Wij vragen uw mening over het schetsontwerp van ons nieuw Gemeenteplein.

Publicatiedatum

Auteur

Chelsea Nshuti

Deel dit artikel

Ons Gemeenteplein moet een plek worden waar het aangenaam is om te vertoeven en waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Een plaats waar evenementen kunnen plaatsvinden maar ook onze wekelijkse markt bezoekers naar het centrum brengt.

De auto blijft een plaats behouden op ons plein maar de zwakke weggebruiker ( voetganger en fietser ) krijgt ook hier een veel belangrijkere plaats in het straatbeeld. Op deze manier willen wij de Lummenaren stimuleren om zich vaker met de fiets of te voet te verplaatsen en dit op een veilige manier.

Minder verharding op het plein 

Het Gemeenteplein is momenteel grotendeels verhard, goed voor zo’n 5380 m² aan verharding. Doelstelling wordt ook gesteld om ons nieuwe plein klimaatvriendelijker te maken. Een plein met meer groen en minder verharding draagt bij tot een gezonde en aangename leefomgeving.  Om regenwater zo veel mogelijk ter plaatse de grond in te laten trekken, nemen we enkele maatregelen. We voorzien een waterdoorlatende verharding rond de kiosk en het regenwater laten we infiltreren in verlaagde groenzones. Rond de bestaande bomen maken we grotere groenvakken voor meer doorwortelbare ruimte.

Bijkomende ruimte voor terrassen

Gezelligheid verbinden we toch met een leuk terrasje doen. Eén belangrijke doelstelling in ons ontwerp is bijkomende ruimte voorzien voor terrassen. Tijdens de zomermaanden werd de verkeersdoorstroming ter hoogte van de horecazaken als proef al afgeleid zodat er gelegenheid was om de terrassen uit te breiden. Dit initiatief kan nog steeds op zeer veel bijval rekenen van zowel de bezoekers van ons centrum als bij de horeca-uitbaters. Deze terrasuitbreiding willen we in de toekomst dan ook een permanent karakter geven.

Nieuw project en bijkomende horeca aan ons gemeenteplein

De herinrichting van ons plein heeft ook al de interesse gewekt van een privé-investeerder die een nieuw project wil ontwikkelen met 20 appartementen met uitzicht op het gemeenteplein en met op het gelijkvloers een nieuwe horecazaak die de opwaardering van ons plein zal ondersteunen.

Uw mening 

Als gemeentebestuur vinden we het belangrijk om de mening van onze inwoners te kennen vandaar dat we op dinsdag 24 augustus een infomarkt organiseren. Als inwoner heeft u vast waardevolle ideeën zodat we het gemeenteplein samen nog beter kunnen inrichten tot een gezellig en bruisend centrum. Door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, is inschrijven voor de infomarkt noodzakelijk en kan dit met volgende link : https://www.lummen.be/gemeenteplein

 

Luc Wouters

Burgemeester

 

 

Nieuws

Nieuwe jeugdlokalen KLJ Linkhout: werken gestart!

CD&V Lummen neemt deel aan Zwerfvuilactie 2024 van Straat.net

Bib elke dag open van 8u tot 22u