar door goede bovenlokale contacten met de hogere overheden hebben we grote stappen vooruit kunnen zetten. Dit is een symbooldossier dat aantoont dat goede contacten met de hogere overheden van groot belang zijn. Nu ik als volksvertegenwoordiger aan de slag ben, kan ik nog beter de belangen van onze gemeente verdedigen.”
Staat van het dossier
De omgevingsvergunning is afgeleverd. De gemeenteraad keurde het bestek goed voor het windwaterdicht maken van het gebouw. De zoektocht naar een aannemer kan dus van start gaan. Later stemt de gemeenteraad nog over de start van de zoektocht naar een exploitant.
De dienst Openbare Werken stelde samen met Karuur Architecten een bestek op voor fase 1 van de restauratie van de pastorij; de ruwbouw en het windwaterdicht maken ervan.