Week van de Korte Keten

Publicatiedatum

Auteur

Stephanie Reymen

Deel dit artikel

De Week van de Korte Keten vindt dit jaar plaats van 18 tot 26 mei. Net als elk jaar worden lokale producten in de kijker gezet bij consumenten. Tijdens deze editie wordt er extra aandacht besteedt aan samenwerkingen tussen lokale producenten en ondernemers, die met de producten aan de slag gaan.

Ondernemers gebruiken lokale producten

Het startschot voor de Week van de Korte Keten werd gegeven in Laakdal, in restaurant Joels. Tijdens het netwerkevent, georganiseerd door de Merode Ondernemers en Landschapspark de Merode, werden lokale producenten en horeca en logies-uitbaters samengebracht. Zij konden er proeven van de gerechten van chef Johan en zijn team, die met lokale producten gemaakt waren. Binnen Landschapspark de Merode is er immers een heel divers aanbod aan lokale producten. Naar aanleiding van de Week van de Korte Keten lanceert Landschapspark de Merode een handige digitale kaart met korte ketenverkooppunten. De link hiervoor vind je onderaan dit artikel.

Korte Keten in Laakdal

Schepen van landbouw, Gerda Broeckx, is blij met de initiatieven die er rond de Week van de Korte Keten gebeuren: “Laakdal bestaat voor meer dan 35% uit landbouwgrond, er zijn zo’n 40 landbouwers actief. De kleine afstand tot hun klanten maakt dat er niet enkel weinig vervoerskosten zijn, de producten komen ook steeds vers bij de klanten. Consumenten steunen de lokale economie en weten waar de producten vandaan komen. Veel van de Laakdalse landbouwers stellen hun bedrijf open om een kijkje te komen nemen. De fiets- en wandelroute Lalalapad (Laakdalse Landsbouwers Lachen je toe), passeert tal van deze producenten.”

Lalalapad

De gemeente Laakdal zet sterk in op de Korte Keten, bijvoorbeeld door het mee bekend maken van de verschillende producenten op haar grondgebied. Het Lalalapad voert fietsers en wandelaars via het mooie Laakdalse landschap langs verschillende land- en tuinbouwbedrijven. Via infoborden aan de bedrijven of via een gratis app kom je alles te weten over de boer(in) en zijn/haar bedrijf.

Alle informatie over het Lalalapad en over Laakdalse bedrijven kan je bekomen in het gemeentehuis of via deze link:
https://www.laakdal.be/landbouwers-lachen-je-toe-lalalapad

De digitale kaart met korte keten verkooppunten vind je via deze link; kies thema Korte keten
https://www.bezoekdemerode.be/overzichtskaart

Nieuws uit Laakdal

Sanering van de Grote Laak

In september 2023 startten de saneringswerken aan de Grote Laak op Laakdals grondgebied. Er gaat een hele geschiedenis aan deze sanering vooraf. De vervuiling van de Laak gaat immers terug tot de jaren ’60 van de vorige eeuw. We leggen je in dit artikel uit hoe het zo lang heeft kunnen duren vooraleer er iets aan de vervuiling gedaan werd. De meerderheid van de Laakdalse inwoners heeft de Grote Laak immers nooit gekend als zuivere rivier. We gingen op gesprek bij Ludo Helsen, die zich, vanuit zijn functie als eerste burgemeester van Laakdal en later vanuit zijn functie bij Pidpa, inzette om iets aan deze vervuiling te doen.

Verkiezingsuitslag

Als cd&v Laakdal kenden we enkele spannende maanden. Maar liefst twee van onze Laakdalse cd&v-ers kwam op tijdens de afgelopen verkiezing. Tine stond op de derde plaats voor de federale lijst voor de Kamer en Chiel was de zesde opvolger voor het Vlaams Parlement. Dat ze beide een sterke campagne gevoerd hebben, staat buiten kijf. De resultaten spreken dan ook voor zich.

Trouwen in Laakdal

Misschien ging je onlangs naar een trouwfeest en heb je er binnenkort een op de planning staan. De kans is groot, want het trouwseizoen is volop bezig. Ook in Laakdal wordt er nog volop getrouwd. Het gemeentebestuur is daar uiteraard heel blij mee en zorgt er dan ook voor dat trouwen in Laakdal in stijl gebeurt en met oog voor detail.