Meer zorgen voor een warme en inclusieve samenleving
Ons verkiezingsprogramma draait om het creëren van een samenleving waarin zorg, verbondenheid, en inclusie centraal staan. We willen een gemeenschap opbouwen waar hulp en dienstverlening dichtbij zijn, waar mensen elkaar kennen en ondersteunen, eenzaamheid bestrijden, en waar iedereen, ongeacht achtergrond, volledig kan meedoen.
Dienstencentra
In het kader van de fusie leeft soms de bezorgdheid dat de kloof tussen burgers en het beleid of de dienstverlening groter wordt. Wij willen deze zorgen wegnemen door onze twee dienstencentra te behouden. Deze centra bieden een breed scala aan lessen, activiteiten en infosessies. Ook zijn er digipunten waar iedereen terechtkan voor hulp bij problemen met computer, GSM of tablet. De samenwerking met de Digibank van Beringen versterkt deze ondersteuning en zorgt ervoor dat vrijwilligers beter begeleid worden en dat er algemene infosessies kunnen worden georganiseerd. Zo streven we naar een digitaal toegankelijke gemeente, waarin alle inwoners, ongeacht hun digitale vaardigheden, eenvoudig toegang hebben tot online diensten en ondersteuning.
Onze dienstencentra zijn er niet alleen voor senioren, maar voor mensen van alle leeftijden, zodat ze echte ontmoetingsplekken worden die onze diverse samenleving weerspiegelen.
Nabijheid in de buurt
Buurtrestaurants, of sociale restaurants, willen we behouden en zelfs uitbreiden. We willen een roulatiesysteem invoeren, waarbij elk gehucht aan de beurt komt. Tijdens deze sociale maaltijden zal een medewerker van de sociale dienst of gemeente aanwezig zijn om vragen te beantwoorden. Zo brengen we de buurt dichter bij elkaar én dichter bij de gemeente.
Om een warme samenleving te creëren, is het belangrijk dat buurtbewoners elkaar kennen. Dit willen we stimuleren door buurtbudgetten beschikbaar te stellen, zodat bewoners zelf initiatieven en projecten kunnen opzetten die de buurt samenbrengen en versterken.
We gaan ook meer buurtwerkers inzetten die actief de buurt in gaan. Zij richten zich op eenzaamheid, armoede en jongeren- en ouderengroepen die rondhangen. Op deze manier werken we aan een inclusieve samenleving waarin niemand buitengesloten wordt.
Buurtwerkers kunnen dit niet alleen. Daarom willen we armoedeverenigingen verder ondersteunen en ons kinderarmoedeplan verder uitwerken en uitvoeren. Een van de actiepunten hierin is het uitrollen van de UiTPAS naar de hele gemeente, zodat cultuur en vrije tijd toegankelijk zijn voor iedereen.
Voor jong & oud
Een andere belangrijke uitdaging is de vergrijzing van onze bevolking. Hoewel woonzorgcentra een optie zijn, willen de meeste mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Daarom zetten we in op thuiszorgdiensten, zoals gezinszorg, dagopvang, mantelzorgpremies, en ondersteuning bij het installeren van personenalarmsystemen. We mogen de mantelzorgers niet vergeten: hen willen we waarderen, samenbrengen om ervaringen uit te wisselen, en ondersteunen met informatiesessies.
Ook kinderopvang blijft een prioriteit. We werken nauw samen met Opvang Vlaanderen, zodat ouders gemakkelijk een overzicht hebben van de opvangmogelijkheden. Dit stelt ons ook in staat om tekorten op te sporen en hierop in te spelen.
Onze samenleving zou niet zo warm en zorgzaam zijn zonder vrijwilligers. Daarom willen we hen bedanken en in het zonnetje zetten met een groot vrijwilligersfestival.
Een inclusieve gemeenschap
Ons doel is een gemeente waar iedereen, ongeacht leeftijd, afkomst, achtergrond, of situatie, de kans krijgt om volwaardig deel te nemen aan het maatschappelijk leven. Dit betekent dat we actief werken aan gelijke kansen, het wegnemen van drempels en het bevorderen van respect en begrip voor iedereen. We streven naar een gemeente waar diversiteit wordt gevierd en waar ieder individu de kans krijgt om zijn of haar potentieel te benutten. Daar willen we voor zorgen.