Wijkcentrum Eikenhove wordt ontmoetingsplek voor jong en oud

Publicatiedatum

Auteur

Margot Desmet

Deel dit artikel

Lokale dienstencentra kregen enkele jaren geleden de opdracht om meer buurtgericht te werken.

In dat kader werd beslist om het ontmoetingscentrum Eikenhove (wijk Torenhof) om te vormen tot een wijkcentrum.

In het kader van buurtgericht werken organiseert het welzijnshuis onder andere huisbezoeken aan de 80-jarigen in onze stad en zijn er verschillende buurtcafés. Het doel is om noden en signalen op te pikken bij buurtbewoners en daarmee aan de slag te gaan. Het nieuwe wijkcentrum past perfect in dat plaatje. In het wijkcentrum zullen naast de bijeenkomsten van verenigingen ook een aantal diensten een contactpunt of een activiteitenaanbod aanbieden. Lokaal dienstencentrum Het Gaverpeirdje zal er vanaf januari 2024 op vrijdag een vast antennepunt uitbouwen en de coördinatie van het wijkcentrum op zich nemen, samen met enkele geëngageerde vrijwilligers. Concreet betekent dit dat het wekelijks buurtcafé, het digipunt en een aantal andere activiteiten vanaf februari een nieuwe stek krijgen in het wijkcentrum Eikenhove.

Inzetten op jongeren en hopen op OverKophuis in Waregem

Maar daar blijft het niet bij. Er wordt ook ingezet op jongeren. De stad kreeg van Vlaanderen een subsidie van 200 000 euro voor het versterken van de sociale cohesie en om een vrijetijdswerking op te zetten voor kinderen en jongeren uit de buurt. De stad zal verder initiatief nemen om samen met diverse partners een werking op te starten in het wijkcentrum.

Daarnaast dienen zich op korte termijn nog mogelijkheden aan. Vlaams Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits wil namelijk inzetten op de uitbreiding van het aantal OverKophuizen en voorziet de nodige Vlaamse middelen. Binnen W13 heeft stad Waregem het engagement op zich genomen om in Waregem een OverKophuis op te richten. In een OverKop-huis kan je als jongere tot 25 jaar gewoon binnen en buiten lopen en allerlei leuke activiteiten doen. Het is een veilige plek waar je ook een luisterend oor vindt en beroep kan doen op professionele therapeutische hulp, zonder een label opgeplakt te krijgen. Tegen 15 januari dient W13 een project in. Bij goedkeuring kunnen we vanaf april concreet aan de slag, opnieuw in wijkcentrum Eikenhove.

Nieuws

Claus Belevingsexpo brengt Hanengevecht digitaal tot leven

Met de steun van Toerisme Vlaanderen vormt de Claus Belevingsexpo vanaf vandaag de absolute blikvanger van het Clausjaar in de pittoreske kerk van Sint-Eloois-Vijve. Het befaamde meesterwerk ‘Hanengevecht’ komt er digitaal tot leven aan de hand van technologische hoogstandjes. Met behulp van een tablet duik je nog tot 22 september in de leefwereld van de personages op het schilderij uit 1882, alsof je er zelf bij was. Als hoogtepunt van het bezoek kom je oog in oog te staan met het enige echte ‘Hanengevecht’.

Buren vieren samen met de feestcheque en kiezen Frieda De Vos als Buur van het Jaar

De Europese Dag van de Buren brengt elk jaar vele duizenden buren samen, gewoon op straat of bij een lekkere barbecue. Een initiatief dat ook in Waregem veel succes kent, want dit jaar schreven zich maar liefst 64 buurten in voor het gratis promopakket. Dit keer werd Frieda De Vos verkozen als Buur van het Jaar. Zij werd uitgebreid in de bloemetjes gezet.

Gaverbeek wordt nog zichtbaarder in de stad

De nieuwe poort tot de hippodroom in Waregem zet letterlijk en figuurlijk de deuren open

voor de verdere opwaardering van de Gaverbeek. Anderhalf jaar na deze realisatie kan deel

twee van dit regionale project zijn beloop nemen. De Gaverbeek wordt tussen de Zuiderlaan

en de hippodroom zo’n 180 meter open gelegd. Later volgen ook een wandeltraject en een

aantal beleefplekken langs die nieuwe loop. De werken zullen na Waregem Koerse volgend

jaar van start gaan.