Vernieuwing N725 Blanklaarstraat met aanleg van fietspaden start maandag.

Publicatiedatum

Auteur

Chelsea Nshuti

Deel dit artikel

Maandag 1 februari starten de gemeente Lummen, de rioolbeheerder Aquafin en Fluvius en het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met de vernieuwing van de N725 Blanklaarstraat tussen de Grote Baan en de gemeentegrens met Diest. Tot het najaar wordt de gewestweg onderbroken tussen Blanklaar en Vleugt. In combinatie met het eenrichtingsverkeer in Meldert zal er daardoor hinder zijn op een groot stuk van de as Tessenderlo – Lummen. Doorgaand verkeer rijdt daarom beter via de snelweg.

 

De N725 Blanklaarstraat wordt concreet vernieuwd tussen het kruispunt van de N29 Grote Baan en de grens met Diest (Vlaams-Brabant). De aansluiting van de Blanklaarstraat op de Grote Baan valt buiten de projectzone, maar wordt mee uitgevoerd bij de aanleg van de rotonde op de Zwarte Ring, later dit jaar. Naast de gewestweg worden ook de gemeentewegen Baanhuisstraat en Violetstraat aangepakt. De belangrijkste vernieuwingen zijn de veilige en comfortabele fietspaden langs de Blanklaarstraat en de uitbouw van een gescheiden riolering in het projectgebied. In de Baanhuisstraat bouwt Aquafin een pompstation; op termijn komt er ook een bufferbekken. De volledige herinrichting duurt wellicht tot het voorjaar van 2022.

 

Luc Wouters, burgemeester Lummen: “Samen met alle projectpartners zetten we opnieuw concrete stappen in de verdere uitbreiding van een veilige fietsverbinding langs een belangrijke gewestweg op het grondgebied van Lummen. Ook in Meldert zijn we als gemeente, samen met AWV en Fluvius, nog tot deze zomer aan de slag, met onder andere de aanleg van vrijliggende fietspaden. En ook de langverwachte aanleg van de rotonde door AWV op het kruispunt van N29 Grote Baan staat concreet gepland voor dit jaar.”

 

Knip Blanklaarstraat

Om veilig te kunnen werken wordt de Blanklaarstraat vanaf maandag 1 februari tot in de loop van dit najaar afgesloten tussen de Grote Baan en de Vleugstraat in Diest. In tegenstelling tot de werken in Meldert-centrum is er in Blanklaar te weinig ruimte om verkeer in één richting door te laten. Door de knip in Blanklaar volgt verkeer tussen Meldert en Tessenderlo een omleiding via Schaffen. Verkeer van Diest richting Meldert-centrum wordt bij de spoorwegovergang in Schoonaarde (Schaffen) al opgevangen en omgeleid. Doorgaand verkeer van Diest en Tessenderlo richting Lummen volgt de omleiding via Paal, die al sinds de start van de wegenwerken in Meldert in voege is.

 

Eenrichtingsverkeer Meldertsebaan vanaf Meldert-centrum

Door die werken in Meldert geldt er al sinds de start in januari afgelopen jaar eenrichtingsverkeer langs de werfzone, in de richting van de Tessenderlo. Dat eenrichtingsverkeer wordt nu vanaf maandag 1 februari verder doorgetrokken, vanaf de Pastorijstraat in Meldert-centrum tot aan de Grote Baan. De lokale bereikbaarheid blijft wel gegarandeerd, voor zowel omwonenden als handelaars.

 

Hinder op as Tessenderlo - Lummen

De combinatie van de werken en de gewijzigde verkeerssituatie in Blanklaar en Meldert zal echter onvermijdelijk voor hinder zorgen op een groot stuk van de N725 tussen Tessenderlo en Lummen. De gemeente en AWV adviseren daarom om de werfzone te vermijden, voor wie dat kan. Doorgaand verkeer tussen Lummen en Tessenderlo heeft een vlotter alternatief via de snelwegen E314 en E314. Zo wordt de werfzone ontlast.

 
Extra inspanningen voor fietsers

Voor fietsers voorzien de gemeente en AWV gepaste omleidingen, volledig rond de werfzone. In Meldert blijven de huidige omleidingen via het fietsroutenetwerk en de Zwarte Beek van kracht. In Blanklaar kunnen fietsers voorlopig nog fietsen via de Violetstraat. Zodra de werken in de Baanhuisstraat klaar zijn, zal de fietsomleiding tussen Vleugten Meldert hierlangs lopen.

 

Meer informatie:

www.lummen.be/blanklaarstraat

www.wegenenverkeer.be/lummen

 

Nieuws

Week van de korte keten in Lummen: De kortste weg tussen boeren en burgers

Nieuwe jeugdlokalen KLJ Linkhout: werken gestart!

CD&V Lummen neemt deel aan Zwerfvuilactie 2024 van Straat.net