De werken aan het nieuwe multifunctionele speel- en sportpark Bellem (Bellemdorpweg 88) vatten aan op maandag 7 augustus. Tijdens deze eerste fase van de werken wordt het kunstgrasveld aangelegd en starten de omgevingswerken (kostprijs 792.000 euro incl. btw). In de tweede fase die dit najaar zal aanvatten, wordt het multifunctioneel jeugd- en sportgebouw opgetrokken (4.250.000 euro incl. btw.)...
Met zijn drie voetbalvelden lag de nadruk van het huidige sportpark op voetbal. Daarnaast zijn de lokalen van de jeugdbewegingen (Goedingenstraat 70) zeer sterk verouderd en laten ze geen optimale werking meer toe. Het nieuwe multifunctionele sport- en speelpark zal voornamelijk inspelen op de noden van voetbalclub SK Bellem en de jeugdvereniging Chiro Kierewiet. Daarnaast moet het ook een park worden waar iedereen terecht kan voor vrijetijdsbesteding.
Sport- en voetbalvelden
Vandaag, maandag 7 augustus start de aanleg van het kunstgrasveld en wordt ook al een deel van de Finse Piste aangelegd. Deze werken zullen 60 kalenderdagen duren. Het nieuwe kunstgrasveld zal een oppervlakte hebben van 106 meter op 69 meter en wordt voorzien van een elektronisch scorebord en led-veldverlichting die met een app kan bediend worden. In een volgende fase volgt een overdekte staantribune, een duiveltjesterrein en een basketbalpocket. De Finse Piste zal een afmeting hebben van ongeveer 365 meter en ook voorzien zijn van led-verlichting.
Om de start van het voetbalseizoen van SK Bellem te kunnen overbruggen werden in overleg met de voetbalvereniging oplossingen gezocht in sportpark Aalter-centrum. Heel wat trainingen en ook enkele wedstrijden van SK Bellem zullen tijdelijk plaatsvinden op de voetbalterreinen van sportpark Aalter-
centrum.
Een nieuw, drieledig gebouw
De huidige bebouwing van het sportpark wordt volledig gesloopt om een nieuw, duurzaam en energiezuinig gebouw op te trekken. Het nieuwe gebouw, met een totale oppervlakte van 836 m 2 , kan ingedeeld worden in drie aaneengeschakelde volumes met elk hun eigen functie.
1. Het centrale deel vormt met de polyvalente zaal de spil van het gebouw en doet dienst als inkom en onthaalruimte. De polyvalente zaal van 200 m² wordt ontworpen met een vouwwand die dubbel gebruik toelaat. Het zal door de voetbalvereniging gebruikt kunnen worden tijdens haar trainingen, wedstrijden, tornooien en sportkampen, maar kan ook als speelruimte ingezet worden door de jeugdvereniging of de gemeentelijke jeugddienst. Naast de polyvalente zaal komt er ook een ingerichte keuken en afsluitbare toog.
2. Het linkervolume is het voetbalgedeelte (260 m 2 ). Hier worden zes kleedkamers tussen de 20m 2 en 30 m 2 en twee scheidsrechterkleedkamer voorzien. Er komt ook sanitair, een bergruimte voor het sportmateriaal en een polyvalente vergaderruimte van 45 m 2.
3. Het rechtervolume (183 m 2 ) is voorbehouden voor de jeugd, waar zij kunnen ravotten en spelen. De twee grootste lokalen worden gescheiden door een vouwwand en kunnen omgebouwd worden tot één groot speellokaal van 80 m 2 . De twee kleinste lokalen geven uit op een overdekte luifel van 90 m 2 , zodat de kinderen en jongeren ook bij felle zon of slecht weer buiten kunnen spelen. Tot slot is er ook een sanitaire ruimte en een bergruimte.
Het ontwerp voor dit gebouw kwam tot stand in nauw overleg met de betrokken verenigingen, die samen meer dan 500 leden tellen.
Duurzaamheid met nieuwste technieken en toegankelijk voor iedereen
Met dit project speelt het lokaal bestuur in op de nood aan duurzame, multifunctionele en energiezuinige infrastructuur. Het gebouw zal zonder gebruik van fossiele brandstoffen beheerd worden. Speciale technieken zullen het verbruik van water en energie zo beperkt mogelijk houden. Zo wordt voor het eerst in Aalterse sportinfrastructuur gebruik gemaakt van riothermie, een techniek waarbij met behulp van een warmtewisselaar de warmte van het douchewater gerecupereerd wordt voor de verwarming van het gebouw. Daarnaast wordt het gebouw ook uitgerust met warmtepompen, zonnepanelen, zonnecollectoren en vloerverwarming. Bovendien zal het op de nieuwe parking mogelijk zijn om elektrische wagens op te laden en worden er op de volledige parking al wachtleidingen voorzien om klaar te zijn voor de toekomst.
Het project focust daarnaast sterk op toegankelijkheid. Zowel de inkom- en toegangspaden rondom het gebouw, als het gebouw zelf zijn integraal toegankelijk voor alle gebruikers. Ook de jeugdaccommodatie en het sportgedeelte met kleedkamers zijn rolstoelvriendelijk.
Groene en gestructureerde omgeving
Een sport- en speellint vormt de ruggengraat van het nieuwe park. De route loopt doorheen het hele park en begeleidt bezoekers vanaf de inkom tot helemaal achteraan de site. Elke aftakking van die route brengt de bezoekers naar verschillende zones, zoals de Finse piste, het basketbalveld, het speelterrein en de speelweide, de voetbalvelden...
De huidige beplanting wordt vervangen door een natuurlijker en groener geheel met heuvels, struwelen (struikgewas), nieuwe bomen en wadi’s (een lagergelegen stuk dat water kan vasthouden en laat infiltreren). Een speelweide en speelgroen bieden een aangename en natuurlijke omgeving voor kinderen. Met waterdoorlaatbare en natuurlijke materialen wordt ook de parking in het groen gestoken.
Timing en planning
Tijdens de werken blijft het mogelijk de bestaande gebouwen te gebruiken. Zodra de nieuwe infrastructuur in gebruik wordt genomen, worden de huidige gebouwen gesloopt, de parking aangelegd en de resterende omgevingswerken gefinaliseerd. Nadien zal de huidige jeugdsite in de Goedingenstraat 70 verkocht worden. De middelen die daaruit voortkomen, worden integraal aangewend voor de financiering van dit sport- en speelpark.