Schoten is voor veel mensen een warme thuis. Een plek die beleid verdient dat uitgaat van menselijkheid, nabijheid en veiligheid. Dat is vandaag niet voldoende het geval.
Er wordt te weinig geluisterd naar de bewoners, en het beleid moet hartelijker. Daarom hebben de Schotenaren nood aan een warme Centrumpartij.
Een echte volkspartij die streeft naar een hechte en bloeiende samenleving waarin elke inwoner zich thuis voelt, waar het verenigingsleven voldoende zuurstof krijgt, en waar veiligheid hoog op de agenda staat.
Schoten staat voor grote uitdagingen. Dat biedt ook heel wat nieuwe kansen. Met cd&v plus gaan we deze uitdagingen ten volle aan. Omdat verandering nodig is! Om Schoten nog beter, veiliger en mooier te maken!
Cd&v plus trekt de partijpolitiek open, vergroot het maatschappelijk debat naar alle inwoners en stelt voor de verkiezingen 2024 een open lijst samen. Omdat we geloven dat we samen meer kunnen, voor een beter, democratischer en dynamischer Schoten.
In 2024 willen we het pad voorbereiden en bewandelen dat gebouwd is op het fundament van respect. Onze kracht ligt in de verscheidenheid van meningen binnen onze samenleving, onze partij en het vermogen om op een respectvolle wijze met elkaar in dialoog te gaan.
Dit jaar en de volgende jaren zetten we ons in voor een politiek landschap waarin respect de leidraad vormt. Respect voor de diversiteit van onze samenleving, voor de uitdagingen waar burgers mee te maken hebben en voor de verantwoordelijkheden die ons als politieke vertegenwoordigers worden toevertrouwd.
Cd&v plus wil in Schoten streven naar een hechte en bloeiende samenleving waarin elke burger zich veilig en thuis voelt.
Wij geloven dat het in Schoten beter kan en zetten daarom ook in op meer transparantie en openheid. Door samen te werken willen we niet alleen de levenskwaliteit verbeteren, maar ook het veiligheidsgevoel en de betrokkenheid van de bewoners vergroten. Zo streven we naar een samenleving met waardering voor onze burgers waar respect de basis vormt voor een harmonieuze gemeenschap.
Daarom roepen we de andere partijen én burgers op om samen te streven naar een politieke dialoog waarin luisteren minstens zo belangrijk is als spreken. Waar we respect tonen voor de waarden die ons verbinden en voor de verschillen die ons verrijken. Zodat we samen Schoten beter en nog mooier kunnen maken.
VISIE
Een bloeiende gemeenschap - respectvol samenleven.
In een bloeiende, hechte samenleving speelt het openbaar domein een centrale rol in het welzijn van de inwoners. Met talloze ontspanningsmogelijkheden, een bruisend verenigingsleven en actieve inspraakmogelijkheden bouwen we een gemeenschap waar iedereen zich thuis voelt.
Onderstaande tekst geeft onze algemene visie weer, aangevuld met enkele actiepunten als voorbeeld
Openbaar domein:
Het openbaar domein is meer dan alleen straten en pleinen; het is de ademhaling van onze gemeenschap. Met goed onderhouden parken, plantsoenen, straten, goede wandel- en fietspaden en moderne recreatiemogelijkheden nodigen we inwoners uit om te genieten van de natuurlijke schoonheid die Schoten biedt. Hier streven we naar duurzame oplossingen en investeren in milieuvriendelijke initiatieven die onze leefomgeving beschermen en verbeteren.
- Actieplan aanleg, onderhoud straatgroen en aanpak sluikstorten (hondenzakjes - papier en karton containers - zitbanken)
- Implementatie openbare toiletten via pps (investering – inrichting – onderhoud)
Ontspanningsmogelijkheden:
Voor ontspanning en recreatie biedt onze gemeente diverse mogelijkheden. Sport of spel, hier vind je altijd je zin. Van gezinsvriendelijke parken tot moderne sportfaciliteiten; wij streven naar een scala aan mogelijkheden die aan de behoeften van al onze inwoners voldoen.
- Onderhouden/vernieuwing van de speeltuinen in alle wijken
- Ontsluiting van het speelbos in de Ransuildreef
- Stel een jeugdhuis en/of repetitieruimte als gemeente beschikbaar voor jongeren, waarbij de regie het samengaan is van jongeren en de overheid (gemeente).
- Horeca stimuleren
Verenigingsleven:
Het hart van onze gemeenschap zijn onze verenigingen. Van de lokale Gezinsbond en culturele verenigingen over sport- en jeugdclubs tot buurtinitiatieven. Deze verenigingen vormen de kern van ons sociaal weefsel. Ze bieden niet alleen kansen voor persoonlijke groei en gezelligheid, maar versterken ook de gemeenschapsbanden. Hierdoor ontstaan vriendschappen die een leven lang meegaan. Het stimuleren/faciliteren van deze initiatieven, naast het aanbod laagdrempelig maken is een permanente opdracht voor het bestuur.
- Lokalen en middelen voor verenigingen:
- bestaande lokale opfrissen/vernieuwen
- partnerschap/samenwerkingen met andere overheden/diensten/scholen om aanbod te verruimen
- Antennepunten uitbreiden voor bepaalde doelgroepen
- Uitbouwen van de uitleenfunctie in de gemeente als alternatief voor subsidies
- Ondersteuning van het verenigingsleven door een gemeentelijk kennispunt uit te bouwen (soms ontbreekt het organisaties aan structurele informatie naar het wettelijk kader, subsidiekanalen, multimediale werking…..) en diversiteit stimuleren (denk aan charter verenigingen diversiteit)
- Een startondersteuning tot “erkende Schotense vereniging”
Inspraak & participatie:
Wij geloven in de kracht van participatie. We moedigen inwoners aan om actief deel te nemen aan het besluitvormingsproces. Democratie is meer dan één keer om de 6 jaar gaan stemmen. Via inspraak/adviesraden, openbare vergaderingen en digitale platforms willen we een omgeving creëren waarin iedere stem gehoord wordt of gehoord kan worden. Het proces blijft ook nadien transparant voor de burger, via communicatie en evaluatie. Samenwerken aan de toekomst van onze gemeente is de sleutel tot duurzaamheid en welvaart.
In onze gemeente gaat het niet alleen om wonen, het gaat om samenleven. Een gemeentebestuur moet iedereen stimuleren om deel te nemen aan de vele mogelijkheden die onze gemeenschap te bieden heeft om samen te bouwen aan een betere toekomst voor ons allemaal.
- Burgerparticipatie in adviesraden. De vergaderingen zijn openbaar en iedere burger heeft spreekrecht in deze vergaderingen
- Een burgerbegroting en/of wijkbegroting in samenspraak met de wijkcomités
- Maak de bestaande adviesraden ruim kenbaar
Een rijke vrijetijdsbeleving: cultuur, sport en verenigingsleven.
In onze bloeiende gemeenschap verrijken we het leven van onze inwoners door middel van diverse vrijetijdsactiviteiten. Van bruisende verenigingen tot state-of-the-art sportfaciliteiten, een bloeiend cultuuraanbod en een toegankelijke bibliotheek - wij streven om een omgeving te creëren waarin iedereen zijn/haar passie kan ontdekken en ontwikkelen.
- Algemene ondersteuningskader door de gemeente:
-
-
- Financieel (gericht – beperkt in de tijd)
- Materieel (bv. uitleendienst) en/of kenbaar maken van uitleendiensten door andere overheden…)
- Immaterieel (advies – expertise – begeleiding- vorming)
- Infrastructuur (voldoende ruimten – terreinen…)
-
- In kaart brengen, visualiseren en promoten van vrijetijdsmogelijkheden binnen onze gemeente
- Verenigingenloket (gericht op kenbaar maken van verenigingen - ondersteuning bij aanvragen - hoe organiseer ik een veilig evenement….)
- Stimuleer als lokale overheid kruisbestuiving/partnerschap met bestaande instellingen/verenigingen (denk aan muziek- en tekenacademie….)
Sportfaciliteiten:
Beweging is essentieel voor een gezond leven en daarom moeten we investeren in moderne sportfaciliteiten die voor iedereen toegankelijk zijn. Of je nu een fervent sporter bent of gewoon wil genieten van recreatieve activiteiten, onze sportvelden, sportcentra en parken moeten toegang bieden voor elk niveau, zowel in clubverband als individueel.
- Openstellen voor individuele burgers
- Zwemmen in open water mogelijk maken
- Subsidie voor de clubs/verenigingen (indexeren)
Cultuuraanbod:
Cultuur is de ziel van onze gemeenschap. Met een gevarieerd cultuuraanbod willen we kunst en creativiteit toegankelijk maken voor iedereen. Van lokale kunsttentoonstellingen tot uitvoeringen van getalenteerde (lokale) artiesten, we koesteren en ondersteunen culturele expressie als een middel om onze samenleving te verrijken.
- Kwaliteit van het aanbod behouden
- Lokaal toerisme stimuleren door bv. erfgoed - en architectuurwandelingen, natuuraanbod onder de aandacht brengen….
Bibliotheek:
Onze bibliotheek is meer dan een verzameling boeken; het is een forum van kennis, verbeelding, een aangename lees- en studieruimte. We wensen een omgeving te bieden waar mensen van alle leeftijden en achtergronden kunnen lezen, leren, groeien en ontmoeten. Inspraak en participatie zorgen voor een breed gamma aan moderne technologieën en educatieve programma’s om het levenslang leren te bevorderen.
- Uitbreiding van de openingsuren
Toegang faciliteren:
Toegankelijkheid staat centraal in onze benadering en we willen ervoor zorgen dat iedereen, ongeacht zijn achtergrond of sociale context, gemakkelijk toegang heeft tot de rijke vrijetijdsmogelijkheden die onze gemeente te bieden heeft. Dit omvat het wegnemen van drempels, het aanmoedigen van participatie en het creëren van een inclusieve omgeving waarin iedereen kan vertoeven.
In onze gemeente is vrije tijd niet alleen een moment van ontspanning, maar ook een kans om te groeien, te leren en de banden met onze medeburgers te versterken. We stimuleren en faciliteren zodat iedereen kan deelnemen, kan ontdekken en genieten van de vrijetijdsmogelijkheden die onze gemeente te bieden heeft.
Minder politiek, meer bestuur.
Mobiliteit, ruimtelijke ordening en milieu zijn essentiële onderdelen van het dagelijks leven. We streven ernaar om een aangename leefomgeving te creëren. Van het inrichten van openbare ruimten tot het verbeteren van toegang tot openbare gebouwen, het optimaliseren van het openbaar vervoer, het beheren van de verkeersstroom en het handhaven van de verkeersregels - wij zetten ons in voor een evenwichtige benadering van een leefbare omgeving.
In onze gemeente gaan we voor een dynamische mobiliteitsvisie die rekening houdt met duurzaamheid, toegankelijkheid en efficiëntie. Door middel van samenwerking met de bevolking en het zoeken naar innovatieve oplossingen werken we aan mobiliteitsoplossingen om het samenleven te verbeteren en de belangen van de inwoners op basis van een gezond evenwicht te garanderen.
Natuurbehoud in een voorstedelijke context, vooral in gebieden die worden beïnvloed door industrie en belangrijke verkeersaders, kan een uitdagende taak zijn, maar het is zeker mogelijk met de juiste aanpak en betrokkenheid van belanghebbenden.
Ruimtelijke planning en beheer:
Het opstellen van gedetailleerde ruimtelijke plannen die rekening houden met zowel de behoeften van de industrie (KMO-zones), de woongebieden, de verkeersinfrastructuur als de ecologische waarde van onze gemeente is een uitgangspunt. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat er gebieden worden aangewezen als functies: groene zones, bufferzones tussen industrie, wonen en natuur.
- Opwaardering van de omgeving Koloniestraat – Pletterijstraat – Toekomstlaan (met respect voor het erfgoed) en faciliteer/stimuleer de woonfunctie door renovatie van de bestaande woningen en creatie groene zones
- Ontwikkeling van het “jachthavenplein” als buurtpark en beperk de wooneenheden tot een haalbaar minimum met respect voor de vrije ruimte
- Ontwikkeling van de gronden aan de Geuzenveldenstraat (‘Schapenwei’) met aandacht voor duurzaam en betaalbaar wonen
- Opwaardering voor onze gemeentelijke begraafplaats:
- een overdekte afscheidswachtruimte
- herinrichting van de inkom van de begraafplaats met een wachtplein (overdekt)
- op de strooiweide een herdenkingsboom waar bv het naamplaatje van de overledene kan opgehangen worden
Inrichten van de openbare ruimte:
Het ontwerp van openbare ruimtes speelt een cruciale rol in de ervaring van onze bewoners. We streven naar een evenwicht tussen industrie en wonen, gemotoriseerd vervoer en de zachte weggebruiker. Groene zones, brede voetpaden en fietspaden creëren niet alleen een aangename omgeving maar bevorderen ook duurzaam transport en een gezonde levensstijl. Daarnaast hebben we ook bij het ontwikkelen van de openbare ruimte steeds aandacht voor de energietransitie.
- Realisatie/implementatie van het bestaande mobiliteitsplan Schoten
- Implementatie van een warmtenet, batterijpark…
- Investeringsplan (meerjaren) in voet- en fietspaden
- Duidelijke afspraken/communicatie/signalisatie door wegbeheerder (gemeente) en uitvoerder werken – bij wegeniswerken en werken met impact op zowel rijbaan, fiets- als voetpaden dat herstel moet gebeuren met dezelfde materialen (vb geen betonklinkers in het asfalt) met opvolging/controle en financiële sanctionering bij niet uitvoering zoals afgesproken in opdracht (lastenboek).
- Sensibilisering van de bewoners naar het STOP-principe wat staat voor Stappen (wandelen) - Trappen (fietsen) - Openbaar (openbaar vervoer/deelvervoermiddelen) - Privévervoer (de eigen wagen). Met andere woorden, bij het inrichten van de openbare ruimte aandacht geven aan aangename/veilige wandel- en fietspaden.
- Veilige buurt fietsenstallingen in de verschillende wijken
Toegang tot openbare gebouwen:
Een “inclusieve gemeenschap” begint met toegang voor iedereen. We zorgen ervoor dat openbare gebouwen gemakkelijk toegankelijk zijn voor mensen met verschillende mobiliteitsbehoeften. Rolstoeltoegankelijke ingangen, hellingen en andere voorzieningen worden primair geïntegreerd in het concept van onze openbare gebouwen.
- De publieke ruimte moet makkelijk bereikbaar zijn voor iedereen (met aandacht voor veilige en brede fiets- en voetpaden).
- Intelligente straatverlichting (spaarzaam en verlichting wanneer nodig)
Milieuhandhaving:
We monitoren binnen de gemeentelijke bevoegdheid de milieuwetgeving voor de industrie, zoals emissie, afvalbeheer en waterkwaliteit. Dit helpt de impact op de omliggende natuur en bewoners te verminderen.
Sensibilisering en betrokkenheid van onze bevolking:
We betrekken de lokale gemeenschap bij natuurbehoudsinspanningen door bewustmakingscampagnes, educatieve programma's en vrijwilligerswerk. Het aanzetten tot een gevoel van verantwoordelijkheid en eigenaarschap voor het behoud van de natuurlijke omgeving is hier onze doelstelling.
Habitatherstel:
We brengen de gebieden in kaart die zijn aangetast door industriële activiteit, herstellen deze door middel van beplanting met inheemse vegetatie, creatie van natuurlijke elementen (bv. bosaanplant) die flora en fauna ondersteunen.
- Faciliteer en implementeer als gemeente de 3-30-300 regel bij een ruimtelijk bouwproject. Deze vuistregel stelt dat dicht bij elke woning/school/werkomgeving minimaal 3 volwassen bomen staan. 30-regel stelt dat elke buurt minstens 30% boomkronen heeft om schaduw te voorzien. De 300-regel stelt dat vanuit iedere woning, school, werkomgeving binnen een straal van 300 meter een rust/park plaats is waar men kan recreëren.
- Ondersteun als bestuur acties zoals maai-mei-niet en tegelwippen.
Verkeer inrichten:
Gedragen verkeersmanagement is voor een gemeentebestuur van vitaal belang om een vlotte doorstroming te garanderen. We implementeren moderne (snelheidsvertragende) verkeersinrichtingen, slimme verkeerslichten en rotondes, om congestie te verminderen en de veiligheid te vergroten. Door middel van participatieve planning (gemengde adviesraden - buurtcomités) betrekken we voorafgaandelijk de gemeenschap bij het nemen van beslissingen over verkeersmaatregelen.
Densiteit bewaken:
Een evenwichtige voorstedelijke dichtheid draagt bij tot efficiënte mobiliteit. We bewaken de densiteit van de verkeersstromen, door afspraken met omliggende gemeenten, afstemming/planning met de opdrachtgevers bij wegeniswerken en de permanente zorg dat voorzieningen gemakkelijk bereikbaar zijn en blijven. Met als focus? Dat de aanwezige infrastructuur duurzaam wordt benut zonder onnodige druk op wijk- en straatniveau.
Beschikbaarheid door parkeerbeleid:
Een doordacht parkeerbeleid draagt bij tot een georganiseerd en efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte. We streven naar evenwichtige parkeerfaciliteiten, waarbij rekening wordt gehouden met zowel gemotoriseerd als alternatief transport, om de beschikbaarheid van parkeerplaatsen te waarborgen.
- Richt voldoende parkeerplaatsen in de omgeving van publieke gebouwen (o.a. voor kaarthouders – personen met beperking)
- Hou rekening met het vastleggen van parkeerplaatsen voor elektrische voertuigen met de bestaande parkeermogelijkheden en de impact op de parkeercapaciteit per wijk/straat
- Bij de aanvraag tot plaatsen van laadpalen de impact op de omgeving onderzoeken (voetpad - kabelgoot …..)
- Ontwikkel duurzame parkeerhavens (in combinatie met de energietransitie - zie batterijpark) in wijken met hoge parkeerdruk
- Paalstraat autoluw of autovrij
- Voorzie voldoende parking (breder/groter) voor fietsen/fietskarren…..
Voorrang vervoersmiddelen en handhaving:
Om de veiligheid op onze wegen te waarborgen, hanteren we duidelijke lokale verkeersregels en maatregelen voor de verschillende vervoersmiddelen. Handhaving van de verkeersregels is essentieel om een veilige mobiliteitsomgeving te organiseren. Structureel overleg met de andere wegbeheerders is een uitgangspunt(gewestwegen - jaagpaden).
- Meer fiets- en/of schoolstraten
- Aandacht voor alle gebruikers van de jaagpaden (Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten/Schoten vaart & Albertkanaal) zie snelheid elektrische fietsen - wielertoeristen……..
Uitbouwen van openbaar vervoer:
Om leefbaarheid te bevorderen en verkeersdruk te verminderen, participeren (actievere rol als gemeente in de vervoersregio) we in een uitgebreid openbaar vervoersnetwerk. Met aandacht voor frequente verbindingen, comfortabele/veilige haltes en milieuvriendelijke voertuigen streven we ernaar om het openbaar vervoer aantrekkelijk en toegankelijk te maken voor alle inwoners.
- Voldoende mobiliteitsaanbod voor alle doelgroepen (zie handicar)
- Organiseer structureel overleg met de Lijn als gemeente ivm haar lokale werking/aanbod (zie afschaffen/verschuiven van haltes – aanpassen van het aanbod – onderhoud, toegang en optimaliseren van de bestaande en nieuwe haltes……)
- Evalueer/optimaliseer de deelmobliteit..
Veiligheid.
In onze gemeente staat veiligheid centraal als een integraal onderdeel voor het welzijn van onze inwoners. We beseffen dat veiligheid veel facetten omvat, waaronder fysieke veiligheid, mentaal welzijn, veilige omgeving en digitale veiligheid. Ons streven is om een holistische benadering van veiligheid te waarborgen, waarin elk aspect van het dagelijks leven in vervat zit.
Fysieke veiligheid:
De fysieke veiligheid van onze inwoners is belangrijk. We investeren in hoogwaardige openbare veiligheidsdiensten (politie en brandweer) om snel te reageren op noodsituaties. Door middel van camera's, straatverlichting en verkeersmaatregelen creëren we een omgeving waarin burgers zich veilig kunnen voelen tijdens dagelijkse activiteiten.
- Verantwoording (jaarlijks) van het veiligheidsbeleid via een openbare gemeenteraadscommissie
- Betrekken van niet politionele diensten in de het veilgheidsoverleg (zonale veiligheidsraad) – evolutie naar een integrale veiligheidsraad
- Een bereikbare, aanspreekbare en nabije politie, aandacht voor de wijkwerking
Mentaal welzijn:
Mentaal welzijn is net zo cruciaal als fysieke veiligheid. We ondersteunen initiatieven die gericht zijn op het verminderen van stigma's rond geestelijke gezondheid en bieden toegang tot laagdrempelige mentale gezondheidsdiensten. Een gemeente die mentaal welzijn bevordert, is veerkrachtiger en ondersteunend voor al haar inwoners, met bijzondere aandacht voor onze jeugd.
- Aandacht voor bestaande en nieuwe organisaties of initiatieven (zie Tejo, Overkophuis…).
Veilige omgevingen:
Een veilige en leefbare omgeving moet de hoeksteen zijn van onze gemeente. We werken aan het ontwerpen van openbare ruimtes die zowel functioneel als veilig zijn. We zetten in op gemeenschapswachten, bijeenkomsten die betrokkenheid van de buurt/wijk vergroten.
- Evaluatie van de BIN-netwerken in de gemeente Schoten (optimaliseren - uitbreiden….)
- Als gemeentebestuur nemen wij de regie in de afstemming met de verschillende overheden (bestuurlijke/gerechtelijk) binnen de context “maatschappelijke veiligheid”.
Digitale veiligheid:
In het tijdperk van digitalisering is beveiliging een aandachtspunt geworden. We stimuleren initiatieven en educatieve programma's om burgers bewust te maken van online bedreigingen. We bevorderen cyberhygiëne (ook in eigen huis) en bieden digitale vaardigheidstraining aan voor verschillende doelgroepen. We streven naar een veilige digitale ruimte voor al onze inwoners.
- Voldoende toegang tot digitale middelen (bv.via bibliotheek)
- Ondersteun bepaalde doelgroepen om hun digitale vaardigheden aan te scherpen (opleiding – begeleiding)
- Hou rekening bij de gemeentelijke communicatie met de digitale vaardigheden van je bevolking (bereiken wij bepaalde kwetsbare inwoners wel op deze wijze)
- Blijf aandacht hebben voor je fysieke dienstverlening als lokale overheden (gemeente & politie) zie beschikbaarheid – openingsuren – laagdrempelig – ondersteuning.
Onze gemeente zet zich in voor het creëren van een omgeving waarin veiligheid niet beperkt blijft tot één aspect, maar een alomvattende benadering is. Door samen te werken met de gemeenschap, lokale organisaties en veiligheidsdiensten bouwen we aan een omgeving waarin elk individu zich zowel fysiek als mentaal beschermd en veilig voelt in de digitale wereld. Veiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid die de kern vormt van onze gemeenschapswaarden.
- Werken bij het gemeentebestuur Schoten met respect voor de beschikbare kennis, ervaring, efficiëntie van de diensten/teams en financiële draagkracht van het bestuur. Met andere woorden oplijsten van de kerntaken, wat moet in eigen huis, wat kunnen wij uitbesteden en de interne samenwerking bevorderen door waardering en cocreatie. Kortom een aangename werkomgeving stimuleren door de politiek-ambtelijke interactie. Met als finaliteit: het is fijn werken bij het gemeentebestuur Schoten.
Wonen: toegankelijk voor iedereen
In onze gemeente streven we naar een leefomgeving waar wonen niet alleen betaalbaar is, maar ook in lijn is met milieuvriendelijke principes en het concept van de 15 minuten bereikbaarheid. Ons doel is om een gevarieerde samenleving te creëren, afgestemd op de behoeften van verschillende doelgroepen.
Betaalbaar wonen:
Wonen moet toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht het inkomen. We werken aan het bevorderen van betaalbare huisvestingsopties, zoals sociale woningbouwprojecten en initiatieven die de kosten van het wonen binnen het bereik van alle inwoners houden. Samen met lokale wooncorporaties en ontwikkelaars streven we naar diverse woonmogelijkheden die voldoen aan uiteenlopende financiële behoeften en gekoppeld worden aan de duurzaamheid van ons patrimonium.
- Faciliteer/stimuleer als lokale overheid samenwoonprojecten, cohousing en splitsen van kavels
- Ontwikkel een nieuwe woonmaatschappij gericht op de beschikbare kavels voor bescheiden woningbouw voor jonge gezinnen
- Stimuleer / faciliteer renovatie bestaande woningen voor jonge gezinnen
Milieuvriendelijke inrichting:
Duurzaamheid staat centraal in ons gemeentelijk patrimonium. We investeren in groene initiatieven, energie-efficiënte bouwtechnologie en milieuvriendelijke infrastructuur. Van groene daken tot duurzame energiebronnen om een gemeente te creëren die aandacht heeft voor de lokale natuur, waar bewoners trots kunnen zijn op de ecologische voetafdruk van hun gemeente.
15 minuten bereikbaarheid:
Om de levenskwaliteit te verbeteren, omarmen we het concept van 15 minuten bereikbaarheid. Winkels, scholen, werkplekken en recreatiegebieden zijn strategisch geplaatst binnen een straal die in 15 minuten te voet of met de fiets bereikbaar zijn. Dit bevordert niet alleen duurzaam transport, maar ook een levendige gemeenschap waarin mensen gemakkelijk toegang hebben tot alle voorzieningen.