Toelage voor vzw De Snorhaar wordt verhoogd

Publicatiedatum

Auteur

Stephanie Reymen

Deel dit artikel

Door een stijging in de problematiek rond zwerfkatten besliste de gemeenteraad om de toelage voor vzw De Snorhaar te verhogen.

Elke gemeente heeft een zwerfkattenbeleid. Ze zijn immers verantwoordelijk voor zwervende, verloren of achtergelaten dieren op hun grondgebied. Laakdal heeft voor haar zwerfkattenbeleid een samenwerking met vzw De Snorhaar.

Wanneer de organisatie een melding binnenkrijgt van een inwoner van de gemeente gaat de organisatie de zwerfkatten vangen en zorgen voor de castratie of sterilisatie. Als er voor hen eten en een schuilplaats voorzien is, worden ze terug geplaatst. De organisatie zorgt ook voor de opvang van kittens en katten die gedumpt of achtergelaten zijn. Het gaat om katten die nog socialiseerbaar zijn. Zij komen terecht bij opvanggezinnen. Vzw De Snorhaar gaat samen met deze opvanggezinnen op zoek naar goede thuis voor de katten.

De gemeente betaalt een jaarlijkse toelage aan vzw De Snorhaar voor het uitvoeren van het zwerfkattenbeleid. De toelage van €850 per jaar die nu door de gemeente betaald wordt, is niet meer toereikend om alle onkosten op te vangen. Tegelijk bleek dat het aandeel dat de gemeente Laakdal per inwoner betaalt een pak minder is dan wat andere gemeenten aan vzw De Snorhaar betalen. De toelage wordt dan ook verhoogd van 0,05 EUR per inwoner naar 0,18 EUR per inwoner. Dat komt op een jaarlijkse toelage van 3007,26 EUR per jaar.

Nancy Vleugels, Laakdals opvanggezin bij vzw De Snorhaar, wijst op het belang van het steriliseren van huiskatten: “Sinds 2014 zegt de wet dat alle katten die weggegeven of verkocht worden, gesteriliseerd moeten zijn. We zien echter dat de aanwas van zwerfkatten voornamelijk komt van huiskatten die niet gesteriliseerd zijn. Het probleem blijft heel groot. Vanaf april tot oktober krijgen wij tal van meldingen binnen over zwerfkatten. Wij halen hen op, zorgen voor castratie of sterilisatie en zorgen voor opvang of, liefst van al, adoptie. Is een kat te verwilderd maar is er wel eten en een schuilplaats voorzien, bijvoorbeeld door een buurtbewoner, dan wordt de kat teruggeplaatst. We zijn erg afhankelijk van de toelagen die we van gemeenten krijgen. We zijn dan ook erg blij met de verhoging van de toelage.”

Heb je een zwerfkat gezien, dan kan je dat melden via de website van de gemeente. Heb je interesse om als vrijwilliger aan de slag te gaan bij vzw De Snorhaar, als vanger, als opvanggezin of voor de telefoonpermanentie, kan je daarover informatie op hun website vinden.
https://www.laakdal.be/melding-zwerfkatten
https://www.desnorhaar.be/vacatures/

Nieuws uit Laakdal

Cashpunt Veerle wordt toegankelijker

Het voetpad voor het Cashpunt in Veerle wordt vlakker gemaakt. De helling om het Cashpunt binnen te gaan is nu te steil voor rolstoelgebruikers

Tine wil burgemeesterschap combineren met rol als volksvertegenwoordiger

Tine gaat voor een vierde ambtstermijn als burgemeester. Ze wil dit doen in combinatie met haar nieuwe functie als federaal parlementslid. Ze schreef een brief om uit te leggen wat de combinatie van deze twee functies kan betekenen voor onze gemeente. 

Rioleringswerken

De gemeenteraad keurt rioleringswerken goed aan de Huiperstraat, Mortelstraat, Toke Van Nestestraat, Eikenstraat en de Bennekensstraat.